Filharmonijsko Ašikovanje 10.05.2019. Kolarac

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
Filharmonijsko Ašikovanje 10.05.2019. Kolarac
Studentski trg, Belgrade, Serbia
10.May.2019
20:00BeogradSrbija
Dirigent: Fabris Bolon
Solista: Anti Sirala, klavir

B. Smetana: Prodana nevesta, uvertira
E. Grig: Koncert za klavir i orkestar u a-molu
A. Šenberg: Peleas i Melizanda

Ljubavne teme u muzici zaokružuju dela tri sasvim različita autora. Čuvena komična opera Prodana nevesta, rodonačelnika češke muzike, B. Smetane, govori o pobedi prave ljubavi nad ugovorenim brakom. Njena revidirana, finalna verzija, doživela je svetsku slavu i već krajem 19. veka bila je izvedena u St. Peterburgu, Beču, Čikagu, Londonu, i koju godinu kasnije u Njujorku. Uvertira se zbog svoje popularnosti često izvodi koncertno. Toliko je upečatljiva da ju je Maler, koji je kao dirigent često izvodio Smetaninu muziku, sa početka premeštao između prva dva čina, kako bi mogli da je čuju i posetioci koji kasne.

Simbolistički komad M. Meterlinka, Peleas i Melizanda, izazvao je pravu fascinaciju koja se kod mnogih umetnika širila kao virus. Pored najčuvenijeg ostvarenja na ovu temu, Debisijeve istoimene opere, kao i kompozicija Forea, Sibelijusa i drugih umetnika, i Šenberg je komponovao svoje simfonijsko delo sa istom tematikom. U pitanju je tragična priča, ljubavni trougao, između Melizande, Peleasa i njegovog polubrata, Goloa. To je jedno od Šenbergovih mladalačkih dela, napisano pod uticajem pozno-romantičarskog stila Malera i Štrausa, što se jasno čuje u njegovom muzičkom jeziku.

Između komičnog i tragičnog tona nalazi se apsolutni hit pijanističke literature, čuveni Koncert za klavir i orkestar Edvarda Griga – predstavnika romantizma na nordijski način.

RASPRODATO, ali… DOSTUPNE ULAZNICE ZA STAJANJE!
100 ulaznica za stajanje, po ceni od 200 dinara, moguće je kupiti sat vremena pre koncerata, na blagajni Kolarca.


JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.