Dani evropske baštine – Kulturno nasleđe i priroda 30.09.2017, Kikinda, Srbija

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
Dani evropske baštine – Kulturno nasleđe i priroda 30.09.2017, Kikinda, Srbija
Trg srpskih dobrovoljaca 21, Kikinda, Srbija
30.Sep.2017
KikindaSrbija

Centralna manifestacija ovogodišnjih “Dana evropske baštine” održaće se u subotu, u našem gradu pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja. Celodnevni program nosi naziv „Kulturno nasleđe i priroda“, a realizovaće ga kikindski Narodni muzej. Prema rečima direktorice Lidije Milašinović, Narodni muzej radiće od 10 do 20 sati, a ulaz će biti besplatan za sve posetioce. “Dani evropske baštine” promovišu kulturno i prirodno nasleđe:

evropske baštine

-Izuzetno smo počastvovani činjenicom da je Ministarstvo kulture i informisanja našoj ustanovi pružilo zadovoljstvo da organizuje ovu manifestaciju. Na osnovu našeg rada i onoga što baštinimo, odlučili su da kikindskom Narodnom muzeju povere organizaciju centralne manifestacije “ Dani evropske baštine”- kaže direktorica Lidija Milašinović.

evropske baštine

Višečasovni program odvijaće se na nekoliko lokacija. Zanimljivo će biti u Narodnom muzeju, ali  i na trgu:

-Pored stalnih postavki pripremamo zanimljive radionice za posetioce. Preporučujemo izložbu stena, ruda i minerala “Kotrljajući kamen”, ali i slika “Nasleđe ravnice” autora dr Milorada Stepanova. Najmađima i njihovim roditeljima sigurno će biti zanimljiva izložba crteža predškolaca „Kikindska sova“. Na trgu ćemo organizovati  edukativnu radionicu „Čime se sova hrani“ i izložbu “Pavle Kenđelac- bogoslov i prirodnjak”. Pripremamo i izložbu na otvorenom  “Pincika”. Reč je o jednom od najlepših ulica na svetu, koja se nalazi nedaleko od centra grada- nabraja direktorica Narodnog muzeja.

evropske baštine

Zainteresovani će toga dana moći  da posete i Suvaču, jednu od najvažnijih istorijskih osobenosti Kikinde, To je suvi mlin na konjski pogon, jedini takav u Srbiji. Suvača  je sagrađena 1899. godine. Nalazi se pod zaštitom države. Planirana je poseta Ateljeu “Terra”, ali i obilazak Specijalnog rezervata prirode „Pašnjaci velike droplje“ u blizini Mokrina. Rezervat  zauzima oko 6.700 hektara i jedino je stanište tih ptica u Srbiji. U rezervatu, inače, obitava deset ženki i jedan mladi mužjak.


JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.