Portret kao industrijski pejzaž 04.05.2019.Radnički muzej Trudbenik

DOGAĐAJ JE ZAVRŠEN
Portret kao industrijski pejzaž 04.05.2019.Radnički muzej Trudbenik
Luneta Milovanovića 6, Belgrade, Serbia
04.May.2019
16:00BeogradSrbija
Gostujuću izložbu iz Narodne biblioteke Bor će otvoriti Dragan Stojmenović, kustos izložbe i bibliotekar Zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke Bor.

Usmerenje od portreta ka industrijskom pejzažu drže ideje koje nas vode, između ostalog, do hipoteze o portretisanoj ličnosti kao “društvenom proizvodu”; radništvu kao najbližoj i najširoj panorami, horizontu, liniji spajanja koju načešće prepoznajemo u ljudima, koja u izvesnom smislu predstavlja i tačku spajanja u perspektivi. Blisku daljinu i umornu nadu.

Sama kolekcija fotografskih negativa i fotografija Zavičajnog odeljenja predstavlja jedan dobar primer društvenog proizvoda, zajedničkog napora i volje za očuvanjem kulturnog nasleđa koje ima karakter javnog kulturnog dobra. Fotografije koje su izložene pripadaju institucionalnim i privatnim kolekcijama koje čine fotografije nastale u periodu od 1947. do 2004.

Najobimnija i najvrednija, kontinuirano vođena kolekcija u pomenutom periodu bila je fotodokumentacija RTB-a Bor, ali smo za ovu priliku odabrali i portrete iz privatnih kolekcija:
Radmile Brežančić, Radmile Ležaić, Ljubomira Markova, Bajrama Salijevića, Miroslava Radulovića.

Autori fotografija su Đura Kolovratar, Dragoljub Mitić, Bajram Salijević, Ljubomir Markov i jedan, za sada, nepoznati autor koji je fotografisao prve poznate kolor fotografije Bora i rudara, sačuvane u privatnoj kolekciji Radmile Ležajić.

Dragan Stojmenović
bibliotekar
Zavičajno odeljenje, Narodna biblioteka Bor


JOŠ DOGAĐAJA SAMO ZA TEBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.