Ritam Evrope! // KKN, Paraf, Bogunov, Vizelj & Dojo 09.05.2023. Limanski park, Novi Sad

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
Ritam Evrope! // KKN, Paraf, Bogunov, Vizelj & Dojo 09.05.2023. Limanski park, Novi Sad
Limanski park
09.May.2023
19:00Novi SadSrbija
Ritam Evrope! – proslava Dana pobede nad fašizmom i Dana Evrope
Ritam Evrope! je manifestacija kojom Studentski kulturni centar Novi Sad obeležava 9. maj, Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope. Ovu manifestaciju SKC Novi Sad organizuje od 2007. godine, a ovo je njeno 15. izdanje.
Ritam Evrope! je postala jedna od najprepoznatljivijih manifestacija tog tipa u regionu, a ove godine obuhvata muzički program na bini u Limanskom parku, gde će nastupiti:
📍 ljubljanski rok bend Bogunov
📍 kultni pank bend Paraf iz Rijeke
📍 beogradski eksperimentalni rok bend Vizelj
📍 alternativni rok bend Kanda Kodža i Nebojša iz Beograda
📍 novosadska kantautorka Dojo
Koncert je besplatan i počinje u 19 časova.
🖼 Pored ovoga, Ritam Evrope ove godine obuhvata i izložbu fotografija Zorana Trbovića „Drugi ritam“, koja će biti otvorena u četvrtak 4. maja u 19 časova u SKCNS Fabrici.
Ulaz za posetioce je besplatan, a postavka će moći da se pogleda do 12. maja, svakog radnog dana od 10 do 19 časova.
Zašto 9. maj?
Nakon kolosalnih razaranja, obeleženih najsurovijim stradanjima i zločinima, do tada nepoznatim u ljudskoj istoriji, Nemačka je, 9. maja 1945, potpisala bezuslovnu kapitulaciju. U Drugom svetskom ratu život je izgubilo preko pedeset miliona ljudi. Na samom početku tog 9. maja 1945, u 00.16 časova, u Berlinu je potpisan akt o bezuslovnoj i konačnoj kapitulaciji nemačkih oružanih snaga. U ime poražene nacističke Nemačke, ovaj akt potpisao je feldmaršal Vilhelm Kajtel. Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke su, u ime članica antifašističke koalicije, primili i potpisali sovjetski maršal Georgij Žukov i britanski general Artur Teder.
Od tada se 9. maj u svetu obeležava kao Dan pobede nad fašizmom. Tokom proteklih 77 godina, Dan pobede doživeo je i različite transformacije. Pet godina po okončanju Drugog svetskog rata, 9. maja 1950, francuska Vlada objavila je Deklaraciju o stvaranju zajednice za ugalj i čelik između Francuske i Nemačke.
Ovaj projekat, upamćen kao Šumanov plan, po tadašnjem ministru spoljnih poslova Francuske, Robertu Šumanu, predstavljao je prvi korak ka stvaranju Evropske ekonomske zajednice, preteči Evropske unije. Zbog toga se 9. maj obeležava i kao Dan evropskih integracija, poznatiji kao Dan Evrope.

JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.