Paralele 27.09 – 12.10.2019. Galerija Progres

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
Paralele 27.09 – 12.10.2019. Galerija Progres
Kneza Mihaila 27, Belgrade, Serbia
27.Sep.2019 - 12.Oct.2019
20:00BeogradSrbija
Prva grupna umetnička izložba u okviru kulturno-umetničke inicijative „KVART Belgrade Waterfront“, nazvana „Paralele“, otvara se u petak, 27. septembra u 20 časova.

U publici već dobro poznatom izložbenom prostoru BW Experience (Galerija Progres, Knez Mihailova 27), ovog puta svoja dela izložiće domaći slikari Jovanka Stanojević, Miroslav Lazović i Stanko Zečević, dok je autor izložbe istoričar umetnosti Olivera Vukotić.

Kako sama ističe, u pitanju su izuzetno autentične umetničke ličnosti – oni se „oslanjaju na estetiku utemeljenu kroz istoriju umetnosti, ali istovremeno prepoznaju i svoje vreme, u kome uvek nalaze nešto novo i podsticajno, potvrđujući tezu o vitalnosti slikarstva.“

Kako slikari umetničkim delima reaguju na podsticaje trenutka, između njihovih radova nužno se stvaraju određene veze, jer su oni misaoni izraz svoje epohe. Međutim, njih odlikuje i stilska i generacijska heterogenost, koja se primećuje pažljivim posmatranjem.

Tako je temperamentna i snažna umetnost Miroslava Lazovića odraz burnog unutrašnjeg života slikara, koji duboko oseća sebe i svoje vreme. Nasuprot tome, poetika Jovanke Stanojević nosi izrazito figuralna obeležja – na njenim portretima velikih formata ocrtan je čovek današnjice, i primetna lakoća izražavanja u kojoj linije i oblici teku kao mirna reka, bez prepreka. Na kraju, rad Stanka Zečevića stapa stvarnost i imaginaciju, uvodeći nas u svet ideja sa visokim stepenom fantazije, u kojem mitska bića i likovi dobijaju sasvim novo značenje.

Selektor izložbe „Paralele“, Olivera Vukotić, priređivač je brojnih autorskih, studijskih, problemskih i drugih izložbi u Srbiji i inostranstvu, kao i autor više od 500 stručnih tekstova i nekoliko knjiga. Izlagači „Paralela“ su priznati stvaraoci, dobitnici velikog broja nagrada za svoje umetničke radove, te učesnici mnoštva samostalnih i kolektivnih izložbi.

Ulaz je, kao i na sve dosadašnje izložbe u okviru projekta „KVART Belgrade Waterfront“, besplatan. Izložba se realizuje u saradnji sa galerijom „Štab“.


JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.