Mikser festival : Cirkuliši! 24 – 26.05.2019. Donji dorćol

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
Mikser festival : Cirkuliši! 24 – 26.05.2019. Donji dorćol
Gundulićev venac 56, Belgrade, Serbia
24.May.2019 - 26.May.2019
12:00BeogradSrbija
Jubilej Mikser festivala!

Kulturna organizacija Mikser 2019. godine predstavlja svoje jubilarno, deseto izdanje Mikser festivala na novoj lokaciji na Donjem Dorćolu, od 24-26. maja.

„Cirkuliši!“ – slogan jubilarnog festivala koji se posle godinu dana pauze vraća na regionalnu scenu – na jezgrovit način simbolizuje strateško partnerstvo sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj – UNDP Serbia na pokretanju Platforme za cirkularnu ekonomiju u Srbiji koja će otvoriti novo poglavlje u umrežavanju kulturnog, kreativnog i IT sektora sa stručnjacima za održivi razvoj.

Snažno okrenut budućnosti, festival će biti posvećen temama održivog razvoja i cirkularne ekonomije, kao novoj kulturi života i rada. Sedamdeset dva sata neprekidnog dijaloga između umetnika, dizajnera, IT eksperata, urbanista, ekologa, inovativnih kompanija, ali i mladih talenata i studenata, imaće zajednički imenitelj u predstavljanju modela za kreiranje lepše, humanije budućnosti.

Jedna od glavnih lokacija desetog Mikser festivala – Muzej nauke i tehnike u Skenderbegovoj ulici gde je daleke 1893. puštena u rad prva električna centrala u Beogradu za javnu rasvetu i tramvaje – snažno simboliše programski koncept posvećen inovacijama koje unapređuju kvalitet života svih građana. Programi festivala odvijaće se i na ostalim tačkama urbane kulture donjeg Dorćola, čineći ovaj kvart kreativnim epicentrom Beograda, sa više od 500 učesnika kroz 9 programskih celina, među kojima su velika međunarodna konferencija “Shift”, radionica “Cirkulaton”, Smotra inovacija “Innovation Expo”, Dizajn zona, CirculArt, Hrana za budućnost, Eko bazar, Mikser kids hub i muzički program koji će se održavat na otvorenoj sceni Dorćol Platza.

Srce festivala čini velika međunarodna konferencija “Shift” koja će okupiti neke od najznačajnijih domaćih i evropskih eksperata, zagovornika i motivatora promene društva ka održivoj i cirkularnoj kulturi, ali i predstavnike svih relevantnih domaćih institucija koje bi ovom temom trebalo da se bave u Srbiji. Spremni da svoja bogata iskustva razmene sa kolegama sa Balkana kroz predavanja, diskusije i radionice, na SHIFT konferenciji govoriće svetski priznati inovator Ginter Pauli (Gunter Pauli) iz Belgije – član Rimskog kluba i autor koncepta Plave ekonomije, Ladeja Godina Košir – pokretačka snaga kružne ekonomije Slovenije, centralne i istočnej Evrope, Kari Harlevi – direktor odseka za cirkularnu ekonomiju Fonda za budućnost Finske – SITRA, Michela Magaš – evropska Inovatorka godine 2017, osnivačica i direktorka britanskog festvala TechMusic, Tjaša Ficko, zamenica gradonačelnika Ljubljane zaslužna za projekat Ljubljana Zelena prestonica Evrope 2016, ali i iznenadjenje „Shift“-a – Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, ovoga puta u ulozi ekološkog aktiviste i moderatora razgovora sa Ginterom Paulijem, što garantuje izuzetno zanimljiv dijalog na festivalu.

U okviru ekspo zone festivala, na Sajmu inovacija (Innovation Expo) koji će se odvijati na površini od 3000 m2 u dvorištu Muzeja nauke i tehnike, predstaviće se inovatori, kompanije, organizacije civilnog društva i zeleni strartap-i svojim inspirativnim rešenjima zaštite životne sredine, od dizajna eko proizvoda i materijala, savremenih rešenja za poljoprivredu i pošumljavanje, preko inovativne upotrebe otpada – reciklaže, racionalnog korišćenja resursa vode, obnovljivih izvora energije, do digitalizacije poput smart city rešenja, robotike, pametnih vozila, i drugih inovacija u svakodnevnom životu i radu.

Mikser nastavlja svoju tradiciju “otvorenih vrata” za mlade talente iz kreativnih oblasti i već deceniju unazad predstavlja poligon za prve profesionalne korake najtalentovanijih mladih dizajnera i multidisciplinarnih umetnika.

Nikada impresivniji žiri selekcije „Mladih balkanskih dizajnera“ koji predvodi jedan od najvećih nemačkih i svetskih industrijskih dizajnera današnjice, Konstantin Grčić, vraća Mikser svom organskom uporištu – dizajnu. Prvi put ćemo na jednom mestu videti prototipove mladih dizajnera iz cele regije koji su inspirisani cirkularnom filozofijom. Od 38 pobedničkih radova izabranih u oštroj konkurenciji, 12 je iz Srbije.
Mikserova umetnička platforma Black Box ove godine pred mlade umetnike postavlja novi izazov pod sloganom “Mrtva priroda”, i pruža prostor za njihovu ličnu refleksiju budućnosti, očekivanja i nade. Da li kao civilizacija imamo perspektivu? Da li nas čeka stvarnost iz Autostoperskog vodiča, Obojeni program ili smo žilavii i prilagodljivi u klimatskom i ekološkom haosu?
Iznenađenje i inovacije neće izostati ni u muzičkom delu programa Mikser festivala – Bella Technika će upravo na jubilarnom Mikseru premijerno izvesti svoj koncert prvenac 25.maja na Dorćol Platzu. Posle višedecenijske saradnje u okviru grupe Darkwood Dub, Bojan Drobac Bambi i Milorad Ristić Miki osnovali su bend Bella Technika. Kada se bendu kao vokal pridružila Katarina Jovanović,istinska zvezda evropskih operskih scena, nastala je potpuno nova i originalna muzička energija! Bella Technika je 13. marta objavila svoj prvi album “Section”, koji kritike opisuju kao najbolji regionalni album klupske muzike.

Mikser festival se vraća i biće nezaboravan! Pozivamo vas da budete važan deo velike promene koju festival inicira, pratite konkurse ukoliko želite da učestvujete ili se priključite na samom festivalu da zajedno cirkulišemo!

#mf2019


JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.