10. Festival fantastične književnosti "Art-Anima" 08 – 09.06.2024. Dorćol Platz

EVENT IS OVER
10. Festival fantastične književnosti "Art-Anima" 08 – 09.06.2024. Dorćol Platz
Dobracina 59b
08.Jun.2024 - 09.Jun.2024
16:00BeogradSrbija
Jubilarni 10. Festival fantastične književnosti “Art-Anima” održaće se u subotu i nedelju 8. i 9. juna 2024. godine na Dorćol Platz-u (“Koska Bar”, Dobračina 59, Beograd).
U organizaciji izdavačke kuće “Kontrast” i sajta za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com, ovaj festival sagledava književnu fantastiku kao snažan izvor kreativne inspiracije, ali i kao moćno sredstvo za razumevanje i transformaciju društvene svesti i kulturne matrice.
Trideset učesnika će tokom dvodnevne manifestacije govoriti o probranim delima savremenih domaćih i stranih pisaca horora, naučne i epske fantastike, uz iscrpan osvrt na neka od kanonskih ostvarenja pomenutih žanrova i autore koji su ostavili neizbrisiv trag u popularnoj kulturi i svetskoj književnoj tradiciji.
Festival će otvoriti predstavljanje antologije “Nadzemlje onostranog – Nova srpska fantastika” koju je priredio književni istoričar, teoretičar i profesor emeritus Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i jedan od vodećih predstavnika srpskog postmodernizma Sava Damjanov.
Počasna gošća festivala biće profesorka emerita Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Ljiljana Pešikan Ljuštanović, teoretičarka i istoričarka književnosti, kojoj će tokom festivala biti uručena nagrada “Art-Anima” za izuzetan doprinos proučavanju i popularizaciji srpske fantastike.
Bogat festivalski program biće prožet celinama posvećenim književnim delima Frenka Herberta i Nila Gejmena, dok će posebno mesto zauzeti stvaralaštvo jednog od najplodnijih pisaca horora i fantastike Stivena Kinga o kome će govoriti popularni domaći pisci fantastike Goran Skrobonja i Oto Oltvanji.
O “kralju horora“ će biti reči i na promociji 10. broja časopisa Književna fantastika, koji će iz štampe izaći neposredno pred početak festivala. Pored tekstova sabranih u simboličnom tematu posvećenom Stivenu Kingu, časopis donosi niz priloga iz najšireg spektra savremenog žanrovskog proznog stvaralaštva.
Posetioci festivala biće u prilici da isprate i atraktivnu tribinu “Anatomija tamne fantazije” o dark fantasy žanru, koji predstavlja sve popularniji oblik umetničkog izraza u svetu književnosti, stripa, manga/anima i video-igara.
Kada je reč o domaćim ostvarenjima fantastike, u fokusu će se naći: horor romani uvršteni u uži izbor za NIN-ovu nagradu “Zadušnice” Dejana Ognjanovića i “Tajni svat” Marka Piševa; novi roman antropologa i etnologa Mladena Milosavljevića, “Naprata”, inspirisan srpskim verovanjima i mitologijom; kao i roman za decu nagrađivanog pisca Stefana Tićmija “Guguto memeto”.
I ove godine, podršku festivalu pružiće DS Cosplay, grupa strastvenih ljubitelja umetnosti kostimiranja, čiji će članovi prerušeni u čudesne likove iz sveta fantastične književnosti, učiniti da granice između stvarnosti i mašte potpuno izblede.
Generalni pokrovitelj festivala: Jaffa Napolitanke.
Ulaz na sva festivalska dešavanja je slobodan.
Više detalja o festivalu kao i detaljnu satnicu možete pronaći na adresi:

MORE EVENTS JUST FOR YOU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.