Izložba "Vojislav, drago mi je" 27.09 – 07.10.2019. KC Baraka

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
Izložba "Vojislav, drago mi je" 27.09 – 07.10.2019. KC Baraka
Nušićeva, Belgrade, Serbia
27.Sep.2019 - 07.Oct.2019
20:00BeogradSrbija
Nova izložba crteža Vojislava Pavlovića, pod nazivom „Vojislav, drago mi je“, direktno ukazuje na izrazitu volju umetnika da udje u eksperiment, istraživanje nesvesnih impulsa i „unutarnjeg modela“ izražavanja. Introspekcija, slobodne asocijacije, halucinacije i snovi su polazna tačka u oblikovanju vizuelnog jezika koji bez ikakvih estetskih, moralnih i drugih konvencionalnih ograda poštuje čistotu diktata misli.
Nizanjem slobodnih asocijacija i dekomponovanjem slike i teksta stvorena je dinamična vizuelna struktura kojom se ne prenosi precizno formulisana misao – naprotiv – Pavlović računa na šok i, u nekim slučajevima, agresivnost u vezivanju pažnje posmatrača. Ozbiljnom redukcijom sadržaja i materijala, a onda i njihovom jednostavnošću, posmatraču ostavlja prostor za slobodnu interpretaciju. Atmosfera neizvesnosti i napetosti, gotovo filmski saspens crteža, samo su oslonac za podsticanje kognitivnih i emotivnih tokova kod posmatrača.
Tempo, izražajnost, neočekivana montaža, sažetost, skraćenice i naznake; sve su to neizostavni elementi u komponovanju Pavlovićevih crteža, koji se mogu sagledati kao svojevrsni trening modernog vida. Umetnikovo vizuelno saopštenje, istovremeno slikovno i tekstualno, čija je osnova, takoreći, dijalektička, sintezom formalnih suprotnosti u viši stepen izražajnosti i emocionalnog dejstva, preobražava anestetsku sirovinu u pesmu oblika i boja.
Lapidarna kompozicija, sveopšta razumljivost, zaoštrenost parole, visok kapacitet izražajnosti, snaga formalnog i tehničkog izvođenja, eksplozivni tonovi subverzije, tamnog humora i ironije dodatno pojačavaju rezonantnost dela. Virtuoznost Pavlovića leži upravo u sposobnosti da vrlo složen kompleks slikovnog, kolorističkog i pisanog saopštenja oslobodi teskobe pretencioznosti i transponuje u dečački dovitljivu umetnost.
Umetnički izraz duguje nezasitoj radoznalosti i želji za provokacijom, analizom različitih semantičkih, receptivnih i kulturoloških situacija, i umetničkim artikulisanjem istih na jedan vrlo prijemčiv način, što ga čini snažnim društvenim posrednikom. ��Drago je i nama Vojislave!

Zlata Vučetić

Kc Baraka, Makedonska 42, ulaz iz Nušićeve 27.9. u 20h
Vjeran Pas, Majke Jevrosime 14 27.09. u 22h ( prodaja malih formata Sone Sumraka)

“ Vojislav, drago mi je “
Auu, kućo, vidimo se !!!


JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.