Ane Knežević: ''Geometrija praznine" 26.04 – 17.06.2024 Muzej savremene umetnosti

EVENT IS OVER
Ane Knežević: ''Geometrija praznine" 26.04 – 17.06.2024 Muzej savremene umetnosti
Pariska 14
26.Apr.2024 - 17.Jun.2024
19:00BeogradSrbija
Sa zadovoljstvom vas pozivamo na otvaranje izložbe umetnice Ane Knežević: ”Geometrija praznine / Geometry of Void” čija je kustoskinja Una Popović.
📌 Salon Muzeja savremene umetnosti
⏳Otvaranje: Petak, 26. april u 19 časova
Izložba traje do 17. juna 2024. godine
Samostalna izložba Ane Knežević “Geometrija praznine/ Geometry of Void” naslanja se na njena ranija istraživanja fizičkog i virtuelnog prostora kao bazičnog okvira za dalje delovanje na nivou opažajnog i doživljenog.
“Geometrija praznine” referiše na među-prostor dobijen u distanci/razlici između fizičkog prihvatanja jasnih i postojećih elemenata, i delanja tela i čula pri uranjanju u konstruisan svet virtualne realnosti. Izložba pravi zanimljivo usložnjavanje u odnosu na ranije radove Kneževićeve gde se sada vizuelna istraživanja svetlosno – zvučnih prostornih instalacija kombinuju sa VR instalacijama te se događaj na nivou poimanja energije kroz realan i relativan prostor, temporalizaciju forme, postavlja kao predmet izložbe ali i autorkina ideja suštine umetnosti.
Izložba “Geometrija praznine / Geometry of Void” podrazumeva tri VR instalacije i dve svetlosno-zvučne instalacije u prostoru. Knežević predstavlja VR instalaciju “Orbital Resonance “ (2024) zajedno sa “Magnetic Flower” (2023) i ”Sonic Geometry” (2021) koje su prvi put u fizičkom prostoru bile prikazane 2023. godine u Njujorku, na samostalnoj izložbi ”Circle of Resonance” u Culture Hub-u.
Saradnici na VR instalacijama su stručnjak Alex Lashkhi iz Tbilisija i Tornike Suldze za VR Sonic Geometry.
Posmatrač pristupa VR radovima uz pomoć Valve Index VR seta,koji se sastoji od laserskih uređaja koji stoje postavljeni u uglove prostora, dijagonalno jedan preko puta drugog obrazujući prostornu mrežu uz pomoć koje se korisnik orijentiše u virtualnom svetu, kao i naočara i slušalica koje deluju kao receptori.
Upotrebom džojstika “teleportuje” se iz jednog u drugi prostor. Radovi su imerzivni. Posmatrač ima osećaj telesnog uranjanja u apstraktne prostore koji ga u potpunosti obuhvataju. Dok iz različitih uglova posmatra geometrijske oblike razvija se i skulptoralni odnos prema svetlu te posmatrač “slobodno uranja u svetlosne volumene”.
Ana Knežević (Beograd, 1976) interdisciplinarna je umetnica. Kreira svetlosne i zvučne instalacije, crteže i VR instalacije. Od 2017. istražuje nove oblasti koje je uvela VR tehnologija. Dobitnica je CultureHub stipendije i rezidencije u Njujorku 2018. godine kao I nagrade Pollock-Krasner 2017. godine, nagrade CEC ArtsLink u Njujorku 2012. godine I Beogradske nagrade za crtež Fondacije Vladimir Veličković 2009 godine. Osim u Srbiji samostalno je izlagala u Njujorku, Bostonu, Parizu i dr. Od 2013. godine živi i radi u Njujorku.
Sponzor izložbe: Wiener Städtische osiguranje

MORE EVENTS JUST FOR YOU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.