Symptoms of the future: exhibition in the box 22 – 29.05.2021. Magacin

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
Symptoms of the future: exhibition in the box 22 – 29.05.2021. Magacin
Kraljevića Marka 4
22.May.2021 - 29.May.2021
19:00BeogradSrbija
U Kulturnom centru Magacin u Kraljevića Marka 4-8, od 22. maja u 19 časova biće otvorena izložba SIMPTOMI BUDUĆNOSTI: IZLOŽBA U KUTIJI.
Beogradska publika će moći da pogleda izložbu radnim danima od 10 do 16 časova i u subotu 29. maja od 14 do 16 časova.
Izložba je nastala kao rezultat rada na publikaciji koju su uredile Dušica Dražić (Out of Sight), Mirjana Dragosavljević (Stereovizija) i Irena Borić a koju čine prilozi Anamarije Batiste, Irene Borić, Mirjane Dragosavljević, Dušice Dražić, Maje Hodošček, Petre Mrše, Tanje Šljivar i Nataše Šuković.
Sadržaj publikacije ne predstavlja izložbu, ali on to svakako postaje. U pitanju je pokušaj stvaranja okruženja koje omogućava kolektivno promišljanje i povezivanje. Insistira se na kreiranju situacije koja zahteva – odnosno nudi – prisustvo tela u prostoru, bilo kroz kontakt sa publikacijom ili sa izložbenim prostorom. Prihvativši izazov, autorke su izvadile štampani materijal iz kutije, preuzele zvučne i video radove i pretvorile ih u izložbu.
Izbjegavajući linearnost sveznajućeg narativa, publikacija donosi priloge koji se oslanjaju na druga ostvarenja i istraživanja, kao i umetničke radove koji traže akciju. U pokušaju da se uhvati u koštac sa pitanjem solidarnosti, izložba se bavi širokim spektrom ideja, poput brige, situiranog znanja i zajedništva u krizi, koje se prepliću kroz radove u publikaciji.
SIMPTOMI BUDUĆNOSTI: IZLOŽBA U KUTIJI za cilj ima aktuelizaciju određenih dostignuća, radova, misli i događaja, uz nadu da će otvoriti najšire moguće horizonte znanja i razumevanja, kako bi se napustila pozicija pasivizacije i zamenila izgradnjom nekih novih-starih narativa. Otkad je umetnosti, ona je nerazdvojni saučesnik društvenosti. Sa tom idejom su umetnice uronile u knjige, intervjue, arhive, muzeje, depoe i otkrivale šta nam istorijsko i kulturno nasleđe govori o nama samima, danas, u ovom istorijskom kontekstu. Opirući se nametnutom zahtevu za hiperprodukcijom, autorke su upotrebile sadržaj i istraživanja koji već postoje i za koje bismo mogli reći da su bezvremenska. U njih su upisale svoje interpretacije i značenja, što je dovelo do interakcije koja je omogućila konstruisanje novih narativa, koje stavljaju pred vas.
Nakon beogradskog izdanja, tokom maja i juna izložba će biti postavljena u prostoru Out of Sight u Antverpenu i u GT22 u Mariboru.
Izložbu i publikaciju podržali: Evropska kulturna fondacija, Flamanska zajednica i grad Antver

JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.