Festival italijanskog filma 23 – 27.05.2018. Kinoteka

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
Festival italijanskog filma 23 – 27.05.2018. Kinoteka
Uzun Mirkova 1, Beograd
23.May.2018 - 27.May.2018
BeogradSrbija

Festival italijanskog filma
Svečana sala, Uzun Mirkova 1 / Od 23. do 27. maja 2018.
U okviru prvog izdanja Nedelje italijanskog filma u svetu – Fare Cinema, u Beogradu će se od 23. do 27. maja održati Festival italijanskog filma.

Ovu manifestaciju Ministarstvo spoljnih poslova Italije promoviše uz podršku diplomatsko-konzularne mreže i Italijanskih instituta za kulturu sa ciljem da predstavi kvalitetnu italijansku kinematografiju u inostranstvu.

Zahvaljujući saradnji između Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i Jugoslovenske kinoteke publika će moći da vidi najnovije italijanske filmove koje je izabrao Paolo Minuto. Svi filmovi biće prikazani u originalnoj verziji na italijanskom sa titlovima na srpskom.

Specijalan gost ovog izdanja festivala biće Alesandro Bertolaci, čuveni italijanski šminker, dobitnik Oskara 2017. za najbolju šminku i frizuru u filmu „Samoubilački odred“. Bertolaci će se predstaviti publici u Kinoteci u subotu, 26. maja, u 20.30 a istog dana u 16.00 biće gost Akademije del Luso u Beogradu i govoriće na temu “Svet filma i njegovi zanati između umetnosti, kulture i globalne industrije”.

Sreda, 23.05.
20.00 LjUBAV I KRIMINAL (IT, 2017)
Ammore e malavita
ul. Đampaolo Moreli, Serena Rosi
r. Antonio Maneti, Marko Maneti

Četvrtak, 24.05.
18.00 LUDI ZA FUDBALOM (IT, 2016)
Crazy for Football
dokumentarni film
r. Volfango De Bjazi

20.30 DEVET I PO MESECI (IT/ŠP, 2017)
Nove lune e mezza
ul. Klaudia Đerini, Paskvale Petrolo
r. Mikela Andreoci

Petak, 25.05.
18.00 NEOBIČNE STRANKINjE (IT, 2016)
Strane straniere
dokumentarni film
ul. Fensja “Sonia” Džou, Ana Laznibat
r. Eliza Amoruzo

20.30 NEŽNOST (IT, 2017)
La tenerezza
ul. Elio Đermano, Đovana Mecođorno
r. Đani Amelio

Subota, 26.05.
18.00 MAČKA PEPELjUGA (IT, 2017)
Gatta Cenerentola
animirani film
r. Alesandro Rak, Ivan Kapjelo, Marino Gvarnijeri, Dario Sansone

20.30 PROMENA VREMENA (IT, 2017)
L’ora legale
ul. Salvatore Fikara, Valentino Pikone
r. Salvatore Fikara, Valentino Pikone

Nedelja, 27.05.
18.00 LENjIVCI (IT, 2017)
Gli sdraiati
ul. Klaudio Bizio, Gado Bakini
r. Frančeska Arkibuđi

20.30 MOGU DA PRESTANEM KAD GOD ŽELIM (IT, 2017)
Smetto quando voglio – Ad honorem
ul. Edoardo Leo, Valerio Aprea
r. Sidni Sibilija

Ljubav i kriminal
Ammore e malavita (2017)
Čiro je ubica kojeg se svi plaše. On i Rozario su dva “tigra” don Vinčenca i njegove lukave žene Marije. Fatima je mlada medicinska sestra koja voli da sanjari. Ona i Čiro su naoko dva različita sveta kojima je suđeno da se ponovo sretnu. Jedne noći Fatima se našla na pogrešnom mestu u pogrešno vreme i Čiro dobija naređenje da se otarasi devojke koja je previše videla. Međutim, stvari ne idu po planu.

Ammore_e_malavita
Ludi za fudbalom
Crazy for Football (2016)
Protagonisti ovog filma su pacijenti koji dolaze sa odeljenja za mentalno zdravlje iz cele Italije, zatim psihijatar Santo Rulo kao sportski direktor, bivši igrač malog fudbala Enriko Zankini kao trener, i svetski šampion u boksu Vinčenco Kantatore kao kondicioni trener. Reč je o dokumentarcu Volfanga De Bjazija koji govori o prvoj reprezentaciji Italije u malom fudbalu koja se takmiči na svetskom prvenstvu za psihijatrijske bolesnike u Osaki. To je film čiji protagonisti su igrači a ne njihova bolest, snimljen sa namerom da se pobede predrasude koje okružuju osobe sa mentalnim poremećajima.

crazy football 2
Devet i po meseci
Nove lune e mezza (2017)
Livija i Tina su dve sestre u četrdesetim godinama, dve savremene žene, dva dijametralno suprotna načina života. One su tako bliske, a tako različite. Livija je lepa i arogantna violončelistkinja, rokerka u duši. Tina je skromna i stidljiva saobraćajna policajka koja je odbacila diplomu radi stalnog radnog mesta. Obe imaju partnere i dok Livija oduvek brani svoju poziciju žene koja ne želi da ima decu, Tina već godinama bezuspešno pokušava da zatrudni. Kada Tina u svojim pokušajima počne da gubi glavu, Livija odlučuje da iznese trudnoću za svoju sestru.

Nove lune e mezza
Neobične strankinje
Strane straniere (2016)
Ana, Ljuba, Radi, Sihem i Sonja su žene koje dolaze u Italiju vođene različitim motivima: ljubav, posao, radoznalost a možda i sudbina. Svaka od njih započinje neku svoju delatnost pronalazeći sebe i integrišući se uspešno u novoj sredini. Iako imaju drugačija iskustva i poreklo, ujedinjuje ih to što su strankinje. Njihove storije, u kojima se prepliću posao, porodica i odnosi sa ljudima, svedoče o tome kako izgleda graditi identitet u drugoj zemlji.

Strane straniere
Nežnost
La tenerezza (2017)
U jednoj lepoj staroj zgradi u centru Napulja živi Lorenco koji je nekada bio poznati advokat. Nakon nekoliko poslovnih neuspeha sada je u nemilosti a kako zbog svog nezgodnog karaktera ne poštuje zakon često dospeva u nevolje. I u porodičnim odnosima Lorenco svakog dana greši i uskraćuje, čini se bez razloga, naklonost svojoj deci. Lorenco, onako egoističan i nagao kakav jeste, vreme provodi samo sa unukom Frančeskom kojeg izvlači iz škole kako bi ga vaspitavao na svoj način. Njegov život počinje da se menja nakon jednog naizgled banalnog događaja kojem je prisustvovao.

La tenerezza
Mačka Pepeljuga
Gatta Cenerentola (2017)
Pepeljuga je odrasla u unutrašnjosti Megarida, ogromnog broda koji je više od 15 godina ukotvljen u napuljskoj luci. Njen otac, naučnik i bogati brodovlasnik, umro je odnevši sa sobom u grob tehnološke tajne broda kao i san o ponovnom procvatu luke. Malena živi u senci strašne maćehe i njenih šest podmuklih ćerki. Grad propada i svu svoju nadu ulaže u Salvatorea Lo Đusta, zvanog Kralj, ambicioznog dilera droge koji u dogovoru sa maćehom iskorišćava Pepeljugino nasledstvo kako bi od napuljske luke napravio prestonicu reciklaže.

Gatta Cenerentola
Promena vremena
L’ora legale (2017)
U gradiću Pjetramare na Siciliji, tačno kao letnje računanje vremena, stiže trenutak izbora za novog gradonačelnika. Ovim malim sicilijanskim mestom godinama vlada famozni gradonačelnik Gaetano Patane koji je spreman da upotrebi sva politička sredstva kako bi postigao konsenzus. Podržan od strane liste građana i malobrojnih aktivista, suprotstavlja mu se profesor Pjerpaolo Natoli koji po prvi put ulazi u političku arenu kako bi svojoj osamnaestogodišnjoj ćerki Beti pružio alternativu prilikom njenog prvog glasanja.

Lora_legale
Lenjivci
Gli sdraiati (2017)
Đorđo i Tito su otac i sin, dva suprotna sveta koja se sukobljavaju u jednom stanu u Milanu. Đorđo je poznati novinar, cenjen od strane kolega i okružen prijateljima. Tito je lenji tinejdžer koji više voli da provodi vreme sa svojim drugarima i igra video igre. Đorđo čini sve kako bi razumeo svoga sina. Njegov san je da ga odvede na berbu grožđa o čemu Tito neće ni da čuje. Ipak, jednog dana, iznenada javlja ocu da će mu se ipak pridružiti.

Gli sdraiati
Mogu da prestanem kad god želim
Smetto quando voglio – Ad honorem (2017)
“Sopoks je formula nervnog gasa. Eto zbog čega mu je bio potreban hromatograf. Taj ludak je počeo da sintetizuje nervni gas”. Ovako počinje poslednje poglavlje sage “Mogu da prestanem kad god poželim”. Pjetro Cini je u zatvoru sa čitavom svojom bandom. Međutim, ne mogu tamo ostati dugo jer je na slobodi Valter Merkurio koji je spreman da ubija sve redom i samo najbolji umovi mogu ga zaustaviti. Ali ko je Valter Merkurio? Šta krije? Koji je njegov plan?

SMETTO QUANDO VOGLIO AD HONOREM-2


JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.