O s(a)vesti Esej u pokretu o Dadi Vujasinović 18.04.2019. Bitef teatar

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
O s(a)vesti Esej u pokretu o Dadi Vujasinović 18.04.2019. Bitef teatar
Skver Mire Trailović 1, Belgrade, Serbia
18.Apr.2019
20:00BeogradSrbija
O s(a)vesti Esej u pokretu o Dadi Vujasinović
5 godina od premijere

KO-PRODUKCIJA Bitef teatra i Hleb Teatra

„Primer za tu izuzetno kvalitetnu, a u svakom smislu nezavisnu scenu jeste i samostalni rad Sanje Krsmanović Tasić(…) Ona se (auto)kritički, angažovano bavi bitnim društvenim pitanjima, a fizički pripada nezavisnoj, vaninstitucionalnoj sceni. Nedavno je na sceni Bitef teatra premijerno izvedena njena zaista upečatljiva, društveno i estetski važna predstava Esej u pokretu o Dadi Vujasinović, novinarki koja je pod nerazjašnjenim okolnostima stradala u vihoru brutalnih devedesetih. Ova predstava je možda najbolji primer za inspirativnu, društveno važnu, aktivističku, umetnički vrednu i produkcijski potpuno nezavisnu scensku praksu .“
“Preispitivanje kao oblik aktivizma” Ana Tasić LICEULICE Br.22, godina 2014

Koncept/režija/izvođenje: Sanja Krsmanović Tasić
Video rad/scenografija/dizajn programa: Anastasia Tasić
Muzika: Aleksandra Đokić
Kostim: Boris Čakširan
Istraživanje/saradnja na dramaturgiji: Jelena Veljković i Maja Domonji
Saradnica projekta: Aleksandra Vujasinović
Izrada objekata: Stolarija Arbos -Nikola Tasić
Izrada kostima:Modni atelje MA-Marija Antanasijević
Premijera 7.aprila 2014.u BITEF Teatru
Predstavu podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i OEBS (OSCE)

***************************************************

“ O S(A)VESTI je predstava o Dadi Vujasinović, novinarki lista “Duga” koja je prvih godina ratova devedestih izveštavala sa ratišta, a zatim otvoreno, jasno i istinito pisala o događajima na političkoj i društvenoj sceni naše zemlje. Život je je izgubila pod nerazjašnjenim okolnostima 8.aprila 1994. Imala je trideset godina.
Dada Vujasinović je bila moja drugarica iz detinjstva. Pripadale smo istoj, kako nas je ona nazivala, “žrtvovanoj generaciji”, kojoj su ratovi devedesetih ostavili duboke ožiljke, nevidljive ili opipljive.
Neraščišćeni tragovi tog vremena guše ovo sadašnje. Nerazjašnjena smrt jedne hrabre mlade žene doprinosi opštoj paralizi i beznađu zemlje, koja tek treba da dokaže da li ima snage da se izbori sa duhovima prošlosti. Da dokaže da li ima dovoljno svesti i savesti da se razvije u državu pravde i sigurnosti u kojoj će naša deca želeti da ostanu.”
Sanja Krsmanović Tasić

*****************************************************
“Esej u pokretu” je novi scenski izraz kojeg Sanja Krsmanović Tasić razvija od 2011. sa prvim autorskim projektom “Priče hleba I krvi”, gde se kroz umetničke akcije pripovedaju istiniti događaji i pojave uz kritičko promišljanje njihovog nastanka I posledica. Esej se uvek prikazuje kroz prizmu lične istorije stavljene u kontekst društvenih događaja koje su na nju direktno uticali. Pokret, igra, kretanje su osnovna forma umetničkog izražavanja autorke , stoga i esej mora biti ispisan pokretom.
Kao i svaki esej, i ovaj će sadržati fusnote koje će se prikazati na samom početku. Fusnote će se sastojati od fragmenata sećanja i podataka, kao i umetničkih intervencija, koji će, kao delovi slagalice, na kraju islikati život i rad Dade Vujasinović, kao i vreme njenog odrastanja i stradanja, sa posebnim osvrtom na poslednje četiri godine njenog života. Publika će imati priliku da bira redosled kojim će se fusnote razotkrivati /prikazivati u prostoru, kroz tekst, video rad, scenu, intervenciju u prostoru. Sam esej će se odigrati na kraju predstave.
U predstavi su korišćeni tekstovi Bertolda Brehta, Sandre Vujasinovic, Bogdana Tirnanića, Radislava Vujasinovića, Ljubomira Stojadinovića, Seke Vujasinović, Jelene Veljković, Sanje Krsmanović Tasić, i delovi “Pisama (1990-1994)” iz knjige “Svedočenja (Iz obešćašćene zemlje)” Dade Vujasinović. Pisma su upućena Dadinoj najboljoj drugarici Aleksandri Sanji Vujanić i sestri Sandri..
U predstavi korišćen snimak Vukašina Krsmanovića iz 1969, snimak emisije UTISAK NEDELJE iz 1993, snimak RTS-a Titove sahrane, fotografije iz porodičnih albuma porodica Vujasinović i Krsmanović kao i fotografije Zorana Tatara. U fusnoti BLOK korišćen refren pesme “Blok brate” grupe FTP. U fusnoti DANAS intervjuisani su studenti novinarstva Fakulteta političkih nauka u Beogradu.


JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.