USTAV // 15.02.2023. Dorćol Platz

EVENT IS OVER
USTAV // 15.02.2023. Dorćol Platz
Dobracina 59b
15.Feb.2023
20:00BeogradSrbija
Grupa Grupa i Reflektor teatar
USTAV
Pozorišna predstava inspirisana Ustavom Republike Srbije
Koncept i režija: Vojislav Arsić
Izvedbeni tekst: Milena Bogavac
Scenografija: Vladan Slavković
Scenski pokret i koreografija: Andreja Kulešević
Originalna muzika: Ivan Mirković Bambi
IGRAJU:
Milena Božić, Đorđe Živadinović Grgur, Mladen Milojković, Lazar Nikolić i Katarina Živković
Stručna saradnica: Milena Vasić
Stručni konsultanti i konsultantkinje:
Duška Rruth Dimović, Imre Krizmanić, Miodrag Majić, Vesna Marjanović, Đorđe Pavićević, Jovan Rajić i Vlatko Sekulović
Umetnički saradnici i saradnice:
Grupa Kombinart
Izvršna producentkinja i orgnaizatorka:
Kristina Anđelković
Asistent režije:
Istok Petrović
Producenti:
Vladan Slavković i Vojislav Arsić
Tehnička podrška:
BGB studio i Dorćol Platz
na Reflektor teatra u Dorćol Platzu
POZORIŠNA PREDSTAVA „USTAV“ u režiji Vojislava Arsića, nastala je kroz višemesečni edukativni i istraživački proces, tokom koga su glumci, glumice i ko-autorski tim, čitali i analizirali Ustav Republike Srbije i zvanične, srednjoškolske udžbenike iz predmeta Ustav i prava građana. Zajedno sa ekspertima i eksperkinjama iz oblasti društvenih, političkih i pravnih nauka, umetnici/e su analizirali najviši pravni akt države u kojoj žive, a s ciljem da kreiraju edukativnu, pozorišnu predstavu, koja će publici pomoći da razume poredak i ključna prava i obaveze svih građana i građanki Republike Srbije.
Predstava „USTAV“ za cilj ima da nadomesti nedostatak pravnog i političkog obrazovanja u zvaničnom prosvetnom sistemu Republike Srbije, a posebno u kurikulumima umetničkih fakulteta. Takođe, predstava je povod za uspostavljanje šireg društvenog dijaloga, među građanima i građankama, kao nosiocima suverenosti Republike Srbije.
Teme kojima se predstava „Ustav“ posebno bavi, vezane su za Ustavom određena državna obeležja; podelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, kao i recentne primere kršenja Ustava Republike Srbije, u našem društvu. Ideja predstave temelji se na konceptu aktivnih građana, kao čuvara demokratije, na građanskoj odgovornosti i preispitivanju patriotskih sentimenata, koji neretko počivaju na nepoznavanju osnovnih činjenica o pravnom poretku države u kojoj živimo.
Predstava je nastala u koprodukciji Grupe Grupe iz Kraljeva i Reflektor teatra, iz Beograda, a glumci i glumice izabrani su putem javne audicije za sve zainteresovane umetnike/ce, voljne da uče o Ustavu Republike Srbije, pravnoj i političkoj kulturi građana.
„ZAMISLI SRBIJU u kojoj je patriotizam apsolutni zajednički činilac osnovnog kućnog i građanskog vaspitanja. ZAMISLI SRBIJU koju je lepo i lako voleti.
Zamisli Srbiju, na koju si ponosan!
Na koju si ponosna.“
Citat iz predstave „Ustav“
Predstava se realizuje u okviru projekta „Kultura za demokratiju“. Ovaj projekat pruža podršku nezavisnoj kulturnoj sceni u Srbiji da, koristeći kulturu i umetnost, podstiče kritičko i kreativno razmišljanje o društvenim temama koje su od važnosti za lokalne zajednice. Takođe, projekat „Kultura za demokratiju“ podstiče saradnju aktera na nezavisnoj kulturnoj sceni, kreirajući na taj način prostor za promociju pluralističkih vrednosti i interkulturalnog dijaloga u Srbiji. Prva faza projekta traje od oktobra 2021. godine do februara 2025. i podržava ga Vlada Švajcarske, a sprovodi Hartefakt fond.

MORE EVENTS JUST FOR YOU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.