ChibiCon 02 – 04.02.2018. Dom omladine

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
ChibiCon 02 – 04.02.2018. Dom omladine
Makedonska 22, Beograd
02.Feb.2018 - 04.Feb.2018
BeogradSrbija

ChibiCon 2018
Pripreme za zimsku konvenciju su uveliko u toku, pa je red da krenemo polako i sa obaveštenjima, objavljivanjem konkursima itd.
Imajući u vidu da vas sve više dolazi na našu „malu“ zimsku konvenciju, poradili smo na tome da dobijemo još jedan dan da se družimo i uživamo u Domu omladine Beograda.

Worbla Radionica – PlayGround
Vladimir Veskov
Vorbla je jedan od najpopularnijih materijala za izradu delova kostima koje koriste skoro svi profesionalni kosplejeri. Ovo će biti prva prilika da se domaća publika susretne sa njim, a predstavnik kompanije PlayGround će u okviru ove radionice prikazati koliko je lako koristiti ga. Naravno, zainteresovani će imati priliku da na ovom ChibiCon-u kupe neku količinu vorble i sami se oprobaju u njegovoj obradi.

Veni zvana Venus ima samo 18 godina. Iako se već duže vremena mota po kosplej sceni, tek je pre tri godine počela da se aktivno bavi hobijem. Glavna strast su joj scenska šminka i krosplej, tako da u svom repertoaru u svakom trenutku ima barem jedan bradati muški lik. Osvojila je nekoliko nagrada na takmičenjima u Bugarskoj i inostranstvu, uglavnom za najbolju šminku ili najbolji scenski nastup. Najveće dostignuće joj je to što je osvojila putovanje na JapanExpo u Parizu. I tom prilikom je nosila svoje kostime bradatih muškaraca, ali priznaje da je u poslednje vreme otkrila ljubav prema ženskim likovima i K-pop koreografijama. Veni bira likove iz najrazličitijih fandoma: od Harija Potera i „Gospodara prstenova“ pa do video igre „Assassin’s Creed“. Uradila je čak i kosplej pevača Adama Lamberta.

Predavanje „Survival Japanese: kratak kurs japanskog jezika“
Fumiko Takeshita
„Survival Japanese” će početnicima koji nisu ranije učili japanski jezik dati potrebno znanje za komunikaciju sa Japancima. Biće osnovno, a korisno: kako da se predstavite, pričate o hobijima, poslovima, onome što volite, itd. Takođe ćete naučiti kako da se snađete u Japanu, od traženja ulice do kupovine.
Predavanje će držati Fumiko Takešita, koja već dugo živi u Beogradu i govori srpski, te ćete pored učenja imati priliku i da popričate o Japanu i na srpskom i na japanskom.

Tribina: Geekovacha LIVE – „Anime serije vredne pomena 2017“
Bojan Vukadinović, Nenad Grujić, Nemanja Popović, Jelena Jokanović
Redovni učesnici Geekovacha podksta koji imaju već malo duži staž kada je u pitanju svet animea će uživo raditi podkast u okviru ChibiCon-a. Pričaće se o tome koji su anime naslovi izašli tokom 2017. godine, a koje smatraju vrednim pomena. U obzir ulaze samo naslovi koji su njima lično bili interesantni i zaobići će se maratosnki naslovi koji izlaze već godinama.

Knjige sa manga tutorijalima: korisni materijal ili mačka u džaku?
Mina Petrović i Marina Žikić
Knjige sa manga tutorijalima: korisni materijal ili mačka u džaku?
Za sve ambiciozne umetnike postoji uvek pitanje: Odakle početi?
Pošto retko kad možemo priuštiti napredne kurseve, ili ih nema u našoj okolini, najlakša opcija je poručiti knjigu sa interneta, ili posetiti knjižaru. Knjige koje u naslovu sadrže reč „tutorials“, iliti lekcije o učenju određene teme, neretko predstavljaju svojevrsnu varku. Na ovom predavanju ćemo pokriti načine na koje nas sve to načine izdavačke kuće mame da kupimo ove knjige, sa čime ih neretko brkamo , i šta bi zapravo trebalo da sadrže. Ponekad ove jeftine varijante zavaraju perspektivnog učenika, ponekad se „iskopa“ po neki biser u moru knjiga, a ponekad nam i nije bitno šta dobijamo, sve dok izgleda lepo.

Kosplej gošća: Elentari

Silvija Aleksandrova, poznata i kao Elentari, ima 27 godina i već više od decenije se bavi kosplejom. Voli da putuje i posećuje najrazličitije događaje vezane za anime, mangu, kosplej i video igre, i upravo iz tog razloga ćemo je videti u Srbiji. Najviše uživa u delima iz žanra fantastike, Sci-Fi, meke – u smislu džinovskih robota, i post-apokalipse, iako joj povremeno legne i neko slice-of-life ostvarenje. Među njenim omiljenim knjigama su serijal o Hariju Poteru i Točak vremena, te Tolkinova dela „Gospodar prstenova“ i „Silmarilion“. U poslednje vreme, prilično se zaludela Marvelom, i upravo iz ovog fandoma priprema neke kostime kao iznenađenje.

Projekcija: „Kimi no na wa“
Trajanje: 107 min
Produkcija: CoMix Wave Films, Toho

Film poznatog režisera Makotoa Šinkaija je romantična drama koja se bavi sudbinom dečaka iz Tokija i devojčice iz malog grada koji pod misterioznim okolnostima u snu počinju da zamenjuju tela. Iako u početku ne mogu da se sete svojih „snova“, postepeno shvataju šta se dešava i ostavljaju poruke sa instrukcijama na mobilnim telefonima da bi mogli da nastave da žive koliko-toliko normalne živote. Film je pokupio pohvale kritičara zbog odlične animacije i priče, a takođe je odlično prihvaćen od strane šire javnosti, postavši četvrti komercijalno najuspešniji film u Japanu.

19:00-20:15h – Kosplej gost – ZIN Inc.
Iz susedne Bugarske, dolazi nam četvoro vrhunskih kosplejera koji su se dokazali pre svega vrhunskim nastupima i talentom za šoubiznis koji je i proslavio kosplej događaje u Sofiji. Kroz priču o kostimima i sceni, dotaći ćemo se najrazličitijih tema vezanih za daske koje život znače, i podvući značaj regionalne saradnje između naših konvencija.
Aleksandar Zinovijev, poznatiji kao Zin, spada u popularnije i viđenije kosplejere iz susedne nam Bugarske. Kosplejem je počeo je da se bavi davne 2011. godine, i kao i svaki kosplejer uskoro je postao patološki zavistan od ovog hobija. Nakon što je u Bugarskoj pokupio sve moguće i nemoguće kosplej nagrade, učestvovao je i na solidnom broju međunarodnih takmičenja, a na East European Comic Conu i London Comic Conu pobedio je u prestižnoj kategoriji za najbolji performans. Kvalitet nastupa je nešto na čemu posebno insistira u hobiju, jer uživa da se uživljava u svoje omiljene likove – koji su mahom negativci.
Van kostima, Zin se bavi filmskom režijom i pisanjem, a kao svoje glavne fandome izdvaja World of Warcraft, Tolkinova dela i K-pop.
Možete ga naći ovde:
https://www.facebook.com/zin0066/

Predavanje: „Yoko Taro: čovek iza maske“
Jovana Ninković
Od strane mnogih opisan kao „jedini čovek koji se u gejming industriji još uvek zabavlja“, Yoko Taro je mnoge zaveo svojim Drakengard serijalom, u Japanu široko poznatom kao Drag-on Dragoon, kao i njegovim indirektnim nastavkom – Najskorije osveženom Nier franšizom. Zavirićemo dublje u problematiku Taro-sanove magije pletenja priče, i pokušati da otkrijemo šta je tačno to čemu se fanovi unapred, bez trunke sumnje raduju kad god se pročuje da radi na novoj igri.

Naša poseta Japanu (MIRAI Projekat)
Bojan Vukadinović i Vuk Damnjanović
Ministarstvo spoljnih poslova Japana je pokrenulo projekat MIRAI, tj. “Japan’s Friendship Ties Programs” koji promovišu razmenu studenata između Japana i drugih zemalja sveta. Cilj ovog projekta je da se podstakne shvatanje ekonomije, društva, istorije, politike i diplomatije između Japana i drugih zemalja. Ovaj projekat uključuje oko 5600 ljudi koji će biti poslati u Japan i druge zemlje kako bi se promovisao ovaj projekat.
Prošle godine su u ovoj razmeni učestvovala dve osobe iz Srbije i to Vuk Dajnjanović i Bojan Vukadinović, obojica studenti Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

AMV takmičarska revija
Nenad Grujić
Nakon AMV takmičenja koji će trajati nekoliko nedelja uoči konvencije, žiri će izabrati najbolje AMV-ove. Takmičari će imati punu kreativnu slobodu tokom pravljenja svojih filmova, a najbolji će biti prikazani na otvaranju Chibicona.

DATUM: 2-4.02.2018.
GDE: Dom omladine Beograda, svi spratovi i sale

Uskoro će biti više informacija.ChibiCon 2018
Preparations for the winter convention are very much in progress, so the order is to slowly start with announcements, announcing competitions, etc.
Bearing in mind that you are increasingly coming to our „little“ winter convention, we have been working to get another day to socialize and enjoy the Youth Hostel in Belgrade.

DATE: 2-4.02.2018.
WHERE: Youth Center of Belgrade, all floors and sale

There will be more information coming soon.


JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.