6. Festival muzičkog filma – Paralelne vizije 17 – 20.11.2022. Kinoteka

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
6. Festival muzičkog filma – Paralelne vizije 17 – 20.11.2022. Kinoteka

17.Nov.2022 - 20.Nov.2022
19:00BeogradSrbija
Šesto izdanje Festivala muzičkog filma – Paralelnih vizija, odvijaće se od četvrtka, 17, do nedelje, 20. novembra, u velikoj sali Jugoslovenske Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici, a zatim od ponedeljka 21, do srede 23, u Art bioskopu Kolarac.
Distributerska kuća Visionary Thinking i Paralel, ovoga puta pred domaću publiku donose najbolja svetska ostvarenja koja se bave muzikom, društvom i alternativnom kulturom.
Jazz, punk, reagge, ska, rock and roll…, gotovo da nema muzičkog pravca koji nije zastupljen u ovogodišnjoj selekciji Vizija.
Paralelno, tu su i dokumentarci koji tretiraju važna društvena pitanja poput feminizma, starenja, anksioznosti i napada panike posebno prisutnih kod Z generacije, kao i seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja kao dugo skrivanog dela industrije zabave i rokenrola.
Karte po ceni 300 dinara na blagajni Kinoteke, odnosno Art bioskopa Kolarac.
Tribine, izložbeni program…, sve je to deo Paralel Vision festivala 2022.
PROGRAM po danima:
Jugoslovenska Kinoteka
ČETVRTAK, 17.11.
19č Aleluja! Leonard Koen – Jedno putovanje, jedna pesma
/Hallelujah: Leonard Cohen, A Journey, A Song/
dokumentarni, istorijat pesme i vanvremenog umetnika; 2021, SAD, 118 minuta
21č King Crimson – Na dvoru Kralja Krimsona
/In the Court of The Crimson King: King Crimson at 50/
dokumentarni/komedija o pola veka uticajnog benda; 2022, Velika Britanija, 87 minuta
PETAK, 18.11.
19 Other Music – Neka druga muzika
dokumentarni o kultnoj njujorškoj prodavnici ploča; 2021, SAD, 86 minuta
21 Creation Records – Knjiga postanja
/Creation Stories/
igrani biografski, od autora Trejnspotinga, o menadžeru Oasis, Jesus And Marry Chain…; Velika Britanija/SAD, 2021, 109 minuta
SUBOTA, 19.11.
19 Bitlsi i Indija
/The Beatles and India/
dokumentarni o čuvenom putovanju Bitlsa ’68. i fascinaciji Maharišijem; 2021, Velika Britanija, 96 minuta
21 Rudboj – Priča o Trojan Rekords
/Rudeboy – The Story of Trojan Records/
dokumentarni o subkulturama, muzici i migracijama: ska, reagge, rocksteady; 2018, Velika Britanija, 85 minuta
NEDELJA, 20.11.
19 Anonymous Club – Courtney Barnett
dokumentarni o mladoj australijskoj zvezdi koja se na turneji bori sa anksioznošću i napadima panike, priča o generaciji Z; 2021, Australija, 87 minuta
21 Lidija Lanč – Ratu kraja nema
/Lydia Lunch – The War Is Never Over/
dokumentarni o njujorškoj buntovnici i performerki, koja je pankerka i u 7. deceniji; 2019, SAD, 78 minuta
Art Bioskop Kolarac
PONEDELJAK, 21.11.
18.30 Onaj tihi /The Quiet One/
dokumentarni o „odmetnutom“ basisti Rolingstonsa, Bilu Vajmanu i njegovoj kolekciji arhivskih snimaka najdugovečnijeg benda u istoriji roka; 2019, Velika Britanija, 98 minuta
20.30 Skreni pogled /Look Away/
dokumentarni o mračnoj strani rokenrola, omiljeni muzičari kao seksualni predatori; 2021, Velika Britanija/SAD, 88 minuta
UTORAK, 22.11.
18.30 Lenonov poslednji vikend /Lennon’s Last Weekend/
dokumentarni, rekonstruiše poslednju nedelju života poznatog Bitlsa; 2020, Velika Britanija, 61 minut
20.30 Poglavlje 27 /Chapter 27/
igrani biografski, pogled na ubistvo Džona Lenona iz ugla njegovog atentatora; Džerad Leto u glavnoj ulozi, 2007, SAD, 82 minuta
SREDA, 23.11.
18.30 Ronnie’s /Jazz Club/
dokumentarni o kultnom londonskom džez klubu i njegovom vlasniku, saksofonisti Roniju Skotu; 2020, Velika Britanija, 103 minuta
20.30 Film iznenađenja
Ukratko o filmovima:
Paralelne vizije jedinstvenom selekcijom dokumentarnih i igranih muzičkih filmova, ovog novembra, u sale Jugoslovenske Kinoteke i Art bioskopa Kolarac, donose dvanaest novih naslova, kojima je zajednička tema muzika.
Festival otvara najnoviji dokumentarac Aleluja o večnoj legendi Leonardu Koenu, a pratiće ga i dokumenti o pola veka kultnog benda King Crimson, te londonskom poš džez klubu Ronnie’s.
Tu su takođe i moćne društveno-istorijske priče poput dokumentarnog filma, sa elementima igranog, Rudeboy: Priča o Trojan Records, o ska i rege subkulturi u Velikoj Britaniji 70ih, koja se istovremeno bavi i položajem Jamajčana koji su je svojim dolaskom u London i pokrenuli.
Ljubiteljima čuvene liverpulske četvorke (Bitlsi i Indija), biće interesantno da saznaju šta zapravo stoji iza fasciniranosti Pola i ekipe Maharišijem i kultom joge i Indije, koje su krajem 60ih, možda baš Bitlsi i preneli u zapadnu pop kulturu.
Kada je reč o brit popu, stiže nam prava poslastica, od autora Trejnspotinga, Denija Bojla i Irvina Velša, Knjiga postanja: Creation Records, britanski urnebesni biopik o Alanu Mekgiju, čoveku koji je kreirao masovni uspeh Oasis, Jesus And Mary Chain, Primal Scream…
Publika će moći da otkrije i šta se krije u bogatoj i do sada skrivanoj arhivi „odbeglog“ člana Rolingstonsa, Bila Vajmana (Onaj tihi), kao i da pogleda analitičnu rekonstrukciju poslednjih nedelju dana života Džona Lenona.
Pločama, kolekcionarstvom i ponovo subkulturama, bavi se i dokumentarac o dve decenije kultne njujorške prodavnice ploča Druga muzika (Other Music).
Jedan segment programa posvećen je ženama u muzici i pop kulturi: priča o spektakularnoj Lidiji Lanč, njujorškoj pankerki i buntovnici u 7. deceniji života, je apsolutna preporuka, a paralelno i autentični dokument o mladoj australijskoj rok zvezdi Kortni Barnet koja se, uprkos slavi i uspehu, kao i znatan deo Z generacije, bori sa anksioznošću i napadima panike.
U ozbiljnu društvenu temu seksualnog zlostavljanja u šou biznisu, upustili su se autori dokumentarca Skloni pogled, koji se bazira na svedočenjima žena koje su nekada bile tinejdžerke i obožavateljke poznatih rokera (Led Zeppelin, Guns ‘n’ Roses, Aerosmith…).
SVE o filmovima:

JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.