Clément Bedel – Shimmering Through Reality 06 – 19.05.2019. Kc Grad

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
Clément Bedel – Shimmering Through Reality 06 – 19.05.2019. Kc Grad
Braće Krsmanović 4, Belgrade, Serbia
06.May.2019 - 19.May.2019
20:00BeogradSrbija
Gradska galerija u ponedeljak 6. maja predstavlja slikarski projekat francuskog umetnika Klemona Bedela (Clément Bédel), pod nazivom Shimmering Through Reality. Otvaranje izložbe je u 20 časova.
Ovaj francuski umetnik već je u dva navrata boravio u Beogradu, 2016. kao student na razmeni na Fakutetu likovnih umetnosti u klasi Miška Pavlovića i 2017-2018. kao gostujući student na istom fakultetu. Diplomirao je i magistrirao na Nacionalnoj visokoj školi za umetnost i dizajn u Nensiju u Francuskoj.
Shimmering Through Reality je debitanstsko predstavljanje Bedela beogradskoj publici, a dolazi nakon kolaborativne izložbe u Parizu, gde je u galeriji Dohyang Lee, predstavio svoje stvaralaštvo sa Luj-Siprien Rialom (Louis-Cyprien Rials), umetnikom koji je imao svoju rezidenturu u Hestia galeriji u Beogradu.

Serija slika velikih formata koja predstavlja specifične pejzaže, nema za cilj nikakvo projektovanje realnosti i budućnosti, već onirične prostore i vreme, gde se posmatrač projektuje u rizomični univerzum, dok jednom nogom ipak ostaje u realnosti i u prostoru galerije. Inspirisan filozofijom Žila Deleza (Gilles Deleuze) i Feliksa Gatarija (Félix Guattari) umetnik stvra okruženja gde se arhitektura spaja sa dubinom ambisa, dok su gravitacija, perspektiva i dimenzije izmeštene iz zakona fizike. Ta nadrealna okruženja, devastirani zagađeni pejzaži prikazani zagasitim i zemljanim tonovima zapravo reprezentuju našu sadašnjicu. Oni nisu post-apokaliptine vizije već dokazi tragova koje savremena civilizacija ostavlja za sobom. Ti tragovi ne pripadaju domenu filozofije, već su veoma stvarni i sastoje se od plastičnog i drugog otpada i napuštene arhitekture. Spajanjem ovakvih antropogenih pejzaža sa onim koje stvara priroda, Bedel ukazuje na borbu koja priroda vodi sa čovečanstvom, a čiji ishod više nije siguran.
Sredinama na slikama pripradaju i misteriozne i anonimne figure, prikazane u nemačkoj romantičarskoj pasivnosti kako osećaju tzv. Weltschmertz, odnosno teret celokupnog sveta na sebi. Krajnja poruka koju Bedel prenosi posmatraču odvodeći ga u ove onirične predele i vreme jeste kritika zagađivanja i uništavanja naših fizičkih predela, odnosno planete Zemlje.

Izložba Shimmering Trough Reality biće otvorena do 19. maja, svakog dana od 14 do 20 časova. Termin stručnog vođenja sa umetnikom biće naknadno objavljen.

___________________________________________________


JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.