FESTIVAL KROKODIL 07 – 09.06.2019

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
FESTIVAL KROKODIL 07 – 09.06.2019

01.Jan.1970
20:00BeogradSrbija

Večernji program 7. i 8. jun, od 20 časova, Amfiteatar ispred Muzeja Jugoslavije, Mihaila Mike Jankovića 6, Beograd

Ulaz uz kupljenu kartu. 

Debatni program 8. i 9. jun od 12 časova, CZKD, Birčaninova 21, Beograd

Ulaz besplatan. 

Prateći program 7, 8. i 9.  jun, KROKODILov Centar, Karađorđeva 43 (ulaz: Male stepenice 1a), Beograd

Ulaz besplatan. 

http://www.krokodil.rs/

#festivalkrokodil2019

Glavna zvezda prve večeri ovogodišnjeg jedanaestog književnog Festivala KROKODIL je Mišel Uelbek, francuski pisac koji već četvrt veka slovi za jednu od najvećih zvezda savremene svetske književnosti. „Francuski Orvel“, kako još zovu Uelbeka – enfant terrible savremene francuske književnosti i jedan od najistaknutijih i najprovokativnijih pisaca današnjice u petak 7. juna u polučasovnom razgovoru s Biljanom Srbljanović govoriće o sebi, svom stvaralaštvu te svom kompleksnom odnosu s Francuskom. Glumac Boris Isaković čitaće odlomak iz najnovijeg Uelbekovog romana “Serotonin“.

Prve večeri festivala, kroz čitanja, sofa-intervjue i performanse predstaviće nam se i ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade Vladimir Tabašević, gošća iz Makedonije Rumena Bužarovska i jedan od najprobitačnijih savremenih autora Bojan Babić te naš legendarni filmski i pozorišni reditelj i pisac – Goran Marković.

Vrhunac druge festivalske večeri biće nastup Lasla Krasnahorkaija koji spada u red najznačajnijih i najprevođenijih mađarskih prozaista. S Markom Čudićem, Krasnahorkai će razgovarati o svom stvaralaštvu za koje je karakteristična apokaliptična ironijsko-parodijska slika savremene Mađarske i savremenog sveta.

U fokusu druge festivalske večeri biće i zajednički nastup dvojice najistaknutijih regionalnih autora Miljenka Jergovića i Svetislava Basare.

Druge večeri festivala Lana Bastašić čitaće iz svog prvog romana Uhvati Zeca dok će Zoran Kesić i Njuz.net tradicionalno biti zaduženi za komična intermeca između nastupa pisaca.

Posebna draž ovogodišnjeg izdanja festivala jeste prezentacija velike antologije evropske poezije nedavno objavljene u Nemačkoj pod nazivom “Grand Tour – ” koju su uredili Jan Vagner i Federiko Italijano. Tokom dva dana festivala, njih dvojica će predstaviti selekciju nekih od najistaknutijih evropskih pesnika i pesnikinja među kojima su Marija Barnas iz Portugalije i Gabor Šajn iz Mađarske, zatim britanski autor Patrik Mekginis, naša poznata pesnikinja Ana Ristović iAnja Golob iz Slovenije.

Program vodi Mima Simić.

Ulaznice za večernje programe su u prodaji od 15. aprila. Cena jednodnevne ulaznice za festival iznosi 450 dinara, dok je dvodnevne ulaznice 800 dinara, po ovim cenama biće dostupne do 10. maja. U ponudi su i ulaznice za penzionere i studente sa jedinstvenom cenom koja iznosi 350 dinara. Ulaz za decu do 10 godina je besplatan. Karte se mogu kupiti svakog dana u KROKODILovom Centru (Karađorđeva 43, ulaz sa malih stepenica) od 10h do 22h. Karte se mogu kupiti i online putem www.ddtickets.rs ili u svim Emmi radnjama širom Srbije. Za više informacija o prodaji karata posetite www.ddtickets.rs. 

I ove godine, festival KROKODIL će organizovati raznolike tribine u okviru kojih ćemo se baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive kulture.

Debatni program održaće se u subotu 8. juna i nedelju 9. juna od 12 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

U subotu 8. juna u 12 sati KROKODILov debatni program otvoriće razgovor pod nazivom “Neighbors – Facing the present”. Rumena Bužarovska, Adrian Kozmin Perta, Gabor Šajn i Lana Bastašić razgovaraće o snažnom porastu konzervativizma i novom talasu nacionalizma te jačanju desničarskih pokreta u regionu centralne i jugoistočne Evrope, kao i protekcionizma motivisanog ekonomskom krizom i migrantskim talasima sa Bliskog istoka.

O ulozi i novom značaju poezije u doba osipanja postojećih vrednosti i slabljenja svih čvrstih oslonaca govoriće od 14 satineka od najpoznatijih pesničkih imena savremene Evrope u okviru nastavka prezentacije velike antologije evropske poezije – “Grand Tour“.

Nakon projekta Jezici i nacionalizmi, koji se bavio kompleksnim pitanjem realnosti postojanja četiri politička jezika u regionu, kao i njegovog velikog finala – Deklaracije o zajedničkom jeziku – Udruženje KROKODIL je započelo novi projekat pod nazivom Zajednička čitaonica. I ovaj projekat bavi se temom jezika, ali ne iz lingvističkog, već iz književnog i esejističkog ugla. U nedelju 9. juna u 12 sati u okviru debatnog programa održaće se panel diskusija na temu zajedničke čitaonice i mogućnosti zajedničke književnosti jezika. Učestvuju: Igor Štiks, Vladimir Arsenijević, Miljenko Jergović i Lana Bastašić.

Prateći program festivala održaće se u KROKODILovom Centru.

U petak 7. juna od 14 do 18 sati u KROKODILovom Centru Mišel Uelbek družiće se sa svojim fanovima i potpisivati knjige. Za prisustvo ovom susretu obavezna je rezervacija. Rezervaciju je moguće zakazati putem e-mail adrese: office@krokodil.rs. U nedelju 8. juna od 19 sati, takođe u KROKODILovom Centru predstaviće se grupa mladih autora koji baštine performans i govornu poeziju. Ovom predstavljanju prethodiće četiri dana njihovih radioničarskih priprema u kojima će kao voditelji učestvovati renomirani umetnici iz Švajcarske, Srbije i Kosova okupljeni unutar programa pod nazivom The Word Literary Forum.

 

Treću godinu zaredom, festival KROKODIL ima i humanitarni karakter. Ove godine predstavićemo humanitarnu akciju “Za bebe superheroje” i pozvati sve prisutne da svojim donacijama pomognu rad Instituta za neonatologiju Srbije.

Tim angažovan na Intenzivnoj nezi beogradskog Instituta za neonatologiju – dr Hajdarpašić, dr Stoiljković, dr Jovanović, dr Kovačević i drugi – dvadeset četiri časa dnevno sedam dana nedeljno neumorno pomažu prevremeno rođenim bebama da prežive i stasaju. Posvećenost, trud i ljubav ovih eksperata su bezrezervni i nemerljivi kao i njihova stručnost i savesnost.

Ali to ipak nije sve što je bebama superherojima potrebno. Aparati za veštačko disanje, respiratori, injekcione špric pumpe samo su neke od stvari koje nedostaju Institutu za neonatologiju.

 

Debatni program kao i prateći program festivala su potpuno besplatni za sve.

* 

Festival KROKODIL (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju) književni je festival koji na jedinstven i originalan način predstavlja književnost regiona u njenom punom obimu – bez generacijskih, poetičkih, rodnih ili bilo kakvih drugih isključivosti. Svojim modernim i dinamičnim pristupom u predstavljanju pisaca, koje čini čitanje uz korišćenje savremenih video i audio medija, muzičko-scenski performansi, kao i širokim izborom koji uključuje poeziju, prozu i dramski tekst, festival KROKODIL je od svog osnivanja 2009. godine postao jedan od najposećenijih književnih događaja u regionu. Do sad je održano deset letnjih festivala i dvanaest gostujućih izdanja našeg festivala u sedam evropskih zemalja, uz učešće preko dve stotine pisaca iz zemlje, regiona i Evrope.


JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.