ZLATNE GODINE: NAJBOLJI MUZIČKI ALBUMI 20. VEKA 04.02.2019. Dom omladine

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
ZLATNE GODINE: NAJBOLJI MUZIČKI ALBUMI 20. VEKA 04.02.2019. Dom omladine
Makedonska 22, Belgrade, Serbia
04.Feb.2019
18:00BeogradSrbija

MC 5 – “KICK OUT THE JAMS”
THE CLASH – “LONDON CALLING”

Ploče donose: Momčilo Rajin i Žikica Simić. Moderator: Dragan Ambrozić.

Predstavljamo neke od najvažnijih stranica rokenrol istorije! Ovoga puta ćemo vam skrenuti pažnju na dva ključna angažovana rok albuma, za koje je vreme pokazalo koliko su istorijski bili presudna kada je u pitanju spoj političkog aktivizma i popularne kulture!

Kad su u svom rodnom Detroitu godine 1968. legendarni MC 5 snimili debi pod imenom “Kick Out The Jams”, bio je to naizgled samo još jedan spektakularno bučni hard rok album koji je došao iz tog grada. Ali kako se ova godina uzburkanih duhova bližila kraju, tako je postajalo jasnije da su upravo oni na najbolji način dokumentovali trenutak u kome su radili. Ispostavilo se da je ova ploča – snimljena uživo – zapravo na najbolji način prenela kroz vreme suštinu pobunjeničkih poruke svog doba, utičući na sve koji su zatim došli, od pankera do hip hopera. Da stvar bude zanimljivija, ništa na njoj ne zvuči nimalo zastarelo ni 50 godina kasnije! Kad su The Clash godine 1980 objavili album “London Calling”, za njih je on bio trenutak odrastanja i nove zrelosti koji im je doneo definitivnu globalnu afirmaciju. Za ostatak sveta, ova fascinatna mešavina žanrova, od rokabilija, preko ska i rega, do panka, govorila je mnogim muzičkim jezicima o istoj stvari – životu u jednom društvu punom nepravdi i nemogućnosti za ljude. Društvena osvešćenost koju su The Clash donosili sa sobom nikad nije bila parolaškog tipa, nego je delovala kao životno opisana, proživljena stvarnost. Album se danas smatra delom mitologije rokenrola, i jednim od najslavnijih duplih izdanja u njegovoj istoriji.

 

Ciklusom razgovora pod imenom „Zlatne godine“ želimo da ponudimo jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike XX veka. Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da uložimo napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapiramo ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima. Metod rada će nam biti dijaloški, te ćemo kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto.


JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.