BPM 2019: Festival Opening / New Talents / Instagram 28.03 – 01.04.2019. KC Grad

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
BPM 2019: Festival Opening / New Talents / Instagram 28.03 – 01.04.2019. KC Grad
Kapetan-Mišina 6a, Belgrade, Serbia
28.Mar.2019 - 01.Apr.2019
19:00BeogradSrbija

Izložbe su otvorene od 28/3 do 1/4 i od 10/4 do 23/4.
Exhibitions are open from 28/3 to 1/4 and from 10/4 to 23/4.

Zadovoljstvo nam je da vam poželimo dobrodošlicu na četvrto izdanje Beogradskog meseca fotografije, umetnički događaj koji neprekidno raste.

Kao što mi volimo da kažemo, ovaj festival pripada i vama i nama; to je festival namenjen Beograđanima i građanima Srbije, ali i svim onim ljubiteljima fotografije iz celog sveta koji žele da u njemu uživaju, bilo uživo bilo preko interneta.

Od osnivanja festivala 2016. godine mnogo toga se promenilo: od članova tima do same vizije festivala, njegove vidljivosti u medijima, različitih vidova podrške koju dobijamo od volontera i od institucija.

Svake godine osećamo sve veću obavezu da nastavimo da unapređujemo kvalitet festivala i širimo krug ljudi do kojih dopiremo, a to nije lak zadatak. Svesni smo da smo prošlogodišnjim izdanjem festivala, u pogledu kvaliteta izloženih radova, podigli lestvicu visoko i uprkos nezavidnoj situaciju u Srbiji što se tiče finansijske podrške kulturim manifestacijma i kulturi uopšte, istrajaćemo u našim naporima da učinimo festival još posebnijim. Imaginacijom i kreativnošću ove izazove ćemo pretvoriti u konkretne ciljeve kako bismo nastavili da promovišemo fotografiju u Srbiji, ali i fotografe iz Srbije predstavljamo međunarodnoj publici. Za nas će 2019. godina biti godina važne tranzicije.

U ime tima Beogradskog meseca fotografije, hvala vam svima. Hvala svim učesnicima i posetiocima; svim partnerima koji su nam ponudili izložbene prostore i izložbe; svim našim volonterima, sponzorima, organizacijama koje su pomogle da se naš san ostvari
.
Unapred se radujemo ponovnom susretu u Beogradu 2020. godine.

David Pužado

•NOVI TALENTI 2019•

PROMENA JE INFORMATIVNA, UOBIČEJENO JE NEKORISNO.
VILEM FLUSER, ZA FILOZOFIJU FOTOGRAFIJE

Fotografski medij danas je masovno dostupan i omogućava korisnicima da ga upotrebljavaju na različite načine sa umetničkim aspiracijama ili bez njih. Bez obzira na težnje i aspiracije autora, u fotografskim rezultatima se može pronaći kvalitet koji određenu fotografiju ili seriju fotografija izdvaja u odnosu na mnoštvo drugih
koje se ukalapaju u matrice proizvodnje fotografija. Matrice proizvodnje čine fotografije redundantnim, matrice nepogrešivo instrumentalizuju fotografije u izgradnji klišea koji pojmovno konstruišu naše poimanje stvarnosti, uslovljavaju naše interakcije i kontrolišu naše granice. Koje bi to svojstvo bilo koje bismo mogli
nazvati umetničkim u domenu savremene fotografske prakse? Rekla bih da je to prepoznavanje matrice koja se ustalila u korišćenju medija, moć umetnosti da razgoliti kontekst u kome konspirativno sudeluje fotografski medij i prikaže nam uloge svih aktera u jasnom svetlu i konstelacijskim relacijama u okviru šireg sociološkog okvira. Zato ovogodišnji pobednici konkursa Novi talenti 2019. doprinose razumevanju određenih tema koje su globalno i goruće važne: ekoloških, političkih, odnosa privatno-javnih, odnosno, tema seksualnosti. Primećuje se da mladi naraštaji uviđaju moć fotografije da kritički ukaže na probleme današnjice uz precizno poznavanje žanrovskih potencijala i formi fotografskog izraza u iskazivanju stava i analizi društvenih fenomena. Međutim,
veliki broj pristiglih aplikacija svedoči i o vrsti ograničenosti upotrebe medija na sentimentalno beleženje svetova koji nestaju, dodajući više na tas koji teži ka smrti a ne ka životu, a upakovan je u lepotu i bezazlenost. Svet je danas daleko od situacije bezazlenosti, više je u situaciji bezizlaznosti kakva nam se prikazuje u svetu koji koristi fotografiju da bi anulirao moć pojedinaca i čitavih kolektiva, građana i celokupnih društvenih sistema, kroz distribuciju slika putem medija, kroz disemnaciju fluidnih medija putem društvenih mreža, gde
bi umetnost u stvari trebalo da bude šilo koje će permanentno bušiti taj virtuelni balon. Bez obzira što se balon neverovatnom brzinom obnavlja, istom progresijom obnavlja se i oštrica umetnosti.

Maida Gruden

Ovo je četvrto izdanje našeg konkursa Novi talenti, ponovo uz podršku Nikon Srbija koji su sa nama od prve godine festivala.

Kao i u prethodnim izdanjiima festivala, nastojali smo da sastav našeg četvoročlanog žirija bude što eklektičniji. Ovaj put njega čine: Marina Paulenka – osnivač i umetnički direktor međunarodnog festivala fotografije Organ Vida, Miroslav Karic@ – istoričar umetnosti, Maida Gruden– urednik likovnog programa u Domu kulture Studentski grad u Beogradu i Evita Goze – pisac, kustos, menadžer u galeriji ISSP.

Oni su imali veoma težak zadatak da, od čak 94 pristigle prijave koje su zadovoljavale uslove konkursa, izaberu tri najbolja projekta.

Predloge projekata na konkurs je poslao približno isti broj ženskih i muških umetnika, a prijave su stigle iz 40 različitih zemalja. Najviše ih je došlo iz Srbije (20%), Španije (7%) , zatim iz Brazila, SAD i Indije (5%).
GRAIN će pripremiti posebno izdanje u kom će predstaviti rad 10 finalista.
Hvala i Embassy of the Netherlands in Serbia and in Montenegro na podršci.

The exhibition will include the projects:
Debbie Schoone – How to farm fish
Julian M Johnson – Marfan Syndrome
Nikita Svertilov – Custom pleasure
Sebastian Welles – Utopia

•INSTAGRAM 2019•

Instagram su pre skoro devet godina kreirali Kevin Sistrom (Kevin Systrom) i Majk Kriger (Mike Krieger). Prvobitno su ga razvili za korišćenje na Epl (Apple) uređajima. U prva dva meseca od pokretanja, Instagram je privukao dva miliona korisnika a na kraju prve godine njegovog postojanja ta cifra je dostigla deset miliona. Pre sedam godina, u mesecu aprilu, Instagram je postao dostupan na Android telefonima i za prva 24 časa preuzet je milion puta. U septembru 2017.godine imao je 800 miliona registrovanih korisnika.

Instagram je, sa svojim specifičnim kvadratnim formatom 1:1 i izborom filtera koji se mogu primeniti na slike, započeo kao omaž Kodak Instantu i Polaroidu. Od 2015.godine Instagram dozvoljava postavljanje fotografija u formatu pravougaonika.

Fotografija koja je do sada dobila najveći broj lajkova na Instagramu, čak 52,3 miliona, je fotografija jajeta koju je objavio @world_record_egg u januaru 2019. godine.

Tim Beogradskog meseca fotografije je pre tri godine odlučio da napravi otvoreni konkurs za korisnike Instagrama. Iz godine u godinu broj prijava je nevorovatno brzo rastao, da bi 2019.godine dostigao 1100 prijavljenih fotografija.

Članovi tima i nekoliko saradnika Beogradskog meseca fotografije napravili su selekciju ne znajući unapred ko su autori radova i te izabrane fotografije čine Instagram izložbu Beogradskog meseca fotografije za 2019.godinu.


JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.