XX Internacionalni JazzFest Kragujevac – posebno izdanje za veliki jubilej

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
XX Internacionalni JazzFest Kragujevac – posebno izdanje za veliki jubilej
Knjaževsko-srpski teatar, Књажевско-српски Театар, Daniciceva, Kragujevac, Serbia
24.Oct.2019 - 26.Oct.2019
20:00KragujevacSrbija

 XX Internacionalni džez festival u Kragujevcu (IJFK)

  1. oktobar – 26. oktobar 2019.

Velika scena Knjaževsko – srpskog teatra u Kragujevcu

 Dvadesti „Internacionalni džez festival u Kragujevcu“ (IJFK) održava se od 24. do 26. oktobra, a povodom velikog jubileja, organizatori spremaju posebno izdanje festivala.

Ako bi, kojim slučajem, trebalo sastaviti listu imena savremenog evropskog džeza, izabranih po muzičkoj atraktivnosti i sviračkoj genijalnosti, ona bi sigurno dobrim delom uključivala i imena izvođača na ovogodišnjem Internacionalnom džez festivalu u Kragujevcu.

U tri dana Festivala, na Velikoj sceni Knjaževsko-srpskog teatra nastupiće neki od trenutno najaktuelnijih muzičara evropske džez scene, koje podjednako voli i kritika i publika.

Veliki jubilej obeležiće, pre svega, nastupi dva velika orkestra, dva big benda. Festival će otvoriti Big bend RTS, jedan od najstarijih evropskih orkestara ovog tipa, sa tradicijom dugom 70 godina.

Pravi ekskluzivitet festivala predstavlja nastup DžezRauš big benda iz Minhena, koji prvi put dolazi u Srbiju i svira na zatvaranju.

DžezRauš big bend (JazzRausch Bigband) iz Minhena je svetska muzička senzacija i koncertna atrakcija, sa preko 120 koncerata godišnje širom sveta. To je big bend koji svoj džez zvuk kombinuje sa tehno i haos muzikom i prvi je big bend u svetu koji je postao rezident jednog tehno-kluba, i to ne bilo kog,  već kluba „The Harry Klein“, jednog od najpoznatijih u Evropi.

Pored veoma upečatljive pojavnosti i scenskog nastupa, bend krasi pre svega izuzetno sviračko umeće, zbog čega ga i sama kritika naziva fenomenom, koji briše sve žanrovske granice i nudi publici vrhunski muzički doživljaj, bilo da sviraju u Linkoln centru, Minhenskoj filharmoniji ili na trgu u Moskvi.

Austrijski The Golden Fang trio u kombinaciji bas, saksofon i bubnjevi specijalno je formiran za ovu priliku od muzičara iz Shake Stew benda i prema rečima njegovih članova sprema se da publici ponudi jedinstvenu kombinaciju čiste muzikalnosti!

Duo Kaan i Džan iz Turske, klavir i kontrabas, predstavlja projekat „Bezvremeni“. To je jedan od najpopularnijih džez albuma u Evropi, za koji kritika kaže da sjaji poput Aladinove čarobne lampe među toliko drugih džez albuma.

Iz Italije dolazi bend Yellow Squeeds, na čelu sa uvek drugačijim Frančeskom Diodatijem. Retko koji bend okuplja tako tražene, izuzetne soliste i improvizatore bez premca, koji pak vole da sviraju zajedno i koji u svom nastupu „koncept benda“  stavljaju ispred svega. Rezultat su hipnotišuće zvučne slike i genijalne kompozicije.

Ukrajinski, a srpski saksofonista, vanserijski muzikalni Maks Kočetov nastupa sa svojim Maks Kočetov kvartetom, dok će domaći bend Thrillseeking Polymers pokazati zašto po mišljenju poznavalaca džeza upravo njemu pripada visoko mesto u budućnosti domaće džez scene.

 

Ova dve decenije duga tradicija veliki je jubilej tihe upornosti, istrajnosti i ljubavi prema džezu koje organizatori Festivala, ReKreativno dud, sa saradnicima, pokazuju iz godine u godinu, dovodeći u srce Šumadije velika svetska muzička imena. Bez preterane pompe i podrške, sa velikim rezultatima. Ako se u skladu sa savremenim tendencijama rezultati mere isključivo brojkama onda treba istaći sledeće:

Za 20 godina na Internacionalnom džez festivalu u Kragujevcu (IJFK) održano je preko 120 koncerata i nastupilo je više od 400 izvođača iz 40 zemalja celog sveta. Među njima su bila velika, svetski priznata imena kao što su Chris Jarrett, Vinny Golia, Joachim Schoenecker, David Helbock, Ilhan Ersahini, Remi Panossian, Lukacs Miklosch i mnogi drugi.

Neki su, poput Anite Vardel i Tima Garlanda baš tu, na IJFK, prvi i jedini put nastupali u Srbiji.

Kad je o publici reč, treba napomenuti da je u ovih 20 godina Festival edukovao i negovao čitave generacije novih poklonika džeza, istovremeno pružajući priliku brojnim, sada već etabliranim domaćim džez muzičarima da prvi put izađu pred publiku baš pod njegovim okriljem.

 

GLAVNI PROGRAM:

24.10. četvrtak

Big Bend RTS, Srbija

The Golden Fang trio, Austrija

25.10. petak

Kagan Yildiz & Can Cankaya -TIMELESS PROJECT,Turska

Yellow Squeeds, Italija

Max Kochetov Quartet, Srbija

26.10. subota

Jazzrausch Big Band Munich, Nemačka

Thrillseeking Polymers, Srbija

Svi koncerti glavnog programa počinju u 20:00 časova na Velikoj sceni Knjaževsko – srpskog teatra u Kragujevcu.

Kao i svake godine do sada, druženje publike i muzičara nakon koncerata nastavlja se u foajeu Teatra, kroz jam session momente, koji dodatno, na posebno emotivan način boje atmosferu Festivala.

Karte su do 1. oktobra u pretprodaji po ceni od 800 dinara za dan i 2000 za sva 3 dana Festivala.

Više informacija na: www.ijfk.info

www.facebook.com/JazzFestKragujevac/

 

 

 

 


JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.