Javno pakovanje 24 – 30.12.2017. Rex

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
Javno pakovanje 24 – 30.12.2017. Rex
Jevrejska 16, Beograd
24.Dec.2017 - 30.Dec.2017
BeogradSrbija

Nakon skoro četvrt veka rada i stvaranja u Jevrejskoj 16 na Dorćolu, Kulturni centar Rex i Fond B92, pod čijim pravnim okvirom Rex funkcioniše, početkom nove godine sele se iz zgrade koja im je bila dom od kada je Radio B92 osnovao ovaj kulturni centar davne 1994.
Rex će se od nekadašnjih i sadašnjih saradnika i publike u poslednjim danima decembra oprostiti retrospektivnim programom „Javno pakovanje“.
Cela nedelja (24 – 30. decembar) biće organizovana u vidu dnevnog neformalnog prelistavanja, preslušavanja, pregledanja arhiva i artefakata projekata i događaja održanih u ovom prostoru u proteklih 20 i više godina (12 – 17h).
Večernji termini biće rezervisani za tematske programe – film i video, alternativno pozorište, muziku i debatni program…

PROGRAM:

Nedelja 24. decembar, 12h

Javno pakovanje [Uradi sam dan], konsultant Aleksandar Gubas

U godinama nakon osnivanja, kao i u nekoliko godina nakon povratka u prostor u Jevrejskoj 16, Rex je okupljao veliki broj stvaralaca i stvarateljki koji nisu imali profesionalna znanja ili ambicije u kulturnoj i umetničkoj produkciji. Programi koji su se i načelno i praktično zasnivali na konceptima demokratizacije i decentralizacije umetnosti i kulture, nastajali su spontano (kao najpoznatiji među njima – projekat LOW-FI VIDEO), inicijativom etabliranih umetnika ili umetničkih grupa (Horkestar, Pesničenje) ili u programskom okviru samog Kulturnog centra Rex (Grafička zavera, KEF, Flux). Mnoge pozorišne, muzičke i strip radionice, kao i programi vezani za afirmaciju digitalnih tehnologija i za njih vezanih različitih programerskih i umetničkih praksi imale su takođe „uradi sam“ osnovu ili dimenziju.

U nedelju 24. decembra, od 12-16 časova zajednički ćemo pregledati, razvrstavati i „pakovati“: arhivske materijale, ostvarene, neostvarene i neostvarive ideje, bivša i buduća očekivanja, veće i manje uspehe ili neuspehe, ushićenja i razočarenja. Prikupljaćemo sećanja i svedočenja početaka, krajeva, pokušaja i odustajanja, nagrada i trijumfa, razilaženja i burn-out-a.

Nedelja, 24. decembar, 19h

Javno pakovanje [Novogodišnje pesničenje]

Recepti za sreću Milete Poštića: Branka Veselinović i lutak Sarmiko
Pesnikinje o migraciji iz zbornika Ovo nije dom (OND): Jelena Anđelovska, Ljiljana Ilić, Sara Radojković
Poezin-preporuka: Simonida Banjeglav, Ana Marija Grbić, Božidar Vasiljević
Živeti zajedno: Dragomir Olujić – Oluja
Singapurska poezija: Samuel Leenh
Video poezija: Tomas Levine
+
Boris Mladenović
Hotel Makedonija
Ivica
Mal Cheung
Sanja Tišma
+
Spisak u nastajanju
+
pesnici i pesnice namernice
Cena ulaznice: 100 rsd

Ponedeljak, 25. decembar 15:30

Ritualno pakovanje

U ponedeljak, 25. decembra 2017, u 15:30h, u formi performansa, članovi i saradnici Grupe Hajde da…“ će ritualno iz REX-a izneti kostime, scenografije i rekvizitu iz predstava u kojima nam je REX bio koproducent. REX se seli (nadamo se da će naći neki novi topao dom), a samim time i mi sa njim. Pozivamo sve one koji bi želeli da se sa nama prisete programa i druženja koje smo imali u REX-u, da nam se pridruže.

Grupa „Hajde da…“ sarađuje sa REX-om već 17 godina. REX je bio naša kuća za razne programe koje smo radili sa pripadnicima/icama raznih društvenih grupa. Počeli smo sa romskom decom i mladima, a onda sa osobama sa invaliditetom, borcima ratova 1991-1999, korisnicima psihijatrijskih usluga… Bili smo koproducenti tri predstave – „Tanatos“ (o posledicama ratova devedesetih), „Afanisis ili o presvlačenju“ (o političkom transvestitizumu) i „Hegel i druga lista prevara“ (o politici diskvalifikacije „nestandardnih“ tela). REX u Jevrejskoj 16 je bio i mesto održavanja Festivala društveno angažovanog teatra „Van okvira / Off Frame“ koji je ove godine usled nedostatka bilo kakve finansijske podrške bio održan svega dva sata, otvaranjem i istovremenim zatvaranjem, 4. decembra. Tako je, osim finansijskih teškoća, ovim iseljenjem, festival ostao i bez svog prostora za realizaciju.

Ponedeljak, 25. decembar, 21h

Javno pakovanje [ФЕДРА]

Predstava Fedra po motivima Žana Rasina, nastala je kao oblik ambijentalnog pozorišta i njena postavka inspirisana je jedinstvenim prostorom izvedbene sale Kulturnog centra Rex. Predstava se u ovom prostoru pred prepunim auditorijumom do sada izvela tri puta, a ovog decembra ekskluzivno se poslednji put izvodi u svom originalnom ambijentu.
Tim: Mirjana Jelić (Fedra), Strahinja Blažić (Tesej), Aleksa Iić (Hipolit), Maja Nikolić (Aricija), Nora Obradović (dete)
Originalna muzika: Jug Konstantin Marković; Kostim: Senka Radivojević; Režija: Ana Popović; Produkcija TriGroša / Threepenny Ulaz: 400 din.

Utorak, 26. decembar, 20h

Javno pakovanje [Bez buke]

Tokom poslednjeg koncertnog serijala Bez buke na ovoj lokaciji, u opuštenoj poluakustičnoj varijanti, na sceni će se smenjivati neki od izvođača koji su obeležili protekle sezone rexovog muzičkog programa: Ana Avramov, Ana Ćurčin, Ilija Ludvig i Kralj Čačka.
Ulaz na koncert je besplatan, a moguć je sa kartama koje se preuzimaju od ponedeljka 18. decembra svakog radnog dana od 10 do 17h u Rex-u, kao i na dan koncerta do 20h.

Sreda, 27. decembar, 20h

Duboki naklon Rexu u Jevrejskoj ulici, deo Javnog pakovanja

U toplom domu Međunarodnog festivala nove muzike Ring Ring Festivalnastupiće Jelena Popržan (Beč – viola i glas), kojoj će ovo biti prvi solistički koncert u Beogradu i velika nada lokalne alternativne scene The Cyclist Conspiracy.
Ring Ring: „Ove večeri ćemo se pokloniti jednom kultnom mestu u gradu koji volimo i koji nas nekad toliko nervira, zatim svim ljudima koji su radeći i volontirjući u Rex-u omogućili da godinama dišemo jedan drugačiji vazduh.“
Ulaz na koncert je besplatan, a moguć je sa kartama koje se preuzimaju od ponedeljka 18. decembra svakog radnog dana od 10 do 17h u Rex-u, kao i na dan koncerta do 20h.

Četvrtak, 28. decembar, 18h-21h

Uroš Jovanović, “Unošenje slike predsednika Srbije u MSUb“

Priprema razgovora: Tanja Marković
Moderacija: Tanja Marković i Neboša Milikić
Učesnici razgovora: pozorišni reditelj i performer Uroš Jovanović, umetnica i aktivistkinja iz Grupe za konceptualnu politiku Branka Ćurčić i kustoskinja, teoretičarka i istoričarka umetnosti Jelena Vesić

Petak, 29. decembar, 12h

REXove Izložbe: Art vrt, Komšije, Beograđani (Romi), VlasTITO iskustvo

Delovi najznačajnijih, najpopularnijih i najposećenijih rex-ovih izložbi, nakon mnogo godina, još jednom će biti predstavljeni beogradskoj publici. Postavku će pratiti neformali razgovori o kulturnom i socijlanom životu Beograda.

Art vrt – prvi projekat realizovan u ovom prostoru. Izložba je koncipirana 1994. godine od strane 24 umetnika koji su se okupili u tek otvorenom Cinema Rex-u i koji su kroz svoje radove reagovali na prostor u kome izlažu. Bio je to prvi put da je toliko beogradskih umetnika različitih generacija radilo zajedno u realizaciji izložbe.

Komšije – izložba iz 1996. posvećena Beogradu kakvog više nema, Beograđanima kojih više nema, stanovcnicima Dorćola. Većina njih stradala je tokom Drugog svetskog rata u masovnim streljanjima ili ugušena gasom u specijalnim kamionima. Izložba je omaž Jevrejima Sefardima koji su u ovom delu grada imali svoju kompaktnu zajednicu koja je davala pečat celom kraju.

Beograđani – projekat o položaju Roma u Beogradu od početka XX veka, realzovan 2001, sastojao se od izložbe u Rex-u, akcija na otvorenom (faljeri i bilbordi) i u medijima (serija radijskih i TV džinglova).

VlasTITO iskustvo – cilj ovog projekta bio je problematizovanje fenomena koji bi se mogao nazvati „titoizmom“, fenomena koji je u relativno dugom periodu (mereno ljudskim životom), ali istovremeno i kratkom ( u odnosu na istorijsko vreme), obeležio zajedničku istoriju onih balkanskoh naroda koji su učestvovali u projektu kolokvijalno označavanom kao „Druga Jugoslavija“.
Ulaz je besplatan.

Subota, 30. decembar, 15 – 18h

Ženski dan: Smeh joga

Daje se na znanje Dođite da vidite kako da se smejemo kad smo tužni il’ sami sebi ružni 🙂 Kad nemamo para il’ mislimo da za smejanje nemamo dara 🙂 Kako se smeh sve može iskazati, a da budes tako nasmejan tako da te “na hleb mogu mazati”.
Ponesite udobnu odeću i obuću, flašicu sa vodom, sebe i osmeh.
Čas je besplatan, a vodi ga Smeh joga liderka Nataša Lukić.

Subota, 30. decembar 19:30h

Javno pakovanje [Slobodna Zona]

U subotu 30. decembra od 19.30h filmski festival Slobodna Zona / Free Zone Film Festival projekcijom filma Liberation Day simbolično će se oprostiti od prostora u koji mu je matična kuća i u kome je nastao pre 13 godina. Dokumentarni mjuzikl Dan oslobođenja prati prvi rok događaj u poslednjoj komunističkoj diktaturi sveta – koncert ex-yu grupe Laibach u Severnoj Koreji.
Projekcija je besplatna.


JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.