Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti 27.06 – 15.09.2019.Narodni muzej

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti 27.06 – 15.09.2019.Narodni muzej
National Museum in Belgrade, Trg republike, Belgrade, Serbia
27.Jun.2019 - 15.Sep.2019
00:00BeogradSrbija

Izložba: Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti.
Otvaranje izložbe: 27.06.2019. od 19 časova

Obeležavajući prvu godišnjicu nakon svečanog otvaranja obnovljenog Narodnog muzeja u Beogradu, u saradnji sa Galerijom Matice srpske u Velikoj galeriji Narodnog muzeja, otvara se 27. juna izložba Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti.

Spretno uravnotežena između mita i stvarnosti postavka predstavlja likovno stvaralaštvo Đure Jakšića, umetnika koji autentičnom i snažnom stvaralačkom ličnošću zauzima istaknuto mesto u srpskoj kulturi i umetnosti XIX veka.
Podsećajući da je prošlogodišnje svečano ovaranje Narodnog muzeja bilo obeleženo upravo slikom Đure Jakšića, Devojka u plavom, izložba dela ovog istaknutog umetnika prilika je da se na prigodan način obeleži za našu kulturu važna godišnjica. Povezujući savremeni trenutak s prošlošću, likom večito mlade devojke, slika je bila metafora snažne emocije, nade i lepote koja nadilazi vreme. Danas, nakon godinu dana, Narodni muzej posetiocima pruža mogućnost upoznavanja i uživanja u zaokruženom slikarskom opusu Đure Jakšića.

Izložba Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti objedinjuje više od četrdeset umetnikovih radova iz nekoliko muzejskih kolekcija – Narodnog muzeja u Beogradu, Galerije Matice srpske, Muzeja Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja u Zrenjaninu, Narodnog muzeja u Кragujevcu, Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju, kao i dela koja se čuvaju u Skupštini grada Beograda, manastiru Grgetegu i Vraćevšnici, Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Srpska Crnja, kao i dela iz privatnih kolekcija. Izložba, čiji je autor dr Snežana Mišić, muzejski savetnik Galerije Matice srpske, obuhvata tri tematske celine slikarevog opusa: portretno, religiozno i istorijsko slikarstvo.
Кako bi se posetiocima pružila prilika da se što neposrednije upoznaju sa stvaralaštvom Đure Jakšića izložba je upotpunjena pričom o njegovom životnom putu, umetničkom i idejnom formiranju.

Tokom trajanja izložbe biće realizovani raznovrsni i brojni prateći programi u vidu stručnih vođenja i predavanja, edukativnih programa i kreativnih radionice za decu i mlade. Izložbu prati dvojezični katalog, na srpskom i engleskom jeziku.

Izložba, koju je novosadska publika imala priliku da vidi u Galeriji Matice srpske, biće u Narodnom muzeju u Beogradu otvorena od 27. juna do 15. septembra 2019. godine.


JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.