Muzeji za 10, 14 – 20.05.2018. Srbija

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
Muzeji za 10, 14 – 20.05.2018. Srbija
Srbija
14.May.2018 - 20.May.2018
BeogradSrbija

Nacionalna manifestacija „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“, koja je u četvrtoj godini održavanja promenila ime u „Muzeji za 10“, održava se od 14 – 20. maja 2018, u muzejima i srodnim institucijama širom Srbije. U okviru manifestacije, svojim programima, obeležićemo Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja, a tema ove godine je „Hiperpovezani muzeji, novi pristupi, nova publika“ i okrenuta je mogućnostima virtualnog povezivanja i učešća publike u muzejskim sadržajima, bez obzira na prostorne prepreke.

Narodni muzej Kraljevo je, kao okosnicu ovogodišnje manifestacije, izabrao atraktivnu temu vezanu za astronomiju, kroz gostovanje izložbe „Meteoriti, glasnici svemira“, Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, autora Aleksandra Lukovića, kustosa minerologa. Publika će ima priliku da vidi neke od naših najpoznatijih meteorita i ujedno najvrednijih i najstarijih eksponata Prirodnjačkog muzeja: Sokobanjski, Jelički i Dimitrovgradski meteorit, koji su u Muzej dospeli zaslugom velikana naše nauke, Jovana Žujovića i Josifa Pančića. Na izložbi će biti predstavljeni i drugi čuveni meteoriti iz sveta, među kojima su Kanjon Diablo, Mudrabilja, Henberi, Bjorbule, Toluka. U toku trajanja manifestacije biće održana i posebna radionica vezana za ovu temu, dok je 44. Dečiji likovni majski salon, koji se otvara takođe u ovom periodu, realizovan pod sloganom „Umetnost u svemiru“.

Tokom Evropske noći muzeja pripremljen je poseban program u vidu multimedijalne izložbe „#Samoslikanje – selfie kroz srpsku umetnost“, Art Distrikta u Požarevacu, autora Julije Bašić, istoričara umetnosti, a odvijaće se na Trgu Svetog Save, ispred zgrade Narodnog muzeja. U muzičkom delu programa predviđen je nastup dj-a Nikole Vemića.

Ulaz je besplatan.


JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.