Talasi + Svetlosna tkanja u Sunčevom sistemu – Beograd svetlosti 06.02.2019. KC Grad

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
Talasi + Svetlosna tkanja u Sunčevom sistemu – Beograd svetlosti 06.02.2019. KC Grad
Braće Krsmanović 4, Belgrade, Serbia
06.Feb.2019
20:00BeogradSrbija
Trećeg dana na Beograd svetlosti – Belgrade of Light 2019 uranjamo u TALASE – sinergetski svetlosno-zvučni performans vizuelne umetnice Aleksandre Stratimirović i trubača Leonela Kaplana. Taj performans biće prolog za SVETLOSNA TKANJA U SOLARNOM SISTEMU – naučno predavanje astrofizičarke Nataše Todorović.

Nalazeći inspiraciju u neobičnim putanjama nebeskih tela u svemiru, vizuelna umetnica Aleksandra Stratimirović i argentinski trubač Leonel Kaplan uranjaju u svetlosno-zvučno putovanje prateći imaginarna kretanja i preplitanja struktura unutar Sunčevog sistema. Eksperimentalni performans TALASI nastao je inspirisan temom predavanja astrofizičarke Nataše Todorović “Svetlosna tkanja u Sunčevom sistemu”. Dva umetnika se po prvi put susreću ovom prilikom da istraže interakciju kroz perspektivu svetla i zvuka. Stratimirović stvara dinamičnu prostornu svetlosnu instalaciju. Kaplan, poznat po svojim jedinstvenim nekonvencionalnim tehnikama trube, stvara originalnu kompoziciju u realnom vremenu direktno povezanu sa svetlosnom instalacijom.

Stabilost našeg Sunčevog sistema okupira astronome već nekoliko vekova. Da li će planete ostati tu gde jesu, ili će se u nekom trenutku razleteti? Odgovori na ova pitanja postala su mnogo jasnija danas, u eri kada je moguće spojiti kompleksne matematičke izraze, koji opisuju kretanje nebeskih tela, sa brzim i moćnim računarima. Jedan takav spoj biće prikazan i na ovom predavanju. Videćemo neobične strukture koje zaista postoje u svemiru, a koje predstavljaju prirodne rute duž kojih je moguće kretanje, duž kojih bi male planete mogle da napuste Sunčev sistem ili da padnu na Sunce. Nasuprot njima, videćemo i stabilna ostrva u kojima je sve mirno sa aspekta dinamike. Ipak, jednina sila koja deluje na ovim mestima je Sunčeva svetlost.

* * *

Aleksandra Stratimirović je vizuelna umetnica i dizajner svetla, inicijator i osnivač manifestacije Beograd svetlosti. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Specijalističke studije dizajna osvetljenja je završila na Univerzitetu lepih umetnosti Konstfack i na Kraljevskom institutu za Tehnologiju (KTH) u Stokholmu, gde od 1998. godine vodi svoj studio. Član je švedskog Udruženja umetnika (KRO). Od 2000. godine osnivač je i član međunarodne grupe Transnational Lighting Detectives, a 2006. godine osniva i beogradski ogranak. Jedna je od osnivača i umetnički selektor ljubljanskog festivala svetla Svetlobna gverila. Dobitnica je brojnih međunarodnih nagrada i priznanja. Njene svetlosne intervencije su prisutne u mnogim javnim prostorima u Švedskoj, bolnicama, stambenim naseljima, školama. Aleksandra se ističe i kao predavač. Svoje radove je izlagala na brojnim festivalima, u galerijama i muzejima širom sveta, među kojima je i Gugenhajm muzej u Njujorku, Konstnärshuset u Stokholmu, park Palais Royal u Parizu, Amsterdam Light Festival, Lumiere London, izložbe u Japanu, SAD, Finskoj, Izraelu, Italiji, Singapuru, Švedskoj, Sloveniji, Rumuniji, Nemačkoj, Portugalu…

Leonel Kaplan je argentinski trubač koji je aktivan na polju slobodne improvizacije. Deo je međunarodne improvizovane muzičke scene još od početka 2000-tih, nastupajući i snimajući širom Latinske Amerike, Evrope i SAD-a. Kaplan nastupa redovno uz muzičare kao što su John Butcher, Lê Quan Ninh, Edén Carrasco, Tetuzi Akiyama, Axel Dörner i Christof Kurzmann. Citiran je kao ključni deo međunarodnog pokreta u improvizovanoj trubi, redefinišući način na koji se ovaj instrument doživljava. Kaplanova muzika se može naći na etiketama kao što su Another Timbre (Velika Britanija), Relative Parcele (SAD), ESP-DIsk (SAD) i drugim. Trenutno je angažovan kao kompozitor u švajcarskoj pozorišnoj kući CapriConnection.

Nataša Todorović je naučni saradnik na Astronomskoj opservatoriji u Beogradu. Osnovne, magistarske i doktorske studije završila je na Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na katedri za astronomiju. Oblast njenog istraživačkog rada je u najvećoj meri usmeren na dinamiku Sunčevog sistema. U toku poslediplomskih studija, ostvarila je uspešnu saradnju sa uglednim profesorima Masimilijanom Gucom sa Univerziteta u Padovi i Klodom Frešleom i Elenom Lega sa Opservatorije u Nici, gde se upoznala sa metodologijom za detekciju haosa u idealizovanim matematičkim sistemima. Ove metode su kasnije primenjene i na Sunčev sistem, što je omogućilo da se vizuelno prikažu one dinamičke strukture koje se u njemu nalaze, te je tako kompleksna dinamika Sunčevog sistema postala razumljivija. Svoje naučne radove objavljivala je u prestižnim naučnim časopisima, ali i u popularnim magazinima iz oblasti astronomije. Nataša Todorović je kao predavač učestvovala na brojnim domaćim i međunarodnim konferencijama i seminarima. Autor je izložbe ‘Asteroidi, mali kameni svetovi’, koja je krajem 2018, godine otvorena u Beogradu.

Ulaz je slobodan.


JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.