BETMEN ROBIN BEOGRAD // 16. mart // Dorćol Platz

EVENT IS OVER
BETMEN ROBIN BEOGRAD // 16. mart // Dorćol Platz
Dobracina 59b
16.Mar.2023
20:00BeogradSrbija
Reflektor teatar 2022.
BETMEN ROBIN BEOGRAD
Autorka i rediteljka: Jelena Bogavac
Po romanima “Betmen nad Zvezdarom” (1996) i “Robin sa Krsta” (2020)
Asistent režije i autor video rada: Igor Marković
Kostimograf: Aleksandar Kovačević
Kompozitori originalne muzike: Anton Gerzina i Kataut MC
Autorka scenskog pokreta: Aleksandra Veljković
Koreograf: Anton Gerzina
IGRAJU:
Aleksa Bugarčić
Jovan Zdravković
Marko Panajotović
Predrag Vasić
Nikola Pavlović
Pavle Grebenar
Igor Marković
Anton Gerzina
Izvršna producentkinja:
Kristina Anđelković
Menadžerka protokola:
Ana Stojanović
Tehnička podrška:
BGB Studio
5aSec
Dorćol Platz
ZAHVALJUJEMO SE:
Jovani Ristić i Izdavačkoj kući PortaLibris
Bitef teatru i Sanji Ljumović
Kompaniji Hleb i Kifle
Produkcija:
Reflektor teatar 2021.
Predstava je delimično finansirana dobrovoljnim donacijama građana i građanki prikupljenim u kampanji
#VišeOdPublike Reflektor teatra i Fondacije Catalyst Balkans. Reflektor teatar i ekipa predstave posebno se zahvaljuju svim građanima-producentima i građankama-producentkinjama.
!!! Zajedno SVETLIMO U MRAKU !!!

BETMEN ROBIN BEOGRAD je pozorišna predstava nastala po romanima „Betmen nad Zvezdarom“ i „Robin sa Krsta“ Jelene Bogavac. Kao pozorišna rediteljka, ali i autorka ovih romana, Jelena Bogavac je
sa glumcima Reflektor teatra uradila predstavu koja kombinuje tekst dve knjige, spajajući tako dva vremena: devedesete i ove sada, dvadesete, u Beogradu. U okviru trupe sa kojom radi veoma dugo, Jelena Bogavac je napravila autorski projekat: scensku studiju pitanja mladosti, herojstva, pobune, osećaja za društvo i socijalnu pravdu, u stalnim uslovima diktature. U ratu koji šmira mir. U Beogradu koji šmira Holivud.

OD ROMANA, DO KLEPSIDRE, OD KLEPSIDRE DO PREDSTAVE
Istorijska beleška o „Betmenu“, „Robinu“ i Beogradu
BETMEN ROBIN BEOGRAD je pozorišna predstava nastala po romanima „Betmen nad Zvezdarom“ i „Robin sa Krsta“ autorke Jelene Bogavac. Njen prvi roman, „Betmen nad Zvezdarom“ napisan je i objavljivan 1996. u nastavcima, kao kolumna u listu DEM (Detektivnski Magazin). Kasnije, doživeo je i svoje knjiško, džepno izdanje (2002. godine). Ova knjižica, štampana je u sedam izdanja i stekla veliku popularnost u određenim društvenim krugovima. Generacija X i stariji predstavnici
milenijalaca, posebno u Beogradu, doživljavali su „Betmena nad Zvezdarom“ kao kultni, generacijski roman. Jedan deo ovog romana, igran je i u pozorištu, u okviru omnibusa „Fake Porno“ izvođenog u Bitef teatru, punih šest sezona. Poslednjih godina, retka, preostala, neoštećena izdanja knjige „Betmen nad Zvezdarom“, postala su traženi, raritetni artikal na onlajn platformama za prodaju knjiga i drugih starih stvari. Na poziv izdavačke kuće PortaLibris da objave dopunjeno iydanje romana „Betmen nad Zvezdarom“, Jelena Bogavac predložila je da napiše i nastavak. Izdavači su je u toj ideji podržali, autorka je počela da prikuplja materijal za novu knjigu, a zatim je nastupilo vanredno stanje zbog korona virusa. U vreme zabrane kretanja, u dubokoj izolaciji, Jelena Bogavac je završila svoj drugi roman. Nastavak.
Tako su ova dva romana izašla zajedno, u istim koricama. Kao jedna knjiga.
Kao roman-klepsidra ,„Betmen nad Zvezdarom / Robin sa Krsta“ – mogu se čitati i kao jedan i kao dva romana, onim redosledom koji odaberete, a čak i kombinovanjem i naizmeničnim čitanjem knjige, sa jedne i druge strane. Iz 1996. Ili od 2020. Beogradski „Betmen“ i „Robin“ povezuju dva vremena. U jednom gradu.
Dve generacije. Roditelje i njihovu već odraslu decu. Njihove mladosti. U istim ulicama. U istim ulogama. U istim greškama. U istom pokušaju da budu heroji. U dva različito propala vremena.
Zato je predstava „Betmen Robin Beograd“ pozorišna verzija koja paralelno prikazuje ova dva vremena, ove dve priče i njihova dva patosa.
Drugačija, a tako ista! Kao Beograd.

MORE EVENTS JUST FOR YOU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.