ESTAM world music festival // 18 – 19. avgust // SKC Kragujevac

EVENT IS OVER
ESTAM world music festival // 18 – 19. avgust // SKC Kragujevac
Radoja Domanovica
18.Aug.2023 - 19.Aug.2023
20:00KragujevacSrbija
Pripremite se za neodoljivo festivalsko muzičko iskustvo – ESTAM world music festival 2023: Glasovi! Glasovi! je na programu ovog avgusta!
Vratimo se na trenutak kroz vreme. Zamislite praskozorje muzike, gde je sve počelo ljudskim glasom. Pevanje je bilo izvorna forma izražavanja, čak i ako nije zvučalo poput onoga što danas čujemo na radiju. Pevanje je bilo neizostavan deo svake kulture, bez obzira koliko drevna ili izolovana bila. Ugrađeno je u samu bit postojanja ljudi.
Evolucija ljudskog glasa je izvanredno putovanje. Od primarnog krika do očaravajućih melodija i snage govora, naša sposobnost komunikacije i povezivanja putem vokalnog izraza svedoči o našoj kreativnosti. To je večni dar u kojem je sadržana suština naše ljudskosti.
Neki tvrde da su ljudi pevali pre nego što su počeli da govore. Zvuči uverljivo, zar ne? Ovo je možda tačno, ali suštniski nebitno. U svakom slučaju, pre nego što je pevanje postalo veština pevao je svako. Kako je vreme prolazilo, uspostavljani su standardi i samo talentovani su mogli da ih dosegnu. Ovi drugi, stvorili su muzičke instrumente da zamene njihov glas.
Kroz istoriju, muzika je igrala ključnu ulogu u ceremonijama, društvenim okupljanjima i kulturnim proslavama. U drevnom Egiptu, Oziris, legendarno božanstvo, koristio je Hatorovu muziku da donese civilizaciju svetu. Vremena su se promenila, običaji se razlikuju, ali snaga pesme ostaje ista, čak i ako poprima različite oblike.
Tradicija nije prašnjava relikvija; živa je i žestoka! Na ESTAM-u ćete se susresti sa autentičnim umetnicima koji svojom magijom oživljavaju sirovu suštinu pevačkih tradicija u sadašnjem trenutku. Udahnjuju život drevnim obredima, očaravaju naša bića svojim zanosnim nastupima.
Ovogodišnji festival suočio se s finansijskim izazovima, ali uprkos svim preprekama, donosi čarobno iskustvo. Morali smo doneti teške odluke i smanjiti obim, ali budite sigurni da smo sačuvali suštinu. ESTAM predstavljaja odabrane predstavnike nepreglednih vokalnih tradicija Evrope i Azije. Zato, obeležite datume u svojim kalendarima i pridružite nam se na kondenzovanoj, ali jedinstvenoj fijesti magičnih glasova Evrope i Azije koji će vas ostaviti bez daha!
NZA (SRB)
VLADIMIR ARSENIJEVIĆ – DJ
Tek četiri godine na DJ sceni a već izrazito prepoznatljiv po prirodnom odnosu sa publikom vodeći ih kroz groovy selekcije afričkih ritmova.
Sjajnim osećajem za miksovanje NZA uvek uspeva sve da razigra i odvede nas u svet apsolutne slobode pokreta i plesa kombinujući više žanrova (disco, nu disco, house, afrobeat).
Od barova, klubova pa do festivala, svi koji su ga čuli rećiće vam isto – originalna, kreativna, energična i izuzetno razđuskana atmosfera!
GORAN SIMONOSKI (SRB)
GORAN SIMONOSKI – MUZIČKI PRODUCENT I DJ
Goran Simonoski je muzički producent i DJ, aktivan na našoj sceni više od dve decenije. Njegovi projekti Belgradeyard Sound System, Piece of Shh, Brickwall Brigade i, od 2015. TAPAN, našli su put na izdanjima renomiranih izdavačkih kuća kao što su Soundway, Cosmic Sounds, Ninja Tune, Malka Tuti i drugih. Goran je takođe bio i jedan od osnivača i organizatora kultnog festivala elektronske muzike – Dis-patch.
Kao DJ, Goran se ne drži jednog muzičkog pravca, već njegovi setovi šetaju od Afrike do Jamajke, istražujući izlomljene (poli)ritmove i mistične melodije.
Njegova radijska emisija YARDSTYLE emituje se jednom mesečno na berlinskom radiju D59B, već pune dve godine.
ESTAM Super Group 2023
BURNING FROM THE INSIDE
RADIK TYULYUSH – VOKAL I TRADICIONALNI TUVANSKI INSTRUMENTI
OLIVER JOSIFOVSKI – KONTRABAS
LAV KOVAČ – BUBANj
Ovogodišnji ESTAM donosi nešto zaista posebno.
Od samog početka festivala posvećeni smo tome da predstavimo inovativne muzičke projekate. A sada naš umetnički direktor, Vladimir Đorđević, otvara novi kreativan prostor uvođenjem koncepta ESTAM super grupe.
Ove godine sa ponosom predstavljamo originalni projekat pod nazivom Burning from the Inside. Grupa izuzetno talentovanih muzičara iz različitih krajeva sveta se udružuje kako bi magijom muzike priredili jedinstveno muzičko iskustvo ekskluzivno za naš festival. Prvu ESTAM super grupu čine Radik Tyulyush iz Republike Tuve, pravi majstor tuvanskog grlenog pevanja i tradicionalnih instrumentanta. Pridružiće mu se Oliver Josifovski, virtuoz na kontrabasu iz Severne Makedonije, i Lav Kovač bubnjar iz Srbije, kao slobodni umetnik na raznim perkusionističkim instrumentima. U ulozi muzičkog direktora za ovaj izuzetan projekat je naš programski selektor, Vladimir Đorđević. On će biti vodič na putovanju sa ovim neverovatnim muzičarima, uklapajući njihove različitosti i pojedinačne talente koji svaki od njih nosi u sebi u harmoničnu saradnju koja obećava da iskaže njihovu ljudsku i muzičku kreativnost na najzbudljiviji način.
‘Burning from the Inside’ je samo početak. Svake godine, ESTAM super grupa će dobiti novo ime i novog muzičkog direktora, stvarajući novo muzičko iskustvo koje se neprestano razvija i poput sonične avanture koja se odvija pred vašim očima i ušima, pomera granice i prevazilazi očekivanja.
Dakle, ako ste radoznali i otvorenog srca, spremni da vas oduva fuzija kultura i karaktera, sudar muzičkih stilova i nepatvoreni sjaj ESTAM super grupe, pridružite nam se na nesvakodnevnom muzičkom putovanju tokom kojeg ćete poželeti da ne propustite ni jedan jedini zvuk!
MÓNIKA LAKATOS (HU)
MÓNIKA LAKATOS – VOKAL
MIHALI MAZSI ROSTAS – GITARA I VOKAL
ANTAL MATE KOVACS – PERKUSIJE
Monika Lakatoš je rođena u Budimpešti u porodici Olah Roma. Otac i tetke su je učili da peva. Davne 1996. godine je pobedila u najpopularnijem mađarskom takmičenju talenata na koji je prijavljena bez njenog znanja.
Nakon nastupa sa raznim bendovima, Monika i njen suprug Mihali „Mazsi“ Rostas osnovali su grupu Romengo, koja izvodi originalne pesme ukorenjene u muzičkoj tradiciji Olah Roma. Ovaj World Music bend je gostovao širom Evrope (Berlinska filharmonija, Frankfurtska opera…) i nastupao u osam južnoameričkih i azijskih zemalja. Oba albuma sastava Romengo našla su se u 10 najboljih na listi World Music Charts Europe, a Monikin prvi solo album Romanimo (2017), gde peva spore, srceparajuće halagto pesme romsko-mađarske muzičke tradicije je izabran za top 5 na World Music Charts Europe. Godine 2018. osnovala je sastav Monika Lakatos & Gipsi Voices u nastojanju da predstavi i očuva kulturu Olah Roma u njenom najčistijem tradicionalnom obliku.
Monika je nagrađena nagradom Monika Lakatos & Gipsi Voices na festivalu Babel Med 2007. Takođe je dobila Nagradu za paralelnu kulturu na festivalu Mediavave 2013, a nagrađena je i Nagradom mađarske vlade za manjine. Godine 2019. bila je predstavljena na Kult50, listi 50 najuticajnijih mađarskih umetnika magazina Fidelio. I na kraju, ali ne i najmanje važno, Monika je 2020. godine dobila WOMEKS Artist Award, najprestižniju World Music nagradu. Ova nagrada se često pominje kao Oskar za World Music, koju je Monika dobila kao prvi romski izvođač. Sa svojim Folktriom izvodi mađarske (lovari) romske pesme koje obogaćuje muzikom drugih nacionalnosti, pri čemu posebnu pažnju posvećuje tradiciji sopstvene kulture. U ovoj formaciji, prati je gostujući perkusionista Antal Mate Kovacs i njen suprug Mihali Mazsi Rostas na gitari i vokalu.

MORE EVENTS JUST FOR YOU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.