Maja Gecić i Aleksandra Antić – Snovanje našeg bića 16 – 29.10.2017. KC GRAD

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
Maja Gecić i Aleksandra Antić – Snovanje našeg bića 16 – 29.10.2017. KC GRAD
Braće Krsmanović 4, Beograd
16.Oct.2017 - 29.Oct.2017
BeogradSrbija

Projekat se bavi industrijskim nasleđem Jugoslavije, povezuje ga sa ličnim istorijama i migracijom. Gecić i Antić bave se nestajanjem beogradskih tekstilnih kombinata, kroz dva različita pristupa, čiji je rezultat multimedijalna postavka koja objedinjuje video, print, skulpturu i instalaciju.
Polazeći od iskustava sopstvene majke, radnice Beogradskog Pamučnog kombinata, Antić nastoji da principom rekonstrukcije istraži odnose izmedju unutrašnjeg, psiholoskog i spoljasnjeg, socijalnog „modela” života, naročito u okvirima migracije i asimilacije. Antić će dokumetovati performans i izloziti instalaciju, po principu serijalnosti fabričke proizvodnje i repeticije u filozofskom smislu, sa posebnim osvrtom na Delezovu koncepciju kreativnog čina kao otpora.
Sa druge strane Gecić se bavi Beogradskim Vunarskim kombinatom, ali više iz antropološkog ugla, osvrćući se na kolektivnu memoriju penzionisanih radnika, dokumentujući njihove razgovore i sećanja. Istovremeno prikupljanjem i intervencijama na autentičnoj vunenoj konfekciji, pokušava da uspostavi muzeološki kontekst spajanjem materijalnog i nematerijalnog nasleđa.

Namera umetnica da preispitaju odnose između nestajanja kolektivne istorije i društvene strukture, kao i tekuće promene individulanog i kolektivnog identiteta na neki način podstiče aktuelna pitanja o prirodi umetničke prakse i uloge umetnika kroz pitanja materijalnosti i nepostojanosti.
Izložba će biti otvorena do 29. oktobra.

Realizaciju izložbe pomogla je fondacija Helpmann AkademijeThe project deals with the industrial heritage of Yugoslavia, connects it with personal histories and migration. Gecic and Antić deal with the disappearance of Belgrade textile combinations, through two different approaches, resulting in a multimedia setting that combines video, print, sculpture and installation.

The exhibition will be open until October 29th.


JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.