DEVETA BETOVENOVA 04.02.2023 KOLARČEVE ZADUŽBINE

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
DEVETA BETOVENOVA 04.02.2023  KOLARČEVE ZADUŽBINE
Studenski trg 5
04.Feb.2023
20:00BeogradSrbija
Spektakularnim koncertom Hora i Simofnijskog orkestra RTS biće obeležen dan Velike dvorane Kolarčeve zadužbine – 4. februar. Tim povodom biće izvedeno jedno od najmonumentalnijih dela muzičke istorije – Deveta simfonija Ludviga van Betovena. Kao solisti na koncertu će nastupiti sopran Sonja Šarić, alt Jelena Končar, tenor Stevan Karanac i bas Goran Krneta, a dirigovaće Srba Dinić. Koncert počinje u 20 časova, a karte su u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine.
Devetoj simfoniji pripada sasvim jedinstveno mesto ne samo Betovovom opusu, već u razvoju simfonijske muzike uopšte. Iako delo zvukom ukazuje da je u pitanju svečana kompozicija, Romen Rolan, je primetio da njena „svečanost” nije samo u muzici, već da njeno izvođenje, samo po sebi, predstavlja istinsku svečanost. Monumentalnost joj svakako daje četvrti stav, u kome je kompozitor prvi put, u simfonijsko ostvarenje, uveo hor. Za tu priliku Betoven je odabrao čuvenu Odu radosti nemačkog poete i pisca Fridriha Šilera, čiji je tekst adaptirao, birajući delove koji su imali snažnu poruku. Njih pevaju solisti i horski ansambl, ostvarujući deonice kroz koje kompozitor, glasom kao najprefinjenijim, ali i emocionalno najsnažnijim instrumentom, slavi čoveka, ljudsku zajednicu koja čvrsto stoji na ovozemaljskom tlu, želeći da bezvremenim rečima Šilerove Ode pošalje poruku mira među svim narodima.
Interesantno je da je na premijeri, u Beču, dirigovao sam Betoven, koji se u toj ulozi pojavio posle dvanaest godina. Iako već značajno narušenog sluha, on je do tada najveći izvođački ansambl predvodio, vođen unutarnjim ritmom, ali i sjajnim muzičarima, koji su i sami bili poneti činjenicom da pred njima stoji jedan od najvećih stvaralaca tog vremena. U publici, sa divljenjem, slušali su ga mladi Franc Šubert i Karl Černi.

JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.