Festival epske fantastike 26 – 27.01.2019. Dom omladine

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
Festival epske fantastike 26 – 27.01.2019. Dom omladine
Makedonska 22, Belgrade, Serbia
26.Jan.2019 - 27.Jan.2019
10:00BeogradSrbija
Već tradicionalno krajem januara i ove godine odrzaće se Festival epske fantastike. Festival će trajati dva dana 26. i 27. januar (subota i nedelja, sa početkom od 14h) u Domu omladine Beograda, Sala Amerikana i klub su predviđeni za tribine, predavanja i društvene igre. Kao što mozete videti u daljem opisu sadržaja “eventa“ sve tribine su navedene kao i njihovi sadržaji, a biće organizovana i predstavljana raznih društvenih igara, te nas na kraju drugog dana očekuje i Cosplay takmičenje “Vampyre Masqurade“…cena ulaznice po danu je 200 dinara.

Društvene igre koje ce se organizovano igrati i predstavljati:
Dungeons and Dragons
Magic the Gathering

Tribine:
Subota:
14:30 Miloš Petrik i Bojan Butković, na temu „Ne-tako-mejnstrim književnost“
15:45 Sauron kroz doba i vekove (Marko Miranović)
16:45 Warcraft tribina (Vladimir Stanković)
18:00 JRR Tolkien (životopis, Veliki rat i mitopeja) (Marko Vasić)
19:30 Tribina o Cosplay-u (Damjan Silbaski, gosti: Borivoje Naumovski, Sanja Živković)

Nedelja:
14:30 Dungeons and Dragons tribina (Marko Miranović, Aleksandar Veljković, Vigor)
15:45 Fantasy Myths-promocija vodećeg balkanskog Youtube kanala koji se bavi epskom fantastikom (Vladimir Stankovic, Marko Miranović)
17:00 Heavy Metal i epska fantastika (Aca Celtic, Marko Miranović, David Vartabedijan)
18:00 Khazad Thulduk (Tolkien): tribina o patuljcima (Marko Vasić)
19:00 Cosplay takmičenje

Opis tribina:
Sauron kroz doba i vekove (Marko Miranović)
Tribina je posvećena “mračnom“ i najdarovitijem Majaru kojeg je od samog početka privukla moć Melkora. Tokom predavanja obradićemo Saurona kroz sva tri razdoblja i videti da je on bio jedno od kreativnijih bića u Srednjoj zemlji bez obzira što je kasnije njegova moć bila direktno usmeravana ka porobljavanju i uništavanju svega onoga čemu je zavideo.

Warcraft tribina (Vladimir Stanković)
Arthas Menethil i Sylvanas Windrunner su mnogima najzanimljiviji likovi u Warcraft lore-u. Oko njih se vrti veliki deo celokupne priče i vazan su deo narativa – bez njih (i Ilidana), Warcraft univerzum ne bi bio ono što jeste. Ovo dvoje su slicni kako na psiholoskom, tako i zbog cinjenice da dele vrlo slicne sudbine, koje su se u jednom trenutku isprepletale. Oboje su prvenstveno bili heroji svojih naroda i potencijalni spasioci svojih rasa, da bi kasnije potpali pod uticaj mračnih sila i doprineli suprotnom, upravo iz zelje da spasu svoj narod. Sylvanas, a pogotovo Arthas, su najbolji primeri sta prevelika glad za moći može da uradi smrtniku Azerota, ali su i personifikacija nekih tipičnih psiholoških konstelacija kod ljudi u nasem univerzumu. Na ovoj tribini cemo se upoznati sa ovim interesantnim likovima i analizirati njihove karaktere, u cilju sagledavanja šire slike Warcraft univerzuma.

J.R.R. TOLKIEN (životopis, Veliki rat i mitopeja) (Marko Vasić) Koncept tribine jeste da se ispričaju zanimljivi detalji iz života J.R.R. Tolkiena vezani, pre svega, za njegov naučni i književni rad. Takođe, jedan deo predavanja biće posvećen priči o profesorovom učešću u Prvom svetskom ratu i začetku prvih segmenata njegove mitopeje upravo u ratnim rovovima.

Heavy Metal i epska fantastika (Aca Celtic, Marko Miranović, David Vartabedijan)
Nastavak tradicionalne tribine koja se bavi heavy metalom i epskom fantastikom. Ovog puta obradićemo devedesete godine koje su donele pravi bum kada je reč o međusobnom prožimanju epske fantastike i raznih vrsta heavy metala od Blind Guardiana, preko Rhapsody-a pa se do velikog broja black metal bendova koji su bili inspirisani Tolkien-om.

Dungeons and Dragons tribina
Nakon velikog interesovanja na prethodnom festivalu i posećenosti na ovoj tribini i ovog puta smo Vam pripremili tribinu o Dungeons and Dragons igri. Tokom tribine imacemo prilike da upoznamo zainteresovane sa ovom društvenom igrom, njenim karakteristikama i pravilima, ali i da vodimo razgovor sa prisutnima o mnogim temama vezanim za svet Dungeons and Dragons-a.

Fantasy Myth YouTube kanal tribina (Vladimir Stanković, Marko Miranovic)
Tribina je posvećena promociji prvog balkanskog YouTube „lore“ kanala, Fantasy Myths, koji se bavi prepričavanjem i analizom lore-a univerzuma iz domena epske i naučne fantastike. Fokus je na prenošenju pozadinskih prica, mitologije, istorije, legendi i slično iz domena igara kao sto su Warcraft, Starcraft, Warhammer 40.000, itd i literature kao sto su Tolkinova dela: Gospodar Prstenova, Hobit, Silmarilion itd. Na tribini ćemo se upoznati sa radom kanala i serijalima koji su trenutno najaktuelniji na kanalu, a to su Warcraft lore i Tolkinov univerzum.

KHAZÂD THULDUK: VOR ECHERUN TOR AGLAROND (Marko Vasic)
Predavanje je zasnovano na kompletnom istorijatu vezanom za patuljke u Tolkienovim delima – od njihovog nastanka ispod Aulëovog malja, preko bitaka za Silmarile u kojima su učestvovali, njihovih sukoba sa vilenjacima, rodoslovima, sve do Šljaštećih pećina Gimlijevih u Helmovom ponoru.

Tribina o Cosplay-u (Damjan Silbaski, gosti: Borivoje Naumovski, Sanja Živković)
Tribina je organizovan kao panel diskusija sa proslogodisnjom pobednicom naseg Cosplay Takmicenja Sanjom Živković. U sklopu tribine biće pomenute teme. Kako je usla u svet Cosplaya? Prvi
Cosplay. Dosadašnja iskustva na konvencijama. Napredovanje od prošle godine do danas. Da li Cosplay iz hobija može da se pretvori u dodatni posao koji može da bude vrlo zanimljiv? Kako izgleda poseta konvencije Mondocon? Dosadašnja saradnja sa kolegama iz zemlje i inostranstva. Planovi za budućnost i mnoge druge zanimljive teme koje ćete čuti ako dođete na festival Epske Fantastike.

Miloš Petrik i Bojan Butković, na temu „Ne-tako-mejnstrim književnost“
Volite fantastiku i istražili biste i nešto van ponude domaćih izdavača? Miloš Petrik i Bojan Butković predstavljaju kod nas manje poznate pisce Čarlsa Strosa, Patrišu Mekilip, Danijela Polanskog i Bena Aronoviča. Ponešto za ljubitelje svakog podžanra, od epske fantastike i spejs opere do alternativne istorije i tvrdog SFa.

Cosplay Takmicenje
-Tema Takmicenja na ovom festivalu je “Vampiri i Lovci na Vampire.”
-Ove godine razdvajamo takmičenje na 2 kategorije Originalne likove (OC) i Likove zasticene autorskim pravom (Postojeci likovi). OC likovi ce imati pravo na Catwalk, dok Postojeci likovi imaju pravo na nastup u trajanju od 2 minuta za Solo nastup i 3 minuta za Grupni.
-OC likovi se moraju držati teme takmičenja.
-Na takmičenju mogu ucestvovati već nošeni kostimi.
– Drugog dana festivala takmičari koji su se prijavili pre poslednjeg termina (24.01.2019. u ponoć) ostvaruju besplatan ulaz na festival. (Detalji o prijavi su na kraju teksta o takmičenju).
-POTREBNO JE JAVITI SE VOLONTERIMA SA SPISKOM KOJI SE NALAZE NA ULAZU.
-Prijavu za takmičenje je moguće obaviti i na sam dan takmicenja, ali tada takmičar ima nastup u formu Catwalk-a i snosi troskove ulaznice.
– Na takmičenju je dozvoljeno OC, Crossplay, Genderswap, Mashup, Kostim radjen po nekom FanArtu.
-Nakon oblačenja možete se slikati sa posetiocima i šetati po festivalu. Niste dužni da budete u garderobi do minimum sat vremena pred takmičenje. Obratite paznju na urednost, pošto niste sami i slobodno pomozite jedni drugima, ako je potrebna pomoć.
-Unošenje opojnih sredstava, pirotehničkih sredstava i vatrenog oružija biće sankcionisano. Pušenje u backstagu je zabranjeno!
*****Detalji za prijavu*****
-Popunjenu prijavu možete poslati Damjan Silbaski https://www.facebook.com/the.endgame.for.master.of.puppets
i mail adresu damjan.silbaski747@yahoo.com do datuma 24.01.2019.

– Za prijavu potrebno je navesti sledeće:
• Ime i Prezime takmičara.
• Ime lika.
• Ime franšize ili OC.
• Postojeći likovi moraju poslati sliku lika i muzičku podlogu/video koji će biti korišćeni u toku nastupa.
• Kontakt koji uključuje broj telefona, link ka FB profilu


JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.