Izložba: Ono što niste znali da postoji. Ugrožena hrana 11 – 25.10.2019. Beogradski market

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
Izložba: Ono što niste znali da postoji. Ugrožena hrana 11 – 25.10.2019. Beogradski market
Žorža Klemansoa 19, Belgrade, Serbia
11.Oct.2019 - 25.Oct.2019
11:00BeogradSrbija
Izložba „Ono što niste znali da postoji. Ugrožena hrana iz celog sveta” biće otvorena 11. oktobra u 19 časova u Beogradu u prostoru Beogradskog marketa i moći će da se vidi do 25. oktobra.

Izložba ima za cilj da naglasi važnost gastronomskog nasleđa i raznolikosti i da skrene pažnju na rizik od nestanka pojedinih biljnih i životinjskih vrsta kao sastavnih segmenata ishrane. Svaki posetilac izložbe će moći da odštampa posebno kreirane recepte nastalih na bazi nekih od sastojaka zapisanih u Ark of Taste biblioteci.

Izložba koja u Beograd stiže nakon gostovanja u Stokholmu u Spritmuseum-u u deo je projekta Food is Culture/F.UTURE, finansiranog od strane programa Kreativna Evropa, italijanske Fondacije CRC di Cuneo i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Izložbu koja će tokom ove i naredne godine gostovati širom Evrope čini umetnička instalacija čiji je akcenat doživljaj hrane kroz praktično iskustvo i direktan kontakt sa izloženim predmetima, priče pomoću kojih će se upoznati sa iskustvima proizvođača kao i prilika da se upoznaju sa proizvodima koji su zapisani u biblioteci Arc of Taste.

Tokom trajanja izložbe biće organizovana tribina, za Svetski dan hrane 16.10. u 19h. Učesnice tribine su Tamara Ognjević, gastroheritolog i Milica Mrvić, umetnica.

Prilikom otvaranja izložbe i tribinskog programa posetioci će imati prilike da isprobaju posebno pripremljenu hranu koja će biti spremljena korišćenjem tradicionalnih namirnica i recepata od strane kuvara Beogradskog marketa.

Izložba „Ono što niste znali da postoji. Ugrožena hrana iz celog sveta” je dizajnirana od strane Slow Food organizacije u saradnji s dizajnerkom i kustoskinjom Žozefin Vargo. Izložba će biti održana i u Briselu (proleće 2020.) i Polencu (leto 2020.), uz mogućnost dodatnih izlaganja u onim institucijama koje pokažu interesovanje.

Više o projektu:
Projektom Food is Culture/ F.UTURE Slow Food i njegovi partneri žele da udahnu novi život namirnicama koje su zaboravljene ili pred nestankom, dajući tako javnosti mogućnost da ih otkriju, virtualno posete mesta sa kojih potiču i poslušaju priče o njima. Projekat Food is Culture/ F.UTURE ima za cilj da osvesti građane Evrope da je gastronomska baština sredstvo za izražavanje njihove zajedničke pripadnosti Evropi i bolje razumevanje bogatstva i jedinstvenosti evropske kulturne raznolikosti. Moramo posvetiti više pažnje očuvanju i promovisanju naše zajedničke baštine hrane!�Food is Culture/ F.UTURE je projekat finansiran od strane evropskog programa Kreativna Evropa, uz doprinos Fondazione CRC di Cuneo, predvođen od strane organizacije Slow Food sa svojim partnerima Kinookus, Europa Nostra, Nova Iskra Creative Hub, Transpond AB. Izložbu u Beogradu je podržalo Ministsrtvo kulture i informisanja Republike Srbije.
https://novaiskra.com/food-is-culture-f-uture/

Više od biblioteci Ark of Taste:
Ark of Taste je onlajn katalog koji se svakog dana uvećava kroz predloge i nominacije od strane ljudi koji su svedoci da namirnice i ukusi njihovog detinjstva polako nestaju, odnoseći sa sobom deo kulture i istorije. Svako može dati svoj doprinos borbi protiv ovog zaborava tako što će predložiti proizvod ili pomoći rad biblioteke kroz donaciju. Više infdormacija možete naći na zvaničnom veb sajtu Arc of Taste https://www.fondazioneslowfood.com/en/what-we-do/the-ark-of-taste/about-the-project/


JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.