Festival angažovanog etnografskog filma – Vizantrop 14 – 16.06.2019. UK Stari grad

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
Festival angažovanog etnografskog filma – Vizantrop 14 – 16.06.2019. UK Stari grad
Kapetan-Mišina 6a, Belgrade, Serbia
14.Jun.2019 - 16.Jun.2019
14:00BeogradSrbija
Dragi ljubitelji vizuelne antropologije i angažovanog filma,

zadovoljstvo nam je da najavimo prvo izdanje Vizantrop festivala – festival angažovanog etnografskog filma. Festival organizuje kolektiv Vizantrop u saradnji sa Centrom za Vizuelnu Antropologiju – VAC, a ovogodišnji domaćin festivala biće Ustanova kulture „Stari grad“ – Kapetan Mišina 6/A.

PROGRAM FESTIVALA:
https://antropviz.wixsite.com/vizantropfest/program

Antropolozi sve više prepoznaju potrebu da prošire svoju metodologiju i analitički izraz. Tradicionalne akademske reprezentacije u obliku članaka ili monografija tekstualnim putem pružaju uvid u kulturne prakse, norme i institucije društvene svakodnevnice, međutim, kako bi se potpunije predstavila složenost društvenog života i problema sa kojima se zajednice suočavaju potrebni su alternativni akademski pristupi koji uključuju više čulnih perspektiva i na taj način olakšavaju razumevanje Drugog. Značaj vizuelne antropologije biva prepoznat kako u akademskoj zajednici tako i u radu javnih institucija i (ne)vladinih organizacija koje sve više upotrebljavaju audiovizuelne metode zarad olakšavanja transkulturalnog dijaloga. Pored toga, smatramo da audiovizuelne reprezentacije mogu imati dalekosežniji domet i širu publiku od stručno pisanih akademskih tekstova, te je i njihov potencijal za uticanje na društvenu stvarnost utoliko veći. Etnografski film ne vidimo isključivo kao proizvod istraživačkog rada već i kao alat za iniciranje promena.

Festival će trajati od 13. do 16. juna i celokupan filmski program biće prikazan u bioskopskoj sali UK Parobroda (Kapetan Mišina 6/A). Pored takmičarskog dela programa, biće prikazani i filmovi uokviru informativnog programa „Nematerijalno kulturno nasleđe“. Osim filmskih projekcija, održaće se niz i predavanja (vizuelnih) antropologa i dokumentarista iz Srbije: Ivane Todorović, Igora Čoka i Vanje Ristić.

Prema propozicijama Festivala filmovi će se takmičiti za dve nagrade:

NAGRADA ZA NAJBOLJI FILM U KATEGORIJI „ZAJEDNIŠTVO I JEDNAKOST“ – autor/ka pobedničkog filma imaće priliku da bude predavač/ica u okviru međunarodne Škole Vizuelne Antropologije (ŠVA 2020) koju organizuje Centar za Vizuelnu Antropologiju VAC – obezbeđeni će biti putni troškovi (do 350 evra), troškovi akomodacije i honorar.

Žiri u kategoriji Zajedništvo i jednakost: Ivan Đorđević, Ivana Todorović, Maša Seničić

NAGRADA ZA NAJBOLJI STUDENTSKI FILM – autor/ka pobedničkog filma imaće priliku da bude učesnik/ca međunarodne Škole Vizuelne Antropologije (ŠVA 2020) koju organizacije Centar za Vizuelnu Antropologiju VAC – obezbeđeni će biti troškovi akomodacije i participacije.

Žiri studentskog filma: Mikloš Barna-Lipkovski, Ankit Bargchi, Emilija Bošković

Ulaz na festival biće besplatan!

Stay tuned!


JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.