Pukotine. Eho – Aleksandar Radičević 21 – 25.09.2018.

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
Pukotine. Eho – Aleksandar Radičević 21 – 25.09.2018.
Kraljevića Marka 4-8, Beograd
21.Sep.2018 - 25.Sep.2018
BeogradSrbija
Pukotine. Eho – Aleksandar Radičević
Petak 21. septembar u 19h
Izložba će biti otvorena do 25. septembra

U vremenu razlaganja i zanemarivanja tradicionalnih likovnih postupaka, kada na izložbama najčešće nailazomo na instalacije, audio i video radove, fragmente, isečke iz života ili stvarnosti, zaboravljamo na kompleksni koncept umetnika-slikara, demijurga koji stvara svet drugačiji od onog u kome živimo, koji taj svet gradi likovnim sredstvima, koristeći boje i slikajući na platnu. Po uzoru na stare majstore nas vodi u među-prostor, prostor slike, polje u kojem se sreću on i posmatrač.
Pukotine. Eho formiraju zbir prikaza, sekvenci jedne velike objedinjujuće teme i formalno gledano čine jedinstvenu celinu, pratimo ih kao tok, niz sa početkom i krajem. Po kvalitetu se može naći paralela sa filmskim ili muzičkim delom u kojem nam autor sukcesivno predstavlja celine ili epizode kojima gradi priču. niže ton po ton, jednu veću sliku o traganju. Velika platna se pretapaju iz jednog u drugo, a samostalno gledano preuzimaju istu dinamiku, umesto čvrste i statične konstrukcije, svako zasebno platno gradi dinamičnu kompoziciju, tako da je utisak kretanja i stalnog menjanja dominantan.
Pred nama stoje radovi koji nas svojom tematikom nenametljivo uvlače u jedan lični svet, intimni zbir ideja i pogleda umetnika. „Pukotine“ bi mogle biti procepi na nekoj zamišljenoj opni koja deli naše unutrašnje biće od spoljašnjeg sveta, od naše svesti o realnosti. U idealnim uslovima, kada bi živeli u savršenom skladu sa spoljašnjim svetom ta opna bi bila elastična i vibrantna, stvarala prefinjenu muziku i spajala ta dva sveta. Tada „pukotine“ kao i potreba za umetničkim izražavanje ne bi postojale. Ovako, kako je spoljašnji svet ili realnost često mnogo grublja i bučnija te sitne pukotine se stvaraju i simbol su nesklada i neslaganja sa onim što nas okružuje.
„Eho“, jeka, odjek iz nutrine goni umetnika da se oslobodi i projektuje na platno svoje unutrašnje stanje. Žudnja, sumnja, strast, bol, tuga se igraju i prepliću na površini platna, posledica su preispitivanja i unutrašnje borbe sa pitanjima i potragom u koju se umetnik dao. Tako da su prizori prikaz unutrašnjeg sveta autora, eho njegove intime, dilema koju razrešava na površini platna.

Jelena Soldo

Aleksandar Radičević je rođen 1992. u Vlasotincu, osnovne akademske studije završio na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi Dragana Momirova na smeru grafika. Master akademske studije završio na istom fakultetu u klasi Gordana Nikolića na smeru slikarstvo.
Trenutno je student Akademije likovnih umetnosti u Minhenu.


JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.