Festival američkog nezavisnog filma 17 – 19.11.2023. Doma omladine Beograda

EVENT IS OVER
Festival američkog nezavisnog filma 17 – 19.11.2023. Doma omladine Beograda
Makedonska 22
17.Nov.2023 - 19.Nov.2023
00:00BeogradSrbija
Festival američkog nezavisnog filma održava se već devetu godinu za redom u organizaciji Doma omladine Beograda, uz podršku Grada Beograda i Ministarstva kulture Republike Srbije. Od 17. do 19. novembra 2023. tradicionalno će beogradskoj publici predstaviti najnovija filmska ostvarenja sa uzbudljive, nezavisne scene u Americi.
Oaza umetničke kreativnosti i iskrenosti, nezavisni film oduševljava snagom svog pripovedanja, filmskom inovativnošću i zakazuje susret sa istinskom Amerikom, onom daleko od svetala Holivuda.
Ovogodišnji fokus festivala je na porodičnim vezama, dubokim nitima koje određuju čoveka i koje prave uspešne filmske junake, ali i antiheroje. Bilo da je u fokusu familija koja se raspada ili je u dubokoj krizi, familija koja guši i kontroliše svoje potomke ili familija bez ikakvih krvnih veza, ovogodišnji filmovi preispituju naše role u porodici i našu duboku potrebu da joj pripadamo. Neki od najboljih filmova o Njujorku, kao što su „Kum“ ili „Groznica subotnje večeri“ počinju od zajedničkog porodičnog stola italijanskih doseljenika.
Ove godine ćemo ekskluzivno otići u Kvins u jednu italijansku porodičnu zadružnu ludnicu, obići Teksas sa grupom repera koji su jedni drugima familija, obići nestvarnu prirodu Vajominga u romansi sa „pregorelom“ japijevkom pred udajom u potrazi za suštinom koje više nema u modernom načinu života, ali videti i jednu zaista veliku filmsku zvezdu kao što je Juan MekGregor i njegovu posrnulu ćerku, novu zvezdu Klaru MekGregor, na putu koji će ih ponovo spojiti i promeni život, upravo u tim ulogama, a koje sigurno nećete zaboraviti.
Ulaznice po ceni od 400 RSD za filmske projekcije u prodaji su od 13. novembra putem eFinity prodajne mreže i onlajn.
U muzičkom delu festivala najavljujemo koncert kultnog Americana benda Giant Sand, koji će u okviru velike povratničke turneje po Evropi, biti održan 17. novembra u Domu omladine Beograda, a ulaznice su u prodaji preko eFinity mreže.
Dobro došli!
PROGRAM:
Petak, 17.11.2023. u 19:00
“Ti pevaš glasno, a ja glasnije” / YOU SING LOUD, I SING LOUDER
SAD, 2023. / psihološka drama / 96 min. / Režija: Ema Vestenberg
Igraju: Juan MekGregor, Klara MekGregor, Vera Balder
Festivali: Karlovi Vari, SXSW
Jedan otuđeni otac, vodi svoju ćerku na put, kako bi joj pomogao da se izbori sa zavisnošću. Tamo nailaze na najrazličitije ljude, a njihov odnos se sa svakom novom situacijom stavlja na probu. Suptilna psihološka studija karaktera u kojoj briljiraju Juan MekGregor i njegova ćerka, nova filmska zvezda Klara, inspirisana je delimično i njihovim stvarnim odnosom otac-kćer.
Subota, 18.11.2023. u 18:00
“LaRoj” / LAROY
SAD, Francuska 2023. / noar-komedija, / 110 min. / Režija: Šejn Etkinson
Igraju: Stiv Zan, Džon Magaro, Dilan Bejker
Velika specijalna nagrada / Nagrada publike / Nagrada kritike – Dovil 2023
Festivali: Tribeka
Kada sazna da ga žena vara, Roj se odlučuje na samoubistvo. Međutim, planove mu menja neznanac sa kovertom novca, koji misli da je on plaćeni ubica. Roj u očaju i u potrazi za trunkom samopoštovanja, odlučuje da prihvati posao.
Mračna komedija u “vestrnovskim” pejzažima Nju Meksika, pomalo u stilu braće Koen.
Subota, 18.11.2023. u 20:00
Dodela nagrada i proglašenje pobednika festivala.
“Negde u Kvinsu” / SOMEWHERE IN QUEENS
SAD, 2022. / drama, komedija / 106 min. / Režija: Rej Romano
Igraju: Rej Romano, Lori Metkalf, Dženifer Espozito
Festivali: Tribeka 2022, Palm Springs 2023, Majami 2023
Poznati komičar Rej Romano igra Lia, čoveka u kasnim četrdesetim, bez većih uspeha u životu i pod večitim budnim okom žene, braće i svog oca, koji i dalje rukovodi zadružno-porodičnom firmom Italo-Amerikanaca. Ipak, kada shvati da njegov sin, stidljivi tinejdžer i vanserijski talenat za košarku, neće uspeti bez njegove pomoći, Lio najzad ustaje protiv celog porodičnog sistema.
Nedelja, 19.11.2023. u 18:00
“Špic sezone” / PEAK SEASON
SAD, 2023. / drama, romansa / 82 min. / Režija: Henri Levner & Stiven Kanter
Igraju: Klaudija Restrepo, Derik Džozef DeBlejsis, Fred Melamed
Festivali: SXSW, San Dijego, Kalgari
Ejmi, mlada i uspešna Njujorčanka, koja više ne nalazi suštinu u modernom načinu života, stiže sa verenikom u poznato odmaralište u prirodi. I dok je on i dalje preokupiran poslom, ona vreme provodi sa vodičem za prirodu Lorenom, čovekom slobodnog duha, koji živi u svom automobilu. „Romerovska” letnja romansa, i filozofsko razmatranje pitanja ljubavi i slobode u okrilju spektakularne prirode.
Nedelja, 19.11.2023. u 20:00
“Izgubljene duše”/ LOST SOULZ
SAD, 2023./ drama, muzički / 95 min./ Režija: Ketrin Proper
Igraju: Sov Sajdl, Sijanda Stilvel, Aron “Sevn” Melul
Nagrade: Nagrada publike -Tribeka 2023
Festivali: Rejndens, Talin Blek Najts
Snimljen u „verité“ stilu, ovaj muzički film prati mladog repera Sola, koji posle smrti svog druga, odlazi iz hraniteljske porodice i pridružuje se grupi repera na turneji po Teksasu. Lepota mladosti, spontanosti, stvaranja stihova i muziciranja, u ovoj priči transcendiraju u jedan sasvim novi svet, gde će Sol odrasti i osećati se kao da najzad ima dom.

MORE EVENTS JUST FOR YOU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.