EVENT IS OVER
Tvrdjava
13.Aug.2021 - 16.Aug.2021
00:00NišSrbija

Internacionalni Nišville Jazz Festival – najposećeniji džez festival jugoistočne Evrope, od samog osnivanja 1995. godine dosledno brani evropske vrednosti multikulturalnosti i strpljivo neguje prefinjen muzički ukus pojedinaca. Potvrda toga je, između ostalog i tekst o festivalu “Nišville – evropsko lice Srbije” (“Nišville – European Face Of Serbia”) objavljen u glasilu Evropske unije, magazinu “New Europe” koji izlazi u Briselu, kao i tekst u prestižnom britanskom Gardijanu iz 2016, gde je Nišville uvršten u 10 najboljih jazz festivala u Evropi!

Glavni program festivala održava se na otvorenom prostoru Platoa niške Tvrđave, na dve bine – Earth & Sky stage, a mnogi kvalitetni domaći i strani izvođači nastupaju na binama koje su besplatne za publiku: River, Open, Air, Hip Hop, Midnight Jazzdance, Movie, Jazz For Kids, Welcome, Youth, Jazz Museum stage, Kristina stage itd.

Koncept festivala je od početka, osim na „tradicionalnijim” formama džeza, bio zasnovan pre svega na fuziji ovog pravca sa etno tradicijama različitih delova sveta a naročito Balkana. Najpoznatiji džez magazin na svetu, američki „Downbeat” je u opširnom prikazu festivala 2008. godine ocenio Nišville kao festival koji na najbolji mogući način istovremeno promoviše džez kao pravac nastao na američkom kontinentu, muzičku tradiciju Balkana, ali i posebno spoj ta dva stila, čime je Nišville u mnogome doprineo predstavljanju balkanske muzike kao novog svetskog trenda.


MORE EVENTS JUST FOR YOU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.