16. BFI 2019 – DREZDEN FRANKFURT KOMPANIJA IGRE, FRANKFURT 11.04.2019. sava Centar

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
16. BFI 2019 – DREZDEN FRANKFURT KOMPANIJA IGRE, FRANKFURT 11.04.2019. sava Centar
Sava Center, Milentija Popovića, Belgrade, Serbia
11.Apr.2019
20:00BeogradSrbija
Cene ulaznica: 1500, 1700 i 1900 dinara

 

Drezden Frankfurt kompanija igre

Nemačka

Dresden Frankfurt Dance Company

Germany

 

Od sada/From Now On

koreografija, svetlo, scena, kostim/choreography, light, stage, costume: Jacopo Godani

muzika/music: Steven Mackey, Physical Property (1992) from the album Short Stories, recorded by the Kronos Quartet

trajanje/duration15’

premijera/premiereFrankfurt am Main/Bockenheimer Depot, 2018

Koreografija je vizuelna arhitektura – konstrukcija koja se čini nekomplikovanom, ali ima neverovatnu količinu informacija u sebi. Tražeći nekonvencionalnu situaciju u kojoj bi se telo izazvalo idejama, Godani razvija sofisticiranu aluziju na geometriju klasične igre iz savremenog mentalnog okvira…

The choreography is a visual architecture – a construction that seems uncomplicated but has an incredible amount of information within itself. Searching for an unconventional situation in which to challenge the body with ideas, Godani develops a sophisticated allusion to the geometry of classical dance from a contemporary frame of mind…

 

Odjeci neumorne duše/Echos from a Restless Soul

koreografija, svetlo, scena, kostim/choreography, light, stage, costume: Jacopo Godani

muzika/music: Maurice Ravel, Ondine & Le Gibetfrom Gaspard de la Nuit

klavir/piano: Svjatoslav Korolev

trajanje/duration15’

premijera/premiereFrankfurt am Main/Bockenheimer Depot, 2016

Kompoziciju za solo klavir napisao je Moris Ravel, 1908. godine. Ideju za ovo remek delo je ponudila francuska pesma Alojsiusa Bertranda. Kroz kreaciju neverovatne virtuoznosti, Ravel vraća Bertrandove pesme u život, koristeći inovativnu klavirsku tehniku u klasičnom obliku. Koreografski elementi predstavljaju zajedničku nit, sjedinjujući atmosferu koja prevazilazi vreme i mesto… Godani usavršava pokret u špic patikama dok kreira izuzetnu slobodu unutar određenih estetskih parametara – kao i onih iz klasičnijeg pristupa. Ravelova numera izvodi se uživo.

Uzvišeni izazov/High Breed

koreografija, svetlo, scena, kostim/choreography, light, stage, costume: Jacopo Godani

muzika/music: 48nord (Ulrich Müller & Siegfried Rössert)

trajanje/duration25’

premijera/premiereDresden / HELLERAU – European Centre for the Arts, 2017

Kao davalac oblika koji želi da uvede gledaoce u iskustvo igre, Godani pokušava da pobegne iz zamišljenog, da pređe preko mašte, i na svoj način sačini intrigantnu tamu: oblast u kojoj potencijal isplivava izvan svetlosti… Sa fizičkim intenzitetom, bogat akcijom i egzaktnošću – praktično matematički u svojoj preciznosti, on otkriva suštinu identiteta kompanije. Napuštajući površno i naglašavajući majstorsko poznavanje tehnike, gledalac doživljava koreografiju kao autentičan događaj u pravom smislu te reči.

Međunarodno priznat koreograf, Jakopo Godani rođen je u La Speciji, u Italiji, gde je 1984. godine počeo da uči balet i modernu igru u Centru Loredane Rovanje. Tri godine je studirao vizuelne umetnosti u Školi lepih umetnosti u Karari, a 1986. godine je primljen na usavršavanje u međunarodnom centru za igru Morisa Bežara – Mudra u Briselu. Kao profesionalac, Godani je debitovao 1988. godine, nastupajući u nekoliko pariskih trupa savremene igre. U Briselu je 1990. godine osnovao sopstvenu kompaniju i započeo koreografsku karijeru. Od 1991. do 2000. godine, bio je prvi solista u Baletu Frankfurt pod vođstvom Vilijama Forsajta, i istovremeno sarađivao sa ovim koreografom u stvaranju mnogih naslova. Godani je koreografsku karijeru razvijao kreirajući originalna dela za veliki broj svetskih kompanija, kao što su: Kraljevski balet u Londonu, Bajerski državni Balet, Nacionalna kompanija igre iz Madrida, Holandski teatar igre, Kraljevski danski balet, Balet Britanske Kolumbije, Balet Kapitol iz Tuluza, Balet Teatra milanske Skale, Kraljevski flamanski Balet, Finski nacionalni Balet, Balet državne Opere u Berlinu, Sidnejska kompanija igre, Balet izraelske Opere, Suzan Delal Centar, Holandski nacionalni balet, Aterbaleto, Balet Monte Karla, Kompanija Cedar Lake, i mnoge druge. Godani je postao umetnički direktor Forsajt kompanije (kasnije Drezden Frankfurt kompanija igre) početkom sezone 2015/2016. Njegov rad je istovremeno sofisticiran, telesan i sirov. On koristi kolektivnu snagu u formi jednog organizma, na posve artikulisan način. On osmišljava sve segmente dela, od inicijalne koreografije, preko dizajna prostora, objekata, okoline i postavke scene, piše tekstove i koncept za dramaturgiju, stilizuje imidž izvođača osmišljavanjem kostima, stvara i razvoja inovativne načine korišćenja rasvete, video radova i projekcija, kreira i prilagođava muziku za neke od svojih komada… Godani je sastavio tim profesionalaca koji slično razmišljaju, kako bi zajedno, tokom celokupnog procesa razvijali originalne ideje, vođeni kreativnim i inovativnim pristupom koji ima za cilj sagledavanje naprednog savremenog sveta.

 

Drezden Frankfurt kompanija igre deluje podjednako u oba grada, a njen umetnički direktor je međunarodno priznati koreograf Jakopo Godani. Repertoar trupe se sastoji uglavnom od Godanijevih radova. Njegov cilj je produkcija živog inovativnog koreografskog jezika, onog koji zahteva virtuoznost u svom izrazu, postavljajući fizičke izazove pred igrače. Na ovom putovanju, tradicionalno nasleđe umetničke igre spaja se sa savremenim razmišljanjem, što dovodi do kreacije jedinstvenog ansambla. Partneri trupe su oblasti Saksonija i Hese, odnosno gradovi Drezden i Frankfurt na Majni, kao i privatni donator i javni sponzori. Trupa je smeštena u prostorima drezdenskog Evropskog centra za umetnost HELLERAU i frankfurtskog Depoa Bokenhajmer.

 


JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.