Čitajući u grupi: Poper, Otvoreno društvo i njegovi neprijatelji 27 – 29.11.2017. REX

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
Čitajući u grupi: Poper, Otvoreno društvo i njegovi neprijatelji 27 – 29.11.2017. REX
Jevrejska 16, Beograd
27.Nov.2017 - 29.Nov.2017
BeogradSrbija

Poziv na čitanje u grupi teksta Karla R. Popera Otvoreno društvo i njegovi neprijatelji, kao drugog radnog susreta u seriji pod nazivom Čitajući u grupi: ogledi o pitanjima srednje klase i fašizma

27, 28. i 29. novembar, 2017, od 17.30h, Kulturni centar Rex, Jevrejska 16

U sljedećem nastavku serije Čitajući u grupi: ogledi o pitanjima srednje klase i fašizma kritički pratimo, čitamo i komentiramo stavove Karl R. Poppera u njegovom poznatom djelu “Otvoreno društvo i njegovi neprijatelji”. Promatramo Popperovu kritiku fašističkih ideologija obrađenih u prvoj sveski Otvorenog društva… da bismo u narednim sesijama pristupili njegovoj kritici marksizma, koji smatra jednom od epizoda mnogih ljudskih pogrešaka u„izgradnji boljeg i slobodnijeg svijeta“. Pratimo njegov princip intelektualnog poštenja kao fundamenta argumentovanog vođenja i intelektualnog ograničavanja mogućeg znanja i profetske misli. Istovremeno propitujemo Popperovo viđenje Otvorenog društva kao slobodnog tržišta ideja oslonjenog na individualizam.

Čitaće se deseto poglavlje prvog toma sa istoimenim nazivom „Otvoreno društvo i njegovi neprijatelji“. Strana 223 – 260, bilješke 387 – 420.
Link: https://monoskop.org/images/f/fd/Popper_Karl_Otvoreno_drustvo_i_njegovi_neprijatelji_I-II.pdf

Priprema i moderacija: Noa Treister i Dražen Crnomat

Čitanjem ovog teksta nastavljamo seriju susreta radi zajedničkih promišljanja i diskutovanja pitanja koja su od značaja za razumevanje istorijskih i savremenih fašizama. Čitanjima u grupi pratiće se nastanak, konstitucija i konsolidacija srednje klase, njenih razvojnih kapaciteta, ambicija i kontradikcija kroz XIX i XX vek, u liberalno-kapitalističkim i socijalističkim ideološkim i upravnim sistemima (uzimajući u obzir probleme teorijske i konkretne opravdanosti/neopravdanosti izdvajanja i imenovanja srednje klase kao posebne klase, posebno u socijalističkim sistemima a gde je npr. oficijelno korišćen termin „srednji slojevi“). Posebna pažnja biće posvećena ulozi i udelu srednje klase u razvoju, delovanju i posledicama istorijskih i savremenih fašizama.

Više informacija o porjektu i moderatorima na: http://rex.b92.net/sr/ovogmeseca/tribineDebate/story/6270/+Čitajući+u+grupi%3A+ogledi+o+pitanjima+srednje+klase+i+fašizma+%282%29+++.html

Čitanja su deo jednogodišnjeg projekta Kulturnog centra Rex „FAŠIZAM, MUZEALIZACIJA I EDUKACIJA DANAS“, u okviru kojeg se nastavljaju diskusije, istraživanja i publikovanja radi doprinosa boljem poznavanju i razumevanju važnih tema i problema savremenog kulturnog i političkog života.

Ilustracija umetnika Andreja Timoftea je urađena na osnovu kadra iz filma Roja Andersona „Ti, koji živiš” („Du levande“, 2007).

Organizacija i produkcija: Kulturni centar Rex / Fond B92

Projekat „FAŠIZAM, MUZEALIZACIJA I EDUKACIJA DANAS“ se realizuje uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija.Call for reading in the group of texts Karl R. Popper Open Society and his enemies, as another working meeting in a series entitled Reading in a group: reviews on issues of middle class and fascism

27, 28 and 29 November, 2017, from 5.30 pm, Cultural Center Rex, Jevrejska 16

In the next sequel of the Reading Group: Views on issues of middle class and fascism, we critically monitor, read and comment on the views of Karl R. Popper in his famous work „Open Society and Its Enemies“.


JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.