Digitalna grafika APSTRAKCIJE 2015-2017 Milana Manića 23.10. – 02.11.2017. KCP

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
Digitalna grafika APSTRAKCIJE 2015-2017 Milana Manića 23.10. – 02.11.2017. KCP
V. Ž. Mišića 4, Pančevo
23.Oct.2017 - 02.Nov.2017
PančevoSrbija

Otvaranje izložbe 23. 10 u 19h u Kulturnom centru pančevo – KCP

Izložbu možete pogčedati u periodu od 23.10. do 02.11.2017.

ONAJ KOJI ZNA I RAZMIŠLJA

ili artistička polisemija apstrakcije u radovima Milana Manića

Umetnička i, pre svega, ljudska pojava Milana Manića predstavlja mirakul na likovnoj, i još više, kulturnoj sceni grada (Pirota) koji je prepušten sam sebi i gerilskom aktivizmu retkih pojedinaca. On, više iz želje i potrebe nego iz nužde i moranja, skreće pažnju javnosti svojom harizmatičnom ličnošću, beskompromisnom snagom svog karaktera i svojim nenavalentnim, pa ipak latentno subverzivnim, stavom. I pre svega, svojim radom i delom. Kako onim humanim, humanističkim i humanitarnim, tako i onim artističkim – u poeziji, prozi ili likovnom stvaralaštvu.

Milan Manić je en total predstavnik neopostmodernističkog tipa umetnika, onog čije je znanje i ličnost renesansno široka, a čije delo postulira interdisciplinarnost. U tom pragmatičnom emotivno-cerebralnom sklopu, sa naglaskom na ovo drugo, umetnik je neka vrsta kombinacije kustosa, teoretičara i stvaraoca koji produkuje svoje projekte i sic! realizuje ih putem novih medija (i oblika komunikacije). Na njegovu jaku umetničku individualnost se može primeniti novoteorijski pojam artivizma, termin koji označava »umetnika koji deluje u kulturi kao aktivista i pokušava da kulturu u bilo kom smislu – rasnom, rodnom, klasnom – rekonstruiše, provocira, prezentuje kroz svoje delo« (M. Šuvaković). Milan Manić je u pravom smislu te reči artivista, zbog toga što, uz pomoć svoje visprene inteligencije i znanja i kroz svoje umeće i višestruki talenat, subverzivno i istrajno konfliktira sa ustajalim poretkom stvari i ljudskom, mentalnom ograničenosti sredine u kojoj živi, kao što i ofanzivno deluje na i/ili u rudimentiranoj, i estetski gotovo neosetljivoj, kulturnoj klimi.

Od 2004. godine, kada je odabrao, za njega, novi modus likovnog istraživanja i rada i isto takvu percepciju umetnosti, kompjuterska grafika i, uz njenu pomoć, iznikla dela u korpusu geometrijske i asocijativne apstrakcije, predstavljaju za Milana Manića poligon formalnih, idejnih, u izvedbi mehanicističkih, svedenih i jasnih linijsko-kolorističkih istraživanja koja kao svoju krajnju konsekvencu otkrivaju nezapaženo tumačenje umetnikovog rada i drugačiju dimenziju umetnikove ličnosti. U njegovom tretmanu apstrakcije uz korišćenje resursa i mogućnosti jednog novog, digitalnog medija uočava se i nova artistička praksa.

Pitanje porekla i svrhe apstrakcije i, najbitnije, njene izvedbe u delu opusa Milana Manića je i pitanje savremene postprodukcijske prakse u umetnosti ili postprodukcijske umetnosti, koja se u teoretičarsko-praktičnom smislu predstavlja kao umetnost koja »nije više samo produkcija predmeta, već je ona rad i intervencija na proizvedenim umetničkim predmetima u okviru kulturalnih i društvenih kampanja« (N. Burijo). U Manićevom slučaju akcenat je na intervenciji koja nije in flagranti prisutna i primetna u njegovom apstraktnom delu, već koja se ukazuje kada se raščlani sam proces nastanka jednog ovakvog dela: već postojeća digitalizovana geometrijska (dakle apstraktna) forma (linija, površ, grafikon, matrica, i dr.) se podvrgava daljoj, opet digitalizovanoj, transformaciji uz pomoć raznovrsnih opcija toolbara (filteri, layouti, i dr.). Ovako koncipirana i na ovaj način dobijena slika je racionalna po ideji, duhovita u utisku i jasna u poruci. U nekim radovima moguća sterilnost u rešenju je isključena inteligentnom i domišljatom optičkom intervencijom na samoj formi inkorporiranjem njene senke, čime se postiže njena nezavisnost od monohromatske pozadine. Utisci istoricističkih citata i interpolacija iz fundusa moderne umetnosti (neoplasticizam, konstruktivizam, Paul Klee, i dr.) ovde nemaju nikakav značaj jer su to samo invokacije-za-sebe (pokazatelji širine obrazovanja, nikako epigonstva, kao i uticaja kolektivnih sižea!) koje se u daljoj artističkoj produkciji preobražavaju u jedinstveno, novo delo koje u završenoj postprodukciji dobija svoju zaokruženu estetiku i puno samostalno značenje i interpretaciju. Krajnja svrha ovakvog dela je da izvuče i pokaže ono nezamislivo za medij u kome nastaje i koji autor (zlo)upotrebljava: osećajnost.

Da zaključimo, Milan Manić je svež, inventivan umetnik sa prostudiranim pristupom svom stvaranju i svom delu. Onaj koji zna i razmišlja.

Miljan Spasić, Dipl. istoričar umetnosti, copywriter i advertising aktivista, Beograd, maj 2008.

Milan Manić – Ujka rođen je u Pirotu 1979, a od 2012. živi u Pančevu. Crta od 1997. Kompjuterskom umetnošću se bavi od 2004.

Imao tri samostalne izložbe: 2007. u Pirotu i Dimitrovgradu u gradskim galerijama.

2017. godine realizuje treću samostalnu u KC Pančevo.

Kolektivno izlagao mnogo puta: Pirot, Niš, Beograd. Član likovnog udruženja Nova art Scena

Značajnije kolektivne izložbe:

Od 2005. do 2016. u Galeriji Čedomir Krstić u Pirotu redovno izlagao povodom dana grada

Majska izložba (trijenalna) u Pirotu 2008. i 2017. Galerija Čedomir Krstić

2017. 31 oktobarski likovni salon, Centar za kulturu Kovin

2015, 2016 i 2017. Izlagao na međunarodnom festivalu umetnosti DEV9T u Beogradu, Ciglana

2017. Učesnik najvećeg svetskog bijenala digitalne umetnosti “The Wrong”, paviljon Phi, Kipar

Objavio zbirku kratkih priča i pesama „Sve te prevrtalice“. Pesme i priče publikovao u nekoliko značajnih zbornika i književnih časopisa.Novinar radija Sport plus iz Pirota 2007-2009. Izvaštavao o kulturi, privredi, politici itd. i vodio autorsku emisiju Bez barijera. Organizovao i vodio više književnih i multimedijalnih večeri, popularnih predavanja, humanitarnih akcija i autor Manifesta kojim poziva umetnike, ali i sve ljude na etičnost, humanost i ljubav.

milanujkamanic@gmail.com

Mobilni telefon: 066327781

Exhibition of digital graphics APSTRAKCIJE 2015-2017 by Milan Manic at Culture center of Pancevo – KCP

Exhibition will be open for public in the period of 23.10. to 02.11.2017.

The artistic and, above all, the human appearance of Milan Manic is a miracle in the visual, and even more, cultural scene of the city (Pirot), which is left to itself and the guerrilla activism of rare individuals. He, more than desire and need, but from necessity and morality, draws public attention to his charismatic personality, the uncompromising power of his character and his non-trivial, yet latent subversive attitude. And above all, with his persistent work.

milanujkamanic@gmail.com

Mobil: 066327781

 


JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.