Međunarodni festival pozorišta za decu 24.09 – 29.09.2017, Subotica, Srbija

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
Međunarodni festival pozorišta za decu 24.09 – 29.09.2017, Subotica, Srbija
Subotica
24.Sep.2017 - 29.Sep.2017
SrbijaSubotica

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici nametnuo se najširoj teatarskoj javnosti već od samog početka – zahvaljujući, pre svega, mudro i temeljno koncipovanim osnovnim programskim načelima i principima -, kao jedan od najuglednijih evropskih, ali i svetskih festivala, zauzimajući, tako, predvodničko mesto na prostorima zapadnog Balkana. Kada je, dakle, 1994. godine osnivan i utemeljen kolebljivi i maloverni smatrali su taj čin avanturom. Odavna, na sreću, znamo da je on ne samo realnost, već i činjenica.

Zasnovan na visokim dometima savremene estetike pozorišta, usmerene i okrenute biću i percepciji mladog gledaoca on je, ponuđenim repertoarom, i te kako doprineo afirmaciji ukupne evropske i svetske stvaralačke misli u ovoj oblasti, jednom drugačijem poimanju semiotike, pa samim tim i semantike ovog vida prikazivaštva. Rečju, on je umeo da uoči, prepozna i prezentuje sudu najšire javnosti sve ono do čega je danas stalo stvaraocima u pozorištima za decu. Otuda dvadeset i tri njegove minule godine i učešće preko pet stotina dramskih ansambala iz gotovo pedeset zemalja sveta zapravo jesu ne pregled, nego prilog istoriji i antologiji svetskog lutkarstva i pozorišta za decu, što ga jasno i nedvosmisleno imenuje i karakteriše kao jednu od najznačajnijih nacionalnih manifestacija kulture Republike Srbije – daleko van njenih granica.

Ovakvom programskom orijentacijom Međunarodni festival je na najbolji mogući način pokazao i dokazao kako se iz jednog takvog kulturnog središta, kakvo je Subotica, može meritorno i superiorno prosuđivati, ali i uticati na kretanja i razvoj savremenog svetskog pozorišta za decu u celini.

Zbog svega toga, i ne bez razloga, on je postao epicentar i jedna od malobrojnih oaza plemenitog sučeljavanja savremenih literarno-scenskih i teorijsko-naučnih dostignuća, ali i jedan od nezaobilaznih faktora evropskih i svetskih integrativnih procesa u oblasti kulture.

* * *

Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte, Festival je 2005. godine nagrađen VUKOVOM NAGRADOM, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji, dok je godine 2009. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu dodeljena nagrada PRO URBE za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti. Festival je dobitnik i specijalne Međunarodne nagrade za doprinos razvoju dramskog odgoja GROZDANIN KIKOT za 2009. koju dodeljuje Centar za dramski odgoj iz Mostara (BiH centar IDEA (Međunarodne asocijacije za dramu/pozorište i obrazovanje)). U obrazloženju stoji da se ova nagrada Festivalu dodeljuje „za ostvarenje veličanstvenog repertoara pozorišne umjetnosti za djecu, posebno umjetnosti lutkarskog teatra, u svim žanrovima, te za stvaranje nezamjenljivog izvora međunarodne saradnje i prezentacije pozorišta za djecu i mlade koje je postalo vrelo dramske kulture i estetike teatra za djecu, dramskog vaspitanja i obrazovanja, riječju dramskog odgoja s velikim ugledom u zemlji i svijetu.“

 


JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.