NOĆ LEGATA 28 / 30.12.2023 Muzej kneginje Ljubice, muzej Ive Andrića, muzej Paje Jovanovića

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
NOĆ LEGATA 28 / 30.12.2023 Muzej kneginje Ljubice, muzej Ive Andrića, muzej Paje Jovanovića

28.Dec.2022 - 30.Dec.2022
20:00BeogradSrbija

Muzej grada Beograda otvoriće svoja vrata i omogućiti posetiocima šetnju kroz legate Ive Andrića, Paje Jovanovića i Konak kneginje Ljubice.
Konak kneginje Ljubice je najstariji dvor na teritoriji naše prestonoce, spomenik kulture u najvišoj kategoriji zaštite. Palata iz sredine 19 veka, dom naše princeze, kneginje Ljubice, mesto svedočanstva nekih davnih, potpuno različitih vremena, mesto sagrađeno kao ženski dvor, mesto u kome su žene živele potpuno drugačije nego danas, a opet mesto u kome su se donosile važne odluke i u kome se čuvao trezor tadašnje države.

Spomen – muzej Ive Andrića otvoren je 1976, u stanu na Andrićevom vencu 8, u kome je pisac, sa suprugom Milicom Babić, živeo od 1958. godine. Sačuvani su autentični raspored i izgled ulaznog hola, salona i Andrićeve radne sobe. U preostalom adaptiranom prostoru otvorena je stalna postavka, koja hronološki prati život i stvaralaštvo laureata Nobelove nagrade. Zastupljen je originalan muzejski materijal iz Legata Ive Andrića, fotografije, dokumenta, umetnički i lični predmeti, knjige i časopisi, odlikovanja.

Muzej Paje Jovanovića poklon je našeg najvećeg slikara 19.veka Muzeju grada Beograda, nepocenjivo umetničko, ali i istorijsko blago. Rekonstruisani bečki atelje velikana srpske likovne umetnosti i jedinog umetnika sa ovih prostora čije slike dostižu vrtoglave cene na aukcijama u najvećim aukcijskim kućama Evrope.
Lokacija: Legat Ive Andrića, Paje Jovanovića i Konak kneginje Ljubice
Centralno mesto okupljanja će biti Konak kneginje Ljubice, gde će biti izveden koncert Beogradskog gudačkog kvarteta.
Termin održavanja: 28-30. decembra 2022. od 20 do 24 sata.


JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.