CINEDAYS 09.11. – 18.11.2017.

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
CINEDAYS 09.11. – 18.11.2017.
Kej Dimitar Vlahov 15, Skoplje
09.Nov.2017 - 18.Nov.2017
MakedonijaSkoplje

Festival evropskog filma u Makedoniji – CINEDAYS 

Фестивалот на европски филм CINEDAYS е основан во 2001 година, на иницијативата на познатиот шпански режисер Педро Алмодовар и почитуванaта политичарка Г-ѓа Вивиен Ридинг, во таа година актуелна како Комисионер за едукација, култура, спорт, млади и медиуми во Европскиот парламент. Нивната единствена идеја била во секој од поголемите европски главни градови да се воспостави недела на славење на европската кинематографија, наречена CINEDAYS. Оттогаш, единствено во Скопје CINEDAYS продолжува да постои и еволуира во филмски фестивал, кој го позиционира нашиот град како главно пристаниште за вистинските филмофили.

Во последните години од постоењето на фестивалот, но и со секое следно издание, CINEDAYS прави сè за да се надмине себеси, но притоа секогаш имајќи на ум еден и единствен идеен концепт, да ѝ ги овозможи на секогаш гладната публика, најдобрите и најнаградуваните филмови од европските фестивали во тековната година.

Концептот на фестивалската програма се состои од неколку главни програми:
Официјална програма, во која се прикажуваат дебитантски или втори филмски остварувања на млади и амбициозни режисери, за чии имиња допрва ќе се слуша. Во оваа селекција, авторите може да се здобијат со Награда за најдобар филм („Златна ѕвезда“), Награда за најдобра режија („Сребрена ѕвезда“) и Награда за најдобро сценарио („Сина ѕвезда“) доделени од меѓународно жири.
СинеБалкан програма, во која се прикажуваат исто така млади режисери со своите први или втори играни филмови, но фокусот е на автори од балканскиот регион. Филмовите во оваа програма се натпреваруваат за наградата Најдобар филм („Златно сонце“), исто така доделена од меѓународно жири.
ГАЛА програма (надвор од конкуренција), во која се прикажуваат најнаградуваните филмови од најголемите европски фестивали во тековната година, но и филмови од прочуени и европски режисери.
Покрај овие главни програми, CINEDAYS вклучува и програма посветена на музички документарни филмови, кратки филмови, филмови во специјалната програма наречена Земја во фокус, филмови за најмладите како и бројни работилници, предавања и дискусии посветени на темата филм.

CINEDAYS е славење, став, прониклива идеја за борба со реалноста, со филмови што критикуваат, но и ги обземаат нашите мисли. На ниту едно друго место во светот, во одреден момент, луѓето не се пообединети отколку во една кино сала, гледајќи и воздивнувајќи. Токму CINEDAYS ја имаа таа магија.

 European Film Festival in Macedonia – CINEDAYS 

CINEDAYS Festival of European Film was established in 2001 on the initiative of the famous Spanish film director Pedro Almodovar and the esteemed politician Ms. Viviane Reding, at that days serving as Commissioner for Education, Culture, Youth, Media and Sport. The idea was to have this kind of European festival in each of the major European capitals as a way to “celebrate the European cinema”.  Since then, Skopje is the only European capital where CINEDAYS continued to exist, and evolved in a film festival that positions our city, as as the main anchorage for true cinema loving fans.

In these past years, with every successive edition of the festival we tried to go beyond ourselves, however, at all times, having in mind the one thriving concept: presenting to the ever hungry audience with the finest and most rewarded European film achievements.

The concept of the festival program revolves in around several key segments:
Official Selection program, in which we screen young but ambitious authors with their first or second feature films. These authors compete for the Best Film Award (“Golden Star”), Best Director Award (“Silver Star”) and Best Screenplay Award (“Blue Star”) given by international jury.
CineBalkan program in which we also screen young authors with their first or second feature films, coming from the Balkan Region. These authors compete for the Best Film Award in The CineBalkan selection (“Golden Sun”).
There is the GALA program (Off Competition Program) in which we screen the latest and most awarded film from the current year at the biggest European film festivals.
Our program also includes: Musical documentaries, Films for the Youngest, Short films, films from a specific Country in Focus and many more film related workshops and lectures. Over 100 films more or less.

CINEDAYS is a celebration, a notion, an idea to fight the overwhelming reality with films that criticize but also consume our thoughts. Nowhere else in the world, people are more united than in the cinema – watching and exhaling. Well, CINEDAYS has that magic.

Thank you, audience.


JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.