Persijska Nova godina (Nowruz) uz persijsku hranu 20.03.2023. Dorcol Platz

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
Persijska Nova godina (Nowruz) uz persijsku hranu 20.03.2023. Dorcol Platz
Dobracina 59b
20.Mar.2023
23:00BeogradSrbija
Nowruz je naziv za iransku Novu godinu, koja je takođe poznata i kao persijska Nova godina, koju širom sveta proslavljaju razne etno-lingvističke grupacije. Nowruz proslavljaju
mnoge zajednice, iranskog i zoroastrijanskog porekla.
Cele nedelje, pre samog praznika, porodice pripremaju prostor za ,,Sofre haft-seen” odnosno kolekciju predmeta koji simbolizuju različite nade u Novoj godini.
Iako tu postoje i neke
varijacije na temu, ovo je sedam stvari koje su uglavnom prisutne:
– Sabze (سبزه) – trava;
– Samanu (سمنو) – sladak puding od mlade pšenice;
– Senjed (سنجد) – persijsko voće;
– Serke (سرکه) – sirće;
– Sib (سیب) – jabuka;
– Sir (سیر) – beli luk;
– Somāq (سماق) – sumak.
Pored toga na Sofre haft-seen, se mogu naći i drugi simbolični predmeti kao što su ogledalo,sveće, jaja, činija sa vodom, zlatna ribica, novčići, zimbul, itd. Tu se takođe nekada moženaći i neka od ,,knjiga mudrosti” kao što su Kuran, Biblija, Avesta, Ferdusijeve Šahname ili
Hafizov Divan.
Na ovoj divnoj ceremoniji, naš kuvar Miad će nam pripremiti dva različita persijska jela pogodna za vegane i vegetarijance, ali i za ljubitelje mesa. Prvo jelo je Joojeh Kabab. To je kebab od pilećeg belog mesa koje ima poseban ukus jer se meso dan pre spremanja stavlja u marinadu od šafrana i soka od limete. Kebab se služi u lavash hlebu sa salatom i jogurtom.
Drugo jelo je Ash Reshteh, persijska supa sa posebnim rezancima. Sastojsci ovog uskusnog jela su rezanci, crni luk, leblebije, crveni pasulj, sočivo, mnogo začina i svežeg bilja (peršun, korijander, nana, praziluk). Uz Ash se često služi i nana koja je propržena na belom luku. Ovo jelo se može pronaći u svim iranskim restoranima, veoma je zdravo, a takođe je i bogat vegeterijanski obrok.
Takođe treba da se prisetimo da je prethodna godina bila veoma teška za narod Irana, jer su se borili za slobodu unutar naše zemlje. Verovatno ste čuli za pokret „Žena, život, sloboda“, koji je sada sve jači i jači, i inspiriše druge pokrete za slobodu širom sveta. Stoga pozivamo sve ljude, organizacije i institucije koji podržavaju ljudska prava, demokratiju i slobodu da nam se pridruže na ovoj svečanosti. Nadamo se da će se ovo sezonsko proleće pretvoriti i u političko proleće naše zemlje.
O kuvaru: Ja sam Miad iz Irana, trenutno živim i radim u Beogradu. Završio sam doktorske studije međunarodne politike i radim kao politički analitičar, ali sam oduvek bio zaljubljen ukuvanje!
Ljubav prema kuvanju sam nasledio od svog oca koji je kuvar u svojoj dobrotvornoj organizaciji u Iranu. Od malena sam bio njegov pomoćnik u kuhinji i tako sam odrastao okružen persijskim začinima i ukusima!
Pridružite mi se na ovom malom putovanju kroz ukuse Persije!
Cena svake porcije je 500 RSD.
Ulaz je besplatan!

JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.