PLASTIKA 22.01.2019. Akademija 28

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
PLASTIKA 22.01.2019. Akademija 28
Немањина 28, Belgrade, Serbia
22.Jan.2019
20:00BeogradSrbija

STEVAN KOPRIVICA

P L A S T I KA 

KOMEDIJSKA ,,drama” za  DVE ŽENE U NAJBOLJIM GODINAMA ili ti DRAMEDIJA

Režija SUZANA PETRIČEVIĆ, muzika VLADIMIR PETRIČEVIĆ, OFFovi IGOR DAMJANOVIĆ,

tekst songa SUZANA PETRIČEVIĆ,  producent BATA KARADŽIĆ

Lica:

MILINA ČAKAREVIĆ uspešna udovica ………………………. SUZANA PETRIČEVIĆ

Dovoljno iskusna da zna šta joj je raditi, dovoljno mlada da sebi da još jednu šansu. Bila je udata za jednog „velikog baju“, prevelikog da bi ostao veran ali premalog da bi prevario smrt. Bila je zgodna provincijalka čiji se san o osvajanju velegrada ostvario. Bila je atraktivna hostesa na štandu skupih automobila na Beogradskom sajmu. Bila, sve je bila, a ona bi da bude i sada i ubuduće. Ima čisto srce i brz jezik. Odluka da prepakuje telo u ekskluzivnom  medicinskom centru nije joj dovoljna za prepakivanje duše.

KATARINA BOJANOVIĆ, novinarka……………….NELA MIHAILOVIĆ

Nekadašnja perspektivna studentkinja žurnalistike. Namera da„plastikom“ ukloni trag bivšeg vremena ne pomaže da ukloni sve bivše tragove neveremena u kojem je živela. Dete velegrada o čijem životu su odlučivali drugi, presenzebilna i predelikatna da bi joj bilo svejedno. Hoće da pokuša još jednom, dok još ima nešto malo vremena. Umela  je i ume da  voli, makar te ljubavi bile pogrešne. Od sete se brani  gorkim humorom koji zna da bude lekovit. Uvek joj je malo nedostajalo da bude svoja i prava i uvek bi se dogodilo ono ali što sreću kvari. Nije joj mesto u ovoj teretani, ali..

O ČEMU SE RADI :

Sve se dogadja u teretani, čekajući dr. Štibohara

Šta je bilo, bilo je. Novom snagom u novi život. Evo njih dve, Katarine i Miline u elitnoj teretani zatvorenog tipa gde čekaju personalnog trenera koji će im odrediti vrstu treninga. Samo za njih, da budu ono što nikada nisu bile. Posle toga sledi čarobni skalpel dr. Štibohara koji će popraviti sve ono što je život pokvario.  Milina i Katarina, u godinama kada se još nada, dale su veliki novac da bi prošle kroz specijalni tretman čije je finale plastična operacija. Nikada se pre nisu srele njih dve i nikada se i ne bi srele da nije ove male teretane i trenera koji nedopustivo kasni.

Dva dijametralno suprotna karaktera, dve naizgled obične ali uzbudljive  sudbine kroz koje se prelamaju smešne i bolne odrednice vremena u kome živimo , sučeliće se na spravama za korekciju tela i duše. Ishod njihovog susreta je krajnje neizvestan, kao i naši životi uostalom.

 

 

Plastika Stevana Koprivice                                                              Izvor: TANJUG

Novi komad Stevana Koprivice „Plastika“, u produkciji „FaVi teatra“, biće premijerno izveden 11. novembra u Ustanovi kulture „Vuk Karadžić“, najavio je danas na konferenciji za novinare producent Bata Karadžić.

Uloge igraju glumice Narodnog pozorišta u Beogradu Nela Mihailović i Suzana Petričević, koja i režira predstavu u spoju komedije i drame iz savremenog života. U ime privatne producentske kuće „FaVi teatar“, koja već godinama izvodi svoje predstave u „Vuku“, Karadžić je poželeo uspeh novom v.d. direktoru te ustanove Svetislavu Gonciću u nastojanju da vrati UK „Vuk“ na mesto koje mu je pre krize pripadalo u kulturi Beograda. Što se tiče saradnje sa Koprivicom, podsetio je na niz njegovih tekstova koji su dugo i uspešno igrani u produkciji „FaVi-ja“, među kojima je najveći hit „Pevaj brate„.

Popularni autor izjavio je da su to mahom namenski komadi, ali da je ponosan na njih, jer nije lako pisati male dramske forme u kojima sve mora da se kaže na suženom prostoru, a tokom godina „nakupilo“ ih se toliko da bi već mogao da objavi knjigu jednočinki.

Koprivica je napomenuo da su ga na početku karijere kritikovali da ne ume da napiše ženske likove, a on se „zainatio“ i iz toga je nastao „Bokeški D-mol“ za koji je Jelena Đokić dobila Sterijinu nagradu. Usledile su „Tre sorele“ sa tri jaka ženska karaktera. „Plastiku“ je, kako je rekao, pisao namenski za dve dobre glumice, „a draž je što likovi nisu stereotipi – ni domaćice, ni heroine, ni paćenice ni splavaruše“.

Ti klišei degradiraju žene. Ja cenim pobunu i ovo je komad o ženama koje su se pobunile, ne pristajući na konvencije. One su fajteri, imaju izražen stav i odupiru se stereotipima“, kazao je pisac.

Likovi su jedna uspešna žena, udovica i jedna novinarka, obe u srednjim godinama. Sreću se u teretani u koju idu dok čekaju plastičnu operaciju u nameri da se „prepakuju“ i bar još jednom pokušaju nešto u životu.


JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.