Dorćolica – novogodišnji vašar za decu 22 – 23.2017. Dorcol Plazt

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
Dorćolica – novogodišnji vašar za decu 22 – 23.2017. Dorcol Plazt
Dobračina 59b, Beograd
22.Dec.2017 - 23.Dec.2017
BeogradSrbija

DORĆOLICA je dečiji novogodišnji vašar upotpunjen igraonicama i radionicama za decu, pozorišnim predstavama… Vašar Dorćolice namenjen je pre svega najmlađima, ali i njihovim roditeljima, bakama, dekama i svim zainteresovanima. Roditelji će moći svoje najmlađe da obraduju novogodišnjim poklonima kupljenim na vašaru.

I ove godine ćemo prikupljati igračke, garderobu i slatkiše za mališane bez roditeljskog staranja.

Želimo da naš vašar u sebi sadrži bajkovitu atmosferu i da se svi posetioci osećaju kao da su ušetali u jedan poseban svet – svet novogodišnjih čarolija. Za to su nam potrebni svi oni koji žele da doprinesu ovom događaju i učestvuju u njemu. Zato pozivamo sve zainteresovane koji žele da izlažu ili budu deo programa za decu da dođu da zajedno oživimo Dorćolicu!

PROGRAM DORĆOLICE

PETAK, 22.12.2017.

14.00h
Predstava KO TO TAMO PRLJA (za decu uzrasta do II razreda osnovne škole)
Bojan i Jeca su brat i sestra koji se stalno igraju zajedno i svađaju. U sukob dolaze oko naizgled bezazlenih stvari. Jeca se žali kako Bojan nikada ne pokupi stvari posle igranja i kako mora sve sama… preti mu kako će ga vila Prljavić kazniti zbog toga… Ali Bojan je veliki dečak koji ne veruje u vile i veštice….
– Bojan se hvali da je najuredniji dečak u kraju… Ali Jeca zna da Bojan to nikako nije… Bojan ne želi da prizna i pristaje na to da ga vila Prljavić kazni (jer ne postoji)… a i neka mu porastu i magareće uši ako laže.. Sledi koreografija u kojoj mu vila stavlja uši i pravi nered u stanu. Ujutru, svima je jasno da je Bojan lagao, ali on se brani tvrdnjama: Zašto da na bacam otpatke kada ulica nije moja? Zašto ja da pazim kada niko drugi ne pazi? Na ova pitanja, posle animacije i blic forum rasprave sa publikom, odgovaramo kroz pesmu i plesnu numeru Vila. Kada Bojan to shvati, uši i đubre nestaju, a Bojan, Jeca i sva deca svečano obećavaju Vili Dobrić da će čuvati grad.

Predstava je sastavni deo kampanje “Ne prljaj. Nemaš izgovor!” koju su osmislili i vode SBB, Total TV i SBB Fondacija. To je interaktivna muzička predstava sa elementima plesnih sekvenci, koje kroz igru, podvlači ideju odgovornosti prema zajedničkom (gradu, mestu življenja) i neophodnost urednosti i higijene.
Glumci: Bojan – Uroš Jovčić, Nikola Ranđelović, Jeca – Maja Lukić
Balerine: Vila Dobrić – Jelena Davidović, Vila Prljavić – Marija Mihailović
Koreograf: Svetozar Krstić, Ana Krstić
Kompozitor: Vojin Ristivojević (Zemlja gruva)
Reditelj: Boško Đorđević
Dramaturg: Bojan Butković
Produkcija: Savez Nezavisnih Profesionalnih Pozorišta za decu i Una Saga Serbica
Ulaz na predstavu je besplatan, ali možete zauzvrat poneti neki slatkih ili igračku ili neku garderobu za decu bez roditeljskog staranja.

15.00h
Radionica „Čitam ti priču“ (za decu predškolskog uzrasta, mada dolaze i deca prvog i drugog razreda)
Na radionici čitamo knjigu/slikovnicu po izboru dece, razgovaramo o istoj, nakon čitanja se igramo, prolazimo kroz Čudesnu šumu znanja (koju predstavljaju police sa knjigama), deca biraju šta žele da budu, crtamo za Knjigoslava (nevidjivog dinosaurusa koji živi u dvorištu biblioteke), imamo čas letenja i „Aždajin ples“, dakle spisak aktivnosti u okviru radionice, pričamo i o zdravoj hrani i o umetnosti.
Broj mesta je ograničen na 20-oro dece.

16.30h
Radionica Pravljenje novogodišnjih ukrasa (za decu uzrasta 4+)
Pravimo novogodišnje ukrase od raznih materijala. Neka i vaše dete napravi ukras kojim ćete okititi novogodišnju jelku.
Broj mesta je ograničen na 20-oro dece.

18.00h
Predstava TAJNE DUNAVA (za decu uzrasta 3+)
Radnja ove interaktivne predstave se odvija na obali reke Dunav, koja ka svih strana „grli“ svojim vodenim tokom oazu prirode u srcu Beograda – veliko ratno ostrvo. Dvoje dece, brat i sestra, Ema i Lazar, igrajući se n ostrvu pronalaze knjigu staru više od 100 godina, koja ih vodi u nezaboravnu avanturu. Ona ih upoznaje sa nemarnim gusarom, kečigom i mamutom. Na veoma interesantan način, deca se projekcijom na platnu upoznaju sa 3D animiranim životinjama koje su nekada i koje sada žive na Velikom ratnom ostrvu. Predstava je izuzetan izvor znanja oz različitih oblasti i upoznaje nas sa Dunavom i Velikim ratnim ostrvom. Ona će rasplamsati maštu kod dece, probuditi radoznalost i osećaj za prave pozorišne vrednosti.
Igraju: Gusar Žika – Dubravko Jovanović, Ema – Maja Lukić, Lazar – Vladimir Paunović
Režija: Dubravko Jovanović
Tekst: Zlatko Grušanović
Produkcija: Bast production
Ulaznica: 400,00

SUBOTA, 23.12.2017.

11.30h
Predstava PIRATI (za decu uzrasta do II razreda osnovne škole)
Smešni i smotani Pirat odlučuje da krene u novi pohod, ali shvata da mu je potreban brod. Pošto je u zadnjoj plovidbi njegov brod bio potopljen, dolazi na ideju da otme najlepši i najveći brod kojeg vidi usidrenog u luci. Šetajući se ugleda prelepi i veliki brod koji bi mu bio savršen za njegovu plovidbu. To je brod Princa Aleksandra i njegove prelepe princeze Jele koji su se spremali za put po ostrvima kraljevstva. Sa njima na put kreće i njihova šašava sobarica Nata.
U predstavi igraju četiri igrača, sa dosta akrobacija, baleta, stepa, džez baleta, folklora, hip-hop-a, savremene igre i komike.
Učestvuju baletski igrači: Malina Stanojković, Jelena Davidović, Nataša Nenadić, Aleksandar Simić, Marko Mrvošević i Dragiša Draća.
Koreografi mjuzikla: Ana Krstić i Svetozar Krstić
Produkcija: Una Saga Serbica
Ulaznica: 400,00

12.30h
Slikarska radionica posvećena učenju latinice (za decu 6-8 godina)
Kroz priču o slovima, olovkom i bojicama učimo latinicu.
Broj mesta je ograničen na 20-oro dece.

i za mlađu decu u 12.30h
Kreativna radionica (za bebe i decu od 1 do 3 godine(
Napravite predah sa malom dečicom i sedite sa nama da se igramo malo. Nane iz Nane preko dana u subotu će sa vama i vašom dečicom praviti testo i plastelin, bojiti makarone, od kesica praviti male novogodišnje sjajne igračke. Mi volimo decu i volimo planetu i želimo deci da pokažemo da svuda oko sebe mogu da nadju zanimljive stvari kojima mogu da se igraju, razvijaju i treniraju svoja čula dodira i vida, vežbaju mišice malih ručica i uživaju u igri. Nane su pedagoški obučene žene koje kod svoje kuće brinu o 2-4 dece jaslenog uzrasta. Njihova misija je da podrže roditelje i obogate dečji život dajuci im osećaj pripadnosti još jednoj zajednici, negujući kult široke porodice i sigurnosti. U skladu s tim održivim konceptom je i ova radionica. Ulaznica se plaća jednim osmehom i sjajem u dečjim očima.

14.00h
Kapuera za decu (za decu 3+ bez ograničenja)
Svirajući brazilske perkusije i pevajući, i igrom koja je inkluzivna delimo radost života i zajedništva, sa svojim okruženjem. Baveći se kapuerom upoznajemo bogatstvo afro-brazilske kulture u kojoj učimo putem igre, pesme i pokreta.
Capoeira Angola Marrom e Alunos Servía (Kapuera Angola, Mahom i Učenici Srbija) je škola kapuera angole koja postoji od 2012. u Beogradu i radi pod nadzorom majstora Mahoma iz Rio de Žaneira. Škola radi u okviru udruženja za društveno uključivanje Naše pleme koje sprovodi inkluzivne radionice kapuere za decu i odrasle, časove joge, perkusija i plesa.
Broj mesta je ograničen na 15-oro dece.

15.30h
Predstava ZMAJEVO PUTOVANJE KROZ VREME (za decu uzrasta 5+)
Ovo je predstava inspirisana pesmama Jovana Jovanovića Zmaja koje i sto godina kasnije i dalje intrigiraju, zabavljaju i podučavaju decu. Njegov iskren i nepovlađujući pristup čini ga aktuelnim deci, kao i starijima, i danas.. Zmajeve pesme su decenijama uvodile decu u svet poezije i književnosti i odavno postale deo opšte kulture. Ova predstava ima za cilj da na zabavan način probudi maštu deci, uvede u čaroban svet Jovana Jovanovića Zmaja, i vrati knjizi i poeziji.
Uloge Vaja Dujović, Milena Živanović, Nemanja Stamatović, Milan Marić
Ulaznica: 400,00

17.00h
Pozorištance senki (uzrast od 4 – 7 godina)
Cilj radionice je upoznavanje dece sa tehnikom pravljenja pozorišta senki. Pozorište senki je veoma stara forma pričanja priča, koja datira verovatno od kada je sveta i veka, od kada postoje sunčeva svetlost i senke koje ona stvara.
Pozorište senki je takva vrsta pozorišta za koju je potrebna tama, izvor svetlosti i predmet koji prolazi izmedju pomenutog izvora svetlosti i belog platna ili prozirnog papira, pri čemu se sa druge strane platna ocrtava senka predmeta. Pozorišta senki su popularna u mnogim kulturama, kako kod odraslih, tako i kod dece.
Broj mesta je ograničen na 15-oro dece.

Rezervaciju karata i mesta za radionice možete izvršiti na e-mail adresu: dorcolica@gmail.com sa naznakom šta rezervišete i za koliki broj dece.DORCOLICA is a children’s New Year’s Fair filled with toys and workshops for children, theater performances … Vasar Dorćolica is intended primarily for the youngest, but also for their parents, grandmothers, grandparents and all those interested. Parents will be able to handle their youngest with new year gifts bought at a ferry.

This year we will collect toys, wardrobe and sweets for children without parental care.

We want our fair yard to contain a fairy-tale atmosphere and that all visitors feel as if they were walking into a special world – the world of New Year’s magic. For this, we need all those who want to contribute to and participate in this event. That’s why we invite all interested people who want to exhibit or become part of the children’s program to come together to bring Dorćolica together!

PROGRAM DORĆOLICE

FRIDAY, December 22, 2017

14.00h
The show WHO TAMO PRLJA (for children aged up to the second grade of elementary school)
Bojan and Jeca are brothers and sisters who constantly play together and argue. The seemingly harmless things are coming to the conflict. Yeca complains that Bojan never picked up things after playing and that he must be all alone … threatening him that Praljak will be punished for it because … But Bojan is a great boy who does not believe in fairies and witches ….
– Bojan boasts that he is the most decisive boy in the end … But Jeca knows that Bojan is by no means … Bojan does not want to admit and agrees that Praljak is punishing him (because he does not exist) … and let him rise and lash the ears if they lie. The choreography in which the villa puts her ears and real mess in the apartment follows. In the morning, it’s clear to everyone that Bojan has lied, but he defends himself with the claims: Why should I throw waste when the street is not mine? Why should I be careful when no one else is watching? On these issues, after the animation and flash discussion forum with the audience, we answer the song and the dance floor Vila. When Bojan understands this, ears and fertilizers disappear, and Bojan, Jeca and all children solemnly promise Vili Dobric to guard the city.

The show is an integral part of the campaign „Do not Spray. You have no excuse! „Conceived and run by SBB, Total TV and SBB Foundation. It is an interactive musical performance with elements of dance sequences, which through the game, underlines the idea of ​​responsibility towards the common (city, place of life) and the necessity of orderliness and hygiene.
Actors: Bojan – Uros Jovcic, Nikola Randjelovic, Jeca – Maja Lukic
Ballerina: Vila Dobrić – Jelena Davidović, Villa Prljalić – Marija Mihailović
Choreographer: Svetozar Krstic, Ana Krstic
Composer: Vojin Ristivojevic (Country of the Dead)
Director: Boško Đorđević
Dramaturg: Bojan Butkovic
Production: Association of Independent Professional Children’s Theater and Una Saga Serbica
Entrance to the show is free, but you can in turn take some sweet or toy or some kind of wardrobe for children without parental care.

15.00h
Workshop „I Read You A Story“ (for preschool children, although children from first and second grade come in)
At the workshop we read a book / picture book according to the choice of children, we talk about it, after reading we play, we go through the Wonderful Forest of Knowledge (represented by shelves with books), children choose what they want to be, we draw for the Bookshop (invisible dinosaur living in the library yard ), we have a flight time and „Ažda’s dance“, that is, a list of activities within the workshop, we talk about healthy food and art.
Number of places is limited to 20 children.

16.30h
Workshop Making New Year’s Decoration (for children aged 4+)
We make new year decoration from various materials. Let your child make an ornament to cover the New Year’s Christmas tree.
Number of places is limited to 20 children.

18.00h
The show TAJNE DUNAVA (for children aged 3+)
The action of this interactive performance takes place on the banks of the Danube River, which is „cradling“ with its water during the oasis of nature in the heart of Belgrade – a large war island. Two children, brother and sister, Ema and Lazar, playing the island, find a book over 100 years old, leading them to an unforgettable adventure. She introduces them to the negligent mess, kechigom and mammoth. In a very interesting way, children are screened on screens with 3D animated animals that used to live on the Great War Island. The performance is an exceptional source of knowledge or different areas and it introduces us to the Danube and the Great War Island. It will flush the imagination of children, awaken curiosity and a sense of true theater values.
They play: Gusar Zika – Dubravko Jovanovic, Ema – Maja Lukić, Lazar – Vladimir Paunović
Directed by: Dubravko Jovanovic
Text: Zlatko Grušanović
Production: Bast production
Ticket: 400.00

SATURDAY, December 23, 2017.

11.30h
PIRATI performance (for children up to the second grade of elementary school)
The funny and twisted Pirate decides to start a new march, but he realizes that he needs a boat. Since his ship was sunk in the last sailing, the idea is to take away the most beautiful and largest ship he sees anchored in the harbor. Walking up, he saw a beautiful and great ship that would be perfect for his sailing. It is the ship of Prince Alexander and his beautiful princess Jelly who were preparing for a journey along the islands of the kingdom. With them on their way goes their silly maid of honor.
There are four players playing, with a lot of acrobats, ballet, step, jazz ballet, folklore, hip-hop, contemporary games and comics.
The ballet players are: Malina Stanojković, Jelena Davidović, Natasa Nenadić, Aleksandar Simić, Marko Mrvošević and Dragiša Draža.
Choreographers of the musical: Ana Krstic and Svetozar Krstic
Production: Una Saga Serbica
Ticket: 400.00

12.30h
Painting workshop devoted to learning Latin (for children 6-8 years)
Through the story of letters, pencils and crayons we learn the Latin script.
Number of places is limited to 20 children.

and for younger children at 12.30
Creative workshop (for babies and children from 1 to 3 years (
Make a break with a little boy and sit with us to play a bit. Nana from Nana through the day on Saturday will make dough and plaque with you and your boyfriend


JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.