Promocija romana "Rezalište" Igora Štiksa 26.10. 2017. Polet, Beograd

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
Promocija romana "Rezalište" Igora Štiksa 26.10. 2017. Polet, Beograd
Cetinjska 15, Beograd
26.Oct.2017
BeogradSrbija

Najnoviji roman književnika Igora Štiksa „Rezalište“, u izdanju zagrebačke Frakture, biće predstavljen beogradskoj publici u Galeriji Polet, u četvrtak, 26. oktobra od 19h.

Nastao nakon decenijske pauze, Štiksov novi roman temelji se na dramskom tekstu „Brašno u venama“ po kojem je nastala i istoimena predstava u režiji Borisa Liješevića i u jednoj noći pokriva 100 godina jedne porodice kroz vrlo upečatljive likove koji na sebi i u sebi nose mnogobrojne ožiljke, kako istorije, tako i njihovih vlastitih odnosa, pogrešnih odluka, tragedija, ali i ljubavi, radosti i nadanja.

O novom romanu, ali i o regionalnoj književnosti i piscima govoriće Seid Serdarević, glavni urednik izdavačke kuće Fraktura i autor Igor Štiks. Razgovor će moderirati Jelena Pavlović.

Dobro došli!

„Jedne tople večeri, nakon dvadeset i pet godina, došlo je vrijeme da se obitelj ponovno sastane u malom balkanskom gradu iz kojega su sinovi otišli, u kojem je nekada vladala sreća i napredak, dok se nad njima nije nadvila sjena rata. U grad su se iz Sjedinjenih Država nenadano vratili najstariji sin Vladimir, istaknuti profesor ekonomije, snaha Helena i unuk David, a baka Nadia i djed Klement ne mogu dočekati da ih konačno vide. Na tu će obiteljsku večeru nenadano doći i sin Igor, ratni reporter, čovjek bez korijenja, koji sebe okrivljuje za obiteljsku tragediju. Tijekom jedne noći, od predjela do digestiva, Igor Štiks vodi nas kroz napetu i zanimljivu obiteljsku povijest koja je nužno opterećena politikom dvadesetog i dvadeset i prvog stoljeća, a u kojoj važnu ulogu igra pradjed Oskar, mladi austrougarski vojnik koji je iskusio Oktobarsku revoluciju da bi, na koncu, skončao u logoru, zbog nečiste krvi, za vrijeme Drugog svjetskog rata. Noć u kojoj se razotkrivaju dugo potisnute tajne, u kojoj izbijaju sukobi i osvete, u kojoj se vidi da je prošlost nemoguće vratiti, ali da je iz njezinih kliješta moguće izvući ljudskost i prisnost. Obiteljska večera u kojoj se rasplamsavaju davne strasti, u kojoj se spajaju tragedija i humor, a smisao svemu daje onaj najmlađi, neprilagođeni tinejdžer David. Ta noć kao i svaka završava svitanjem, no je li to novi početak ili tek novo razilaženje, to ne znamo, kao što ne možemo znati ni svoju sudbinu. Rezalište Igora Štiksa zadire u sve one rezove i rane koje rat stvara ljudima i oni jedni drugima, bavi se emocijama i nemogućnošću da se prošlost i osobe iz vlastitih života izrežu škarama.“


JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.