Izložba “SIMFONIJA STVARANJA” Sare Marković 17 / 29.01.2023. Dom omladine

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
Izložba “SIMFONIJA STVARANJA” Sare Marković 17 / 29.01.2023. Dom omladine
Makedonska 22
17.Jan.2023 - 29.Jan.2023
00:00BeogradSrbija

Sarini crteži su baza za njene slike, puni crno-belih kontrasta, bogati detaljima, kompozicijski uredni, stilizovani nalik japanskih “manga” koje su jedna od inspiracija za njen rad. Tema crteža su realni portreti i figure koje umetnica pozicionira u jedan svet prepun mašte, i od njih pravi bića sa mitološkim neofantastičnim motivima. Osnažuje ih i daje im slobodu da se kreću u linearnom prostoru gde konstruiše vitraže, razne ornamente, rozete i druge magične detalje.

Sarine slike odlikuje snažni, estetsko privlačni izgled figura koje kroz energične palete boja postaju nesvakidašnje poput likova iz bajke. Motivi koji se repetitivno pojavljuju kroz slike (plavetnilo vode, karmin-crvene ruže) su naizgled uobičajeni motivi iz svakodnevnog života koje ona transponuje živopisnim pokretima četkice.  Gradi svoje scene ilustrujući svoj unutrašnji svet, crta i slika do poslednjeg detalja, daje platnu harmoniju, u bojama i u kompoziciji.

Iskreno se radujem njenoj prvoj izložbi, i verujem da je pred njom svetla budućnost, jer ova mlada umetnica sa svojim stavom u umetnosti, ispunjava samo najviše standarde koje sama sebi postavlja.

 

Bojan Savić, akademski slikar

 

Sara Marković (1999, Beograd) završila je srednju umetničku školu “Tehnoart Beograd“. Diplomirala je 2022. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek Primenjeno slikarstvo. Trenutno je na master studijama na istom fakultetu. Tokom studija dobila je nagradu “Krsta Andrejević“ za najbolje izveden rad iz oblasti primenjenog slikarstva. Tokom studija učestvovala je na više grupnih izložbi. Osmislila je idejni crtež i učestvovala u oslikavanju murala OŠ “Lazar Savatić” u Zemunu 2022. godine.

***************************

Galerija Doma omladine Beograda

Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;

nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.


JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.