Nikole Markovića "Uputstvo za upotrebu" 25.04 – 13.05.2024. Galerija Beograd

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
Nikole Markovića "Uputstvo za upotrebu" 25.04 – 13.05.2024. Galerija Beograd
Kosančićev Venac 19
25.Apr.2024 - 13.May.2024
19:00BeogradSrbija
U četvrtak 25. april
Nikole Markovića
Uputstvo za upotrebu
25. april – 13. maj 2024.
Nikola Marković (1976) Fakultet likovnih umetnosti završio je u Beogradu, u klasi prof. Čedomira Vasića. Doktorirao je na istom fakultetu, pod mentorstvom profesora Milete Prodanovića (komentor prof. Čedomir Vasić). Izlaže samostalno i na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Austrija, Nemačka, Italija). Dobitnik je brojnih slikarskih nagrada i priznanja, od kojih izdvajamo Prvu nagradu Niš art fondacije, Filip Moris za 2007. i nagradu na Bijenalu u Utacu, Japan, 2020. godine. Od 2007. godine sarađuje sa galerijom „Suppancontemporary“ iz Beča. Njegovi radovi se nalaze u značajnim javnim kolekcijama u Srbiji i Austriji. Bavi se i pedagoškim radom, od 2018. godine radi na Fakultetu umetnosti u Nišu, u zvanju vanredni profesor. Ciklusom „Uputstvo za upotrebu“ Nikola Marković problematizuje fenomene savremene radne eksploatacije.
(…)
Kroz gotovo sve Markovićeve izložbe oživljavaju se formalni scenski i koreografski aspekti antičkih procesija, srednjovekovnih i renesansnih karnevala, savremenih javnih okupljanja, čijim se paradnim i komunikacijskim sinkretizmom umetnik služi da bi govorio o onim društvenim praksama koje imaju ekstremno negativne posledice na život pojedinca i njegove zajednice. Duhovitost i produktivna ironija autora su, kao kod karnevalskog humora, pokretačka snaga i konstitutivni nosilac zdravorazumskog kretanja kroz rušilačku inerciju istorije, jedinačni vektor koji sve elemente građanskih i umetničkih veština objedinjuje u otvoreni proces kritičkog mišljenja i delotvornog smeha.
Oksimoronsko „Uputstvo za upotrebu“ pelena u uslovima prisilne inkontinencije radnika, slikarskom konvencijom prerasta u čitavu jednu ikonografiju „larpurlartističkih“ gestova svlačenja i oblačenja: individue koja se, poput komičnog protagoniste reklamne industrije (istorije?), zaodeva i razodeva pelenama demonstrirajući upotrebu kozmetičkih preparata za negu urušene kože ? Individue koja je nalik svetačkoj figuri, zatečena u prepovijanju slabinskih rana svog mučeničkog tela ? Posetioca koji se u doskoku na džinovsku pelenu, bezbrižno ljuljuška kao božanstvo u majčinom krilu ? Radnička klasa koja se odmara pre nego što ode u zasluženi Raj ? Autorskom interpretacijom udobna se ljuljaška, novoproizvedene „ProLet“ pelene za odrasle, kao i kalemovi, žice i šrafcigeri, u svom transformativnom potencijalu preživelih radničkih alatki i praksi (utopija i utehe) – okreću, po ovom scenariju, protiv svog izumitelja, prerastajući u nove preteće subjekte…
Jelena Krivokapić, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)
Ustanova kulture: Prodajna galerija BEOGRAD
e-mail: office@galerijabeograd.org
tel: + 381 11 30 33 923/ 3287 325

JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.