Beogradska zima 15.12.2022 – 15.01.2023

EVENT IS OVER
Beogradska zima 15.12.2022 – 15.01.2023

15.Dec.2022 - 15.Jan.2023
00:00BeogradSrbija

„BEOGRADSKA ZIMA” 2023.

SVEČANI DOČEK ISPRED DOMA NARODNE SKUPŠTINE
Opis: Besplatni koncert ispred Doma Narodne skupštine tradicionalni je i najposećeniji program „Beogradske zime“ u okviru kojeg na najsavremenije opremljenoj bini nastupaju popularni izvođači zabavne muzike.

Satnica programa:
20.00 Di-džej Majk Rajd
21.00 Žera
21.45 Gazda Paja
22.30 Nući &Vojaž
00.00 Odbrojavanje / vatromet
00.05 Teodora Džehverović
Lokacija: Plato ispred Doma Narodne skupštine Termin održavanja: 31.12.2022. od 20.00 časova

KLIZALIŠTE KOD UŠĆA
Opis: Veliko klizalište sa pratećim programima za decu i mlade i roditeljskim kutkom Lokacija: Beogradsko ušće, u blizini Muzeja savremene umetnosti
Termin održavanja: 20. decembar 2022. godine – 20. januar 2023. godine

Ustanove kulture kojima je osnivač Grad Beograd

U okviru beogradske zime, prvi put ove godine Sekretarijat za kulturu grada Beograda zajedno sa ustanovama kulture organizuje jedinstvenu proslavu Nove godine, odnosno novogodišnjih praznika, kroz koje se slavi i podseća na duh Beograda, kao identitetske odrednice srpske prestonice.
Kulturna, porodična, urbana proslava Nove godine kroz različite programe ustanova kulture, prvi put je osmišljena kroz jedinstven program ustanova kulture. Finalna dešavanja predviđena su 29. 30. 31. decembra na mnogobrojnim mestima ne samo u ustanovama kulture već i na širem gradskom području.
Sekretarijat za kulturu sa gradskim ustanovama kulture predstaviće beogradski duh Nove godine i Beograd na eksluzivniji, vidljiviji, drugačiji i efikasniji način.
Stare vrednosti i novi pristup čine beogradski duh Nove godine kroz koji ćemo građanima omogućiti da uživaju u raznim programima. Prvi put, pored kulturnih centara, u program su uključene i biblioteke i muzeji.

Na više lokacija širom grada, građani i gosti Beograda uživaće u koncertima klasične, džez, pop i rok muzike. U gradskim pozorištima igraće se predstave, čitati najlepši stihovi, a predviđen je i filmski program.

Za građane Beograda i goste biće organizovane i izložbe, performansi, stručna vođenja, radionice za najmlađe…

 1. MUZEJ GRADA

Naziv: LjUBAV I MODA U BEOGRADU, Beograd – evropski grad
Opis: Kroz muzejsku postavku na otvorenom, kioska Duvan – koji će biti mesto prodaje knjiga, Beli PKB – u vidu DJ kabine i K67 – kao mesto prodaje čuvenih prehrambenih proizvoda iz tog perioda. Ideja je da se predstave tri decenije života u Beogradu (šezdesete, sedamsdesete i osamdesete) i godine kada je Beograd otvorio svoja vrata prema Evropi. Prikazati najmlađim i najstarijim sugrađanima, kao i svim gostima grada vreme u koje je stvaran moderan grad u kome sada živimo. Posetioci će imati priliku da vide izložbu „Ulice Beograda“ koja prikazuje ljubav, modu i nove životne navike Beograđana uz izložbu advertising plakata, najmalađi će imati mogućnost da učestvuju u dečijim radioncama, biće organizovan i muzički program kao i modne i plesne tematske performanse evociranje atmosfere sa hostesama kostimiranim u uniforme i haljine tog doba.
Lokacija: Trg republike
Termin održavanja: 28-31.12.2022.

Naziv:NOĆ LEGATA

Opis: Muzej grada Beograda otvoriće svoja vrata i omogućiti posetiocima šetnju kroz legate Ive Andrića, Paje Jovanovića i Konak kneginje Ljubice.
Konak kneginje Ljubice je najstariji dvor na teritoriji naše prestonoce, spomenik kulture u najvišoj kategoriji zaštite. Palata iz sredine 19 veka, dom naše princeze, kneginje Ljubice, mesto svedočanstva nekih davnih, potpuno različitih vremena, mesto sagrađeno kao ženski dvor, mesto u kome su žene živele potpuno drugačije nego danas, a opet mesto u kome su se donosile važne odluke i u kome se čuvao trezor tadašnje države.

Spomen – muzej Ive Andrića otvoren je 1976, u stanu na Andrićevom vencu 8, u kome je pisac, sa suprugom Milicom Babić, živeo od 1958. godine. Sačuvani su autentični raspored i izgled ulaznog hola, salona i Andrićeve radne sobe. U preostalom adaptiranom prostoru otvorena je stalna postavka, koja hronološki prati život i stvaralaštvo laureata Nobelove nagrade. Zastupljen je originalan muzejski materijal iz Legata Ive Andrića, fotografije, dokumenta, umetnički i lični predmeti, knjige i časopisi, odlikovanja.

Muzej Paje Jovanovića poklon je našeg najvećeg slikara 19.veka Muzeju grada Beograda, nepocenjivo umetničko, ali i istorijsko blago. Rekonstruisani bečki atelje velikana srpske likovne umetnosti i jedinog umetnika sa ovih prostora čije slike dostižu vrtoglave cene na aukcijama u najvećim aukcijskim kućama Evrope.
Lokacija: Legat Ive Andrića, Paje Jovanovića i Konak kneginje Ljubice
Centralno mesto okupljanja će biti Konak kneginje Ljubice, gde će biti izveden koncert Beogradskog gudačkog kvarteta.
Termin održavanja: 28-30. decembra 2022. od 20 do 24 sata.

KUĆA Opis projekta: Programi će se odvijati u Legatu Petra Lubarde i u Galeriji Petra Dobrovića, gde se nalaze stalne postavke. U Galeriji Kuće legata u Knez Mihailovoj 46 u to vreme će se odvijati kustoske radionice u organizaciji Fakulteta likovnih umetnosti. Za sve posetioce će biti omogućen besplatan ulaz. Biće organizovana po 3 vođenja svakog dana, 2 na srpskom jeziku, 1 na engleskom jeziku. U muzejskoj prodavnici će biti snižene cene za 50%, a svaki peti posetilac će dobiti na poklon katalog stalne postavke. Dana 29.12. i 30.12.2022. godine biće organizovani koncerti gudačkog kvarteta i novogodišnji koktel.

 1. LEGATA
  Naziv: NOVA GODINA U KUĆI LEGATA
  Lokacija: Legat Petra Lubarde, Iličićeva 1 i Galerija Petra Dobrovića, Kralja Petra 36/IV
  Termin održavanja: 29-30.12.2022. godine, u 11 i 17 časova na srpskom, a u 13 časova na engleskom jeziku
 2. TEATAR VUK

Naziv projekta:TRG BAJKI
Opis: Na Trgu ispred Teatra VUK i na maloj sceni „Kult“ gde će biti scenografski osmišljen prostor igre unutar drvene kućice, od 15. do 30. decembra 2022. godine, svakodnevno će se igrati srpske narodne bajke namenjene kako deci, tako i odraslima, kao svojevrsni povratak u svet mašte i detinjstva. Na Trgu će biti postavljene drvene kućice, klupe, venjak i ostali dekorativni elementi od drveta, u kojima će se predstavljati stari srpski zanati i rukotvorine. Ovakav ambijent dočaraće na najbolji način bajkovito vreme tradicionalnog, srpskog okupljanja i pripovedanja u zimskim noćima pored vatre. Centralno mesto određeno je za veliku novogodišnju JELKU DOBRIH ŽELjA oko koje će organizovati različite kreatvne i interaktivne aktivnosti: radionice pravljenja ukrasa, pisanje novogodišnjih želja, dramske igre itd. Iz Prirodnjačkog centra Svilajnac na Trgu će biti postavljeni i eksponati iz njihovog parka dinosaurusa.
Magične aktivnosti na Trgu bajki

Osim izvođenja bajki, svakodnevno će se organizovati čitanje bajki, lutkarske predstave, mali muzički koncerti. Na Trgu bajki će se u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda i Opštinom Zvezdara organizovati promocije rukotvorina i starih zanata. U saradnji sa Prirodnjačkim centrom Svilajnac organizovaćemo edukativne predstave i radionice. U saradnji sa Srbijašumama organizovaće se ekološke radionice.
Program na Trgu bajki

Srpske narodne bajke:
NEMUŠTI JEZIK
ČARDAK NI NA NEBU NI NA ZEMLjI ZLATNA JABUKA I DEVET PAUNICA DEVOJKA BRŽA OD KONjA
AŽDAJA I CAREV SIN BAJKE ZA DECU I ODRASLE
Opere za decu:
LUTAK RAŠA I MIŠ JAŠA JEŽEVA KUĆICA CRVENKAPA
Lutkarske predstave: NEVALjALI LUTAK JAZAVIČAR BOBI NESTAŠNI ĆIRA

Dečije predstave:
Učenika Osnovnih i muzičkih škola
Ko/ tim
Glumci: Jelisaveta Koraksić, Nikola Ranđelović, Maša Đorđević, Vukašin Jovanović, Dušan Matejić, Bogdan Bogdanović…, Udruženje umetnika „Visoko Ce“, Pozorište lutaka
„Pinokio“, Prirodnjački centar Svilajnac, Fakultet muzičkih umetnosti, Teatar MIMART, Horovi muzičkih i osnovnih škola sa teritrije Opštine Zvezdara i Grada
Beograda, Žongleri, mađioničari, akrobate, klovnovi (Cirkusfera, Doktori klovnovi), Srbijašume – edukativni program sa projektom deljenja rasada, Saradnja sa Udruženjem
„Naše ruke“ 30 bajki
20 lutkarskih i dečijih predstva
10 opera za decu i muzičkih predstava za decu preko 30 kreativnih radionica!

Lokacija: Na Trgu ispred Teatra VUK i na maloj sceni „Kult“
Termin održavanja: 15-30.12.2022. godine od 12.00 do 18.00 sati

 1. JUGOSLOVENSKO DRAMSKO POZORIŠTE

Naziv:BINA – Back stage – Beogradske novogodišnje šetnje
Opis : Jugoslovensko dramsko pozorište otvara svoja vrata za edukativni obilazak pozorišta u kojem se posetioci upućuju u život iza kulisa, osnove dramske i pozorišne umetnosti, faze rada potrebne za nastanak predstave, a upoznaju i istoriju Jugoslovenskog dramskog pozorišta i njegovih umetnika. Šetnju vode Aleksandra Šević i Aleksandar Stanojlović, arhitekte i dr Jelena Kovačević, informacioni stručnjak Jugoslovenskog dramskog pozorišta.
Lokacija: Plato ispred zgrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta (Kralja Milana 50), Cvetni trg/ JDP
Termin održavanja: 29. decembar 2022. godine u 12 sati

 1. POZORIŠTE LUTAKA PINOKIO

Naziv:POZORIŠTE LUTAKA PINOKIO – BEOGRADSKA ZIMA 2022
Opis: Na dečijoj novogodišnjoj sceni, na platou ispred „Pinokija“ bi se izvodile lutkarske predstave i mali muzički koncerti mladih umetnika Fakulteta muzičkih umetnosti iz Beograda. Takođe, u okviru „Novogodišnjeg dečijeg karavana“ Dečijeg kulturnog centra, „Pinokio“ bi izvodio male lutkarske predstave.
Lokacija: Plato ispred zgrade pozorišta Pinokio
Termin održavanja: 15-30. decembara 2022. godine, svakog vikenda (petak, subota, nedelja)

 1. KULTURNI CENTAR BEOGRADA

Naziv:MUZIKA TRGA
Opis: Na platou kod fontana ispred Centra, koji privremeno postaje pozornica za ciklus MUZIKA TRGA, Kulturni centar Beograda organizovaće tri novogodišnja koncerta

(27, 28. i 29. decembra) džez i autorske muzike popularnog žanra. Koncerti će se održavati od 18 časova.
Lokacija: Fontana ispred zgrade Kulturnog centar Beograda Termin održavanja: 27-29. decembara 2022. godine od 18 sati

Naziv:BEOGRAĐANKE I BEOGRAĐANI – RELjEFI SA BEOGRADSKIH FASADA
Opis: Imajući u vidu značaj koji je arhitektura zauzimala u društvu, te da najveći deo fasadnih reljefa koji su predmet ovog projekta često ne podleže ni jednom stepenu zaštite, smatramo da je neophodno vizuelno/fotografski dokumentovati ovaj deo spomeničkog nasleđa.
Ova faza obuhvata postavljanje na digitalnu mapu sa podacima o lokaciji reljefa, odnosno zgrada čiji su sastavni deo, investitorima, arhitektama i autorima reljefa, kao i o periodu kada je zgrada/reljef realizovan.
Ovaj fond spomeničke i arhitektonske baštine, iako slabo vidljiv i značajno ugrožen predstavlja važan deo identiteta građene sredine. Kroz digitalnu mapu kao odabranu platformu dokumentovanja bi se izvršilo predstavljanje ovog segmenta spomeničkog nasleđa i time doprinelo njegovoj većoj vidljivosti i prepoznatljivosti, uz povećanje interesovanja kako domaćih i inostranih istraživača, tako i turista i studenata arhitekture, te umetničkih i humanističkih visokoškolskih disciplina.
Marina Dokmanović, d.i.a i Predrag Pantelić, dipl. ing tokom protekle 3 godine vizuelno dokumentuju fasadne reljefe na privatnim objektima u Beogradu, pokrećući kroz svoj rad pitanje zaštite ove vrste spomeničkog nasleđa.
Upravo ovakav pristup dobija na važnosti u situacijama kada se fasadni reljefi nalaze na zgradama koje kao celina ne podležu ni jednom od stepena zaštite, i uz prisutnu svest o riziku neprepoznavanja reljefa kroz plansku dokumentaciju od strane nadležnih institucija kada se često kao rezultat pojavljuje narušen originalni izgled dela.
Autori su kroz ovaj projekat započeli proces uspostavljanja digitalne mape sa podacima o lokaciji reljefa, relevantnim informacijama o arhitektama i investitorima zgrada na kojima se ova dela nalaze, stilu i vremenskom periodu kada je određena zgrada podignuta, kao i podacima o autorima/skulptorima koji su realizovali reljefe.
Tokom obrade dokumentarnog fotografskog materijala reljefi su ekstrahovani iz pripadajuće pozadine/fasade sa namerom da se istakne i učini vidljivija njihova umetnička i istorijska vrednost, nakon čega bi bilo poželjno izvršiti adekvatnu valorizaciju i celovitu analizu ove vrste spomeničkog nasleđa koje predstavlja nedeljivu celinu sa svim ostalim skulptoralnim delima u prestonici.
Lokacija: Kulturni centar Beograda, digitalna mapa Termin održavanja: 20. decembar – 20. januar

 1. POZORIŠTE ATELjE 2012, BEOGRAD

Naziv:Predstava BROD PLOVI ZA BEOGRAD
Opis: Ova raspevana i zabavna predstava u kojoj glumci pevaju a publika uživa u najvećim hitovima i podseća se zaboravljenih pesama koje smo svi voleli! Nastala po ideji i u režiji Gorice Popović „Brod plovi za Beograd“ se tradicionalno izvodi već 23 godine u Ateljeu 212.
Atelje kao i uvek otvara svoja vrata i pruža šansu svim glumcima Beograda da pokažu svoje veštine i svoje višestruke darove pevajući i igrajući uz omiljenu muziku. U tom

svojevrsnom mjuziklu, vodvilju, eskploziji boja, pesama, humora i glumačkih bravura, učestvuje gotovo ceo ansambl pozorišta Atelje 212, kao i gostujući glumci, pevači i igrači. Glumci se pojavljuju u novim ulogama, oni svojoj publici pevaju, a pred mikrofon dolaze čak i scenski majstori, razvodnice i svako ko misli da ima talenta, a radi u Ateljeu. Mnogi mladi glumci, igrači i pevači, prvi put su imali priliku da izađu pred publiku baš u ovoj predstavi. Muzičko-scenski spektakl “Brod plovi za Beograd” svaki put ispuni pozorišnu salu do poslednjeg mesta.
Lokacija: Pozorište Atelje 212, velika scena Termin održavanja: 27-29. decembara 2022.

Naziv:BINA – Back stage – Beogradske novogodišnje šetnje
Opis: Otkrivamo Beograd i beogradska pozorišta u društvu arhitekata, istoričara umetnosti i umetnika. Ulazimo iza scene i upoznajemo se sa svim prostorima u kojima nastaje pozorišna iluzija. Šetnju vode Aleksandra Šević i Aleksandar Stanojlović, arhitekte i prof. dr Radivoje Dinulović.
Lokacija: ulica OTVORENOG SRCA/ATELjE 212,
Termin održavanja: 29. decembar 2022. godine u 11 sati

 1. OMLADINSKO POZORIŠTE DADOV

Naziv:PROJEKCIJA FILMA U OKVORU IZLOŽBE MUZEJA GRADA BEOGRADA NA TRGU REPUBLIKE
Opis: U okviru izložbe Muzeja grada Beograda na Trgu Republike, u toku tri dana biće emitovan film.
Lokacija: Trg republike
Termin održavanja: 29-31. decembar 2022. godine

Naziv: FILMSKI MATINE u MTS dvorani
Opis: Projekcije najpopularnijih prazničnih hitova u trajanju od mesec dana. Svaki dan u tri termina biće prikazivani porodični, dečiji i tinejdžerski filmovi. Ulaz će biti besplatan uz obaveznu rezervaciju telefonom (kapacitet po projkciji filma je 400 ljudi)
Filmski matine u MTS dvorani je jedna od najposećenijih programskih celina u predhodnim godinama.
Lokacija: MTS dvorana, nekoliko sala
Termin održavanja: 15.12.2022. godine – 15.1.2023. godine

Naziv: BOŽIĆNO SEOCE KOD UŠĆA
Opis: Na beogradskom ušću, u blizini Muzeja savremeno umetnosti i neposredno pored velikog klizališta i ove godine biće realizovan program „Božićno seoce“.
Planirano je da se u navedenom periodu realizuje oko 150 programa (oko 5 programa dnevno, u popodnevnim i večernjim satima), odnosno muzičko-scenskih nastupa, predstava za decu na otvorenom, koncerata, nastupa horova i solista, manjih muzičkih sastava, plesnih grupa i mađioničara.
U pitanju je besplatan kulturni program, namenjen svim starosnim grupama, posebno omladini, koji će objediniti sve januarske praznike u celinu.
Lokacija: Beogradsko ušće
Termin održavanja: 4-20. januar 2023. godine

 1. BIBLIOTEKA GRADA BEOGRADA

Naziv:BEOGRADSKA ZIMA U BIBLIOTEKAMA
Opis:praznične performanse u glavnim opštinskim bibliotekama, kao i u centralnoj zgradi i u prostoru Dečjeg odeljenja.
Program bi činili koncerti i pozorišne predstave (monodrame, duo drame) u kojima bi učestvovali naši eminenti muzičari, glumci, umetnici.
Napominjemo da Biblioteku grada Beograda čini velika mreža opštinskih biblioteka i da je ukupan broj posetilaca na godišnjem nivou 586.146 posetilaca.
Broj ukupno realizovanih programa u okviru novogodišnjeg programa bio bi: 45.
Lokacija: u glavnim opštinskim bibliotekama (13), kao i u centralnoj zgradi (Knez Mihailova 56) i u prostoru Dečjeg odeljenja (Zmaj Jovina 1).
Termin održavanja: 29-31. decembar 2022. godine

 1. DOM OMLADINE BEOGRADA

Naziv:„SVET U BEOGRADU“ koncert Tumbakin & Fredyclan
Opis: Jedan od najvatrenijih mladih kubanskih orkestara, čija je muzika izuzetnom brzinom osvojila plesne podijume širom Evrope i veliku popularnost kako među
najstrastvenijim salsa i timba plesačima tako i među ljubiteljima kubanske i latino muzike uopšte.
Sastavljen od najboljih mladih muzičara sa Kube, predvođen fantastičnim vokalima i svetski poznatim artistom – Fredyclan, ovaj dvanaestočlani sastav prava je senzacija koja već broji na hiljade fanova širom Kube i sveta.
Lokacija: Dom omladine Beograda, velika sala Termin održavanja: 22. decembar 2022. godine

Naziv:„SVET U BEOGRADU“ koncert Mostar sevdah reunion
Opis: Koncert grupe Mostar sevdah reunion , jedna od najpoznatijih muzičkih grupa iz regiona čiji se muzički stil u celosti sastoji od sevdaha, sevdalinki, romske muzike u modernim aranžmanima.
Lokacija: Dom omladine Beograda, velika sala Termin održavanja: 29. decembar 2022. godine

Naziv:„SVET U BEOGRADU“ koncert MORESCA NOVA
Opis: Izvanredan italijanski ansambl tradicionalne muzike MORESCA NOVA iz Južne Italije.
Ansambl izvodi tradicionalne muziku i igre juga Italije, koji su pretrpeli uticaje više različitih kultura.
Ansambl MORESCA NOVA je sa uspehom nastupao u Španiji, Grčkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Kipru, Tunisu, Rumuniji, Mađarskoj, Poljskoj, Hrvatskoj, Austriji..
Njihove pesme govore o ljubavi, životu tamošnjih ljudi, drevnim tradicijama…
Nastupi su im spektakularni i zbog predivnih tradicionalnih nošnji. Publika je uvek oduševljena i igra zajedno sa ansamblom.
Lokacija: Dom omladine Beograda, velika sala Termin održavanja: 30. decembar 2022. godine

Naziv: KONCERT POP ROK LEGENDI
Opis: Koncert pop rok legendi Vlatka Stefanovskog, Nikole Pejakovića, grupe Kanda, Kodža i Nebojša i grupe Kerber.
Lokacija: Novi Beograd, plato ispred Muzeja savremene umetnosti. Termin održavanja: 30. decembar 2022. – u 20 sati

Naziv: „KONCERTI NA ZIDIĆU“ ISPRED DOMA OMLADINE
Opis: Serija koncerata mladih muzičara u saradnji sa Fondacijom Milan Mladenović. Termin održavanja: 29-30. decembar.2022. od 13.00 do 15.00 sati

Naziv:OTMENO
Opis: Besplatni koncerti vrhunske klasične muzike sa vrsnim izvođačima, za sve građane Beograda.
Lokacija: Zadužbina Ilije M. Kolarca
Termin održavanja: 31. decembar 2022. godine

 1. DEČIJI KULTURNI CENTAR

Naziv:DEČJA BEOGRADSKA ZIMA
Opis:

 1. NOVOGODIŠNjI DEČJI KARAVAN
  Dečji kulturni centar Beograd planira realizaciju 15 novogodišnjih dečjih koncerata po beogradskim naseljima van centralne gradske zone. Koncerte će realizovati lokalni dečji horovi okupljeni u projektu BEOGRAD PEVA sa gostovanjem jedne poznate ličnosti – pevača. Nakon koncerta izvode se pozorišne predstave za decu u saradnji sa Pozorištem lutaka „Pinokio“. Programi će biti realizovani u eksterijeru, na kamionu bini, sa obezbeđenom strujom i ozvučenjem.

14.12.sreda Rakovica Resnik Ispred Doma zdravlja
15.12.četvrtak Zemun Altina Plato između vrtića „Lazar“ i crkve Sv. Avakuma i Pajsija
16.12. petak Čukarica Umka Dvorište škole „Dositej Obradović“
21.12.sreda Surčin Ispred opštine
22.12.četvrtak Sopot Ispred opštine
23.12.petak Voždovac Stepa Stepanović Dvorište škole „Danilo Kiš“
26.12.ponedeljak Barajevo Dvorište škole „Knez Sima Marković“
27.12.utorak Palilula Kotež Školsko dvorište „Vasa Pelagić“
28.12.sreda Mladenova c Ispred opštine
29.12.četvrtak Grpcka Kaluđerica OŠ „Miloje Vasić“
30.12.petak Voždovac Braće Jerković Prostor između škola Đ. Daničić i Zmaj JovaJovanović

 1. NOVOGODIŠNjI DEČJI KARNEVAL NA TRGU REPUBLIKE (15. DECEMBAR)
  U 12 časova karnevalska povorka se okuplja ispred Bibilioteke Grada Beograda i kreće u karnevalsku šetnju duž Knez Mihailove. Povorka se sastoji od dece – polaznika Predškolske ustanove Dečji dani na Starom Gradu, a prati ih deset Deda Mrazova. Deca u karnevalskoj koloni biće opremljena praporcima, kostimima/pelerinama i kapama u novogodišnjem tonu i tokom šetnje zvonima praporaca pozdravljaju prolaznike. Karnevalska povorka se završava na Trgu republike gde će se na postojećoj bini održati mini-koncert dečjeg hora sa novogodišnjim pesmama poput: Zvončići zvončići, Preko brda preko brega, Ovo je vreme praznika, Deda Mraz nam stiže u grad… Na bini su i Deda Mrazovi sa novogodišnjom porukom za decu.
 2. SVEČANI KONCERT POVODOM PALjENjA RASVETE NA NOVOGODIŠNjOJ JELCI NA TRGU REPUBLIKE (15. decembar)
  Poznati glumci i pevači, učesnici DKCB-ovog festivala DEČJE BEOGRADSKO PROLEĆE, u novogodišnjoj atmosferi pevaju za decu i roditelje najpoznatije dečje hitove – Jelena Tomašević, Sergej Ćetković, Leontina Vukomanović, Ivana Peters, Tijana Dapčević, Andrija Milošević, kao i dečiji horovi: Hor DKCB i Hor Čarolija. Koncertu će prethoditi dečji karneval kostimiranih predškolaca i ostale dece – učesnika.
  Lokacija projekta: beogradske opštine Obrenovac, Lazarevac, Sopot, Mladenovac, Surčin, Grocku, Barajevo, Čukaricu, Rakovicu, Zvezdaru, Voždovac, Palilulu, Zemun/ Trg republike

Termin održavanja: 12-30. decembara 2022. godine/ koncert 15. decembara 2022. godine

 1. BIBLIOTEKA „DIMITRIJE TUCOVIĆ“ IZ LAZAREVCA

Naziv:Svečano otvaranje izložbe fotografija zavičajnog umetnikaSlaviše Živkovića, dodela nagrada za Naj čitaoce i dodela nagrada na književnom konkursu povodom Dana Kolubarske bitke za poeziju i kratku proznu formu
Opis: „Naj čitaoci“ tradicionalna dodela nagrada najboljim čitaocima tokom 2022. godine. Nagrade se dodeljuju u različitim kategorijama – od predškolaca, mlađih i starijih osnovaca, srednjoškolaca, zaposlenih i nezaposlenih. Najbolje čitaoce nagrađujemo knjigama i besplatnom godišljom članarinom za narednu godinu.
Lokacija: Svečana sala Biblioteke
Termin održavanja: Dodela nagrada za „Naj čitaoce” zakazana je za 28.12.2022. kao i Dodela nagrada na književnom konkursu povodom Dana Kolubarske bitke za poeziju i kratku proznu formu

 1. BIBLIOTEKA „MILUTIN BOJIĆ“

Naziv:Svečani novogodišnji program za decu
Opis: Svečani novogodišnji program za najmlađe je osmišljen u vidu mini predstave sa deda mrazom koga će predstavljati jedan od naših eminentnih glumaca (Zoran Ćosić).
Lokacija: Svečana sala Biblioteke
Termin održavanja: 27.12.2022. godine u prepodnevnim časovima

 1. BIBLIOTEKA „VLADA AKSENTIJEVIĆ“ IZ OBRENOVCA

Naziv:,,Trg otvorenog srca„
Opis: Biblioteka ,,Vlada Aksentijević,, Obrenovac u saradnji sa Gradskom Opštinom Obrenovac organizuje manifestaciju ,,Trg otvorenog srca“. Biblioteka uzima svake godine učešće u ovoj manifestaciji kroz organizaciju literarnog i likovnog konkursa, u organizaciji dečijih predstava, ostalog pratećeg sadržaja i animiranja publike u toku 5 sati koliko manifestacija traje.
Lokacija projekta: Centralna ulica Obrenovca
Termin održavanja projekta: 1.1.2023. godine u toku pre podnevnih sati

 1. ZAVOD ZA ZAŠTITU SPOMENIKA KULTURE GRADA BEOGRADA

Naziv:Bajkovito nasleđe – dvorci, princeze, prinčevi i zmajevi

Opis projekta: U prostorijama Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, u najbajkovitijoj kući na Gornjem gradu Beogradske tvrđave, u okviru projekta „Nasleđe za decu“ biće organizovana realizacija radionice za decu u kojoj će biti prikazani dvorci – Stari i Novi dvor, gde su živele naše princeze i prinčevi koji su imali svoje novogodišnje proslave, a koji su spomenici kulture na prostoru grada Beograda. Za uspešno realizovanu radionicu deca će kao prezent dobiti bojanku za decu „Nasleđe za decu“. Pričaće se o despotu Stefanu Lazareviću princu i vitezu, pripadniku Viteškog reda Zmaja. Takođe, sa Nacionalnom asocijacijom za stare i umetničke zanate i domaću radinost „Naše ruke“ organizovaćemo druženje i radionicu. U saradnji sa udruženjem za stare zanate biće organizovana prezentacija starih zanata koji su se koristili u najstarije vreme, a deca će moći da učestvuju u izradi proizvoda starih zanatlija. Deca će uživati i u pozorišnoj predstavi sa Deda Mrazom, nakon koje će biti podeljeni novogodišnji paketići. Programu je moguće da prisustvuje pedesetoro dece. Prijave za program na se šalju na mejl sladjana.milojevic@beogradskonasledje.rs
Lokacija: Zgrada Zavoda na Kalemegdanu
Termin održavanja: 29. decembar 2022. godine

 1. POZORIŠTE BOŠKO BUHA

Naziv:predstave za decu „Lepotica i zver“
Opis: premijera predstave za decu „Lepotica i zver“, u režiji Milana Karadžića. Predstava „Lepotica i zver“ u kombinaciji maske, glumačke igre i video projekcije, na duhovit način priča poznatu bajku o ljubavi koja se rađa između Najlepše Međ Najlepšim i Zverske Zveri. Kako je zver zapravo razmaženi princ na koga je bačena kletva, to stvara niz komičnih situacija, u kojima učestvuje i dvorska luda Skakutalo. Muzičke numere se u predstavi pojavljuju u obliku video spotova.
Lokacija: Teatar Vuk
Termin održavanja: 29.12.2022.

 1. POZORIŠTE NA TERAZIJAMA

Naziv:“ FLASHDANCE”
Opis: predstava“FLASHDANCE” , u režiji Vladana Đurkovića, a po tekstu Tom Hendley-a I Robert Carey-a
Lokacija: Pozorište na Teraѕijama
Termin održavanja: 29.12. 2022. godine u 19.30 sati i 30.12. 2022. godine u 19.30 sati

Naziv: Vođenje kroz Pozorište na Terazijama
Opis: specijalno vođenje kroz Pozorište na Terazijama i sagledavanje istog iz potpuno drugačijeg ugla. Ideja je da se priča o nastanku našeg muzičkog pozorišta, mjuzikla na ovoj sceni, situacijama ispred i iza zatvorene zavese. Posetioci će imati priliku da postave pitanja i saznaju sve o svim onim stvarima koje predstavljaju “pozorišnu magiju” i kako one nastaju i funkcionišu. Maksimalan broj posetilaca 25. (potrebna je prijava putem e maila) Kroz šetnju će voditi Ivana Medigović.
Lokacija: Pozorište na Terazijama
Termin održavanja: 29.12. 2022. godine u 12 sati

 1. ZVEZDARA TEATAR

Naziv:„Veče sa Matijom“
Opis: Tradicionalno poetsko „Veče sa Matijom Bećkovićem“ kada će publika biti u prilici da čuje objavljene ali i neke nove stihove našeg uvaženog akademika i pesnika. Prihod od prodaje ulaznica i donatorskih priloga, Bećković ustupa zajedno sa pozorištem Zvezdara teatar u humanitarne svrhe.
Lokacija: Zvezdara teatar
Termin održavanja: 29.12.2022. u 20.00 sati

 1. Narodno pozorište BINA – Back stage –

Naziv:BINA – Back stage – Beogradske novogodišnje šetnje NARODNO POZORIŠTE
Opis: Otkrivamo Beograd i beogradska pozorišta u društvu arhitekata, istoričara umetnosti i umetnika. Ulazimo iza scene i upoznajemo se sa svim prostorima u kojima nastaje pozorišna iluzija. Šetnju vode Aleksandra Šević i Aleksandar Stanojlović, arhitekte i Dragan Stevović, direktor Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu.
Lokacija: Pozorišni trg/Narodno poѕorište, Mesto sastanka: ispred Beogradskog izloga (Knez Mihailova/ Trg republike).
Termin održavanja: 27. decembar 2022. godine u 11.00 sati

 1. UK GVARNERIJUS CENTAR

Naziv:Novogodišnji koncert „FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“
Opis: „FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“ je koncert najboljih studenata doktorskihstudija na Fakultetu Muzičke umetnosti u beogradu. Nastupaju: JOVANA KOVAČEVIĆ, viola; Neda Hofman, klavir; JOVAN MURATOVIĆ, viola Program: R. Klark, H. Vjutamp, S. Prokofjev. Ulaz slobodan.
Lokacija: UK Gvarnerijus centar
Termin održavanja: 30.12.2022. godine u 20.00 sati

 1. MUZEJ AFRIČKE UMETNOSTI

Naziv:SRCE AFRIKE: TRADICIONALNI AFRIČKI PLESOVI
Opis: Da li ste znali da u Africi sve ima ritam – od načina hodanja, pa do načina na koji obavljate poslove? Štaviše, čitava zajednica prati neki ritam funkcionisanja, a to se upravo ogleda u plesnim ritualima. Cilj vođenja je da se na interaktivan način, otkrivanjem predmeta na stalnoj postavci i video snimaka, upoznate sa tim koliko je ples važan deo tradicionalnih ceremonija u Zapadnoj Africi. Vodi: Aleksandra Gačić, master antropolog i etnolog
Lokacija: Muzej afričke umetnosti
Termin održavanja: četvrtak, 29. decembar i petak, 30. decembar 2022. godine u 12 sati

 1. ISTORIJSKI ARHIV BEOGRADA

Naziv:Šetnja kroz istorijski arhiv Beograda
Opis: Šetnja je osmišljena tako da se posetioci upoznaju sa radom Arhiva. Tokom boravka posetilaca u Istorijskom arhivu Beograda oni će se prvo upoznati sa istorijatom ustanove, zatim sa delatnošću i radom stručnih službi koje postoje u Arhivu. Nakon toga će obići i pisarnicu, čitaonicu i ostale stručne delove zgrade kao što su konzervatorsko preparatorska radionica, knjigoveznica i foto laboratorija. Kao vrhunac posete Istorijskom arhivu Beograda biće poseta arhivskom depou.Trajanje obilaska 30-40 min. U jednoj šetnji je moguće 15 posetilaca.
Lokacija: Istorijski arhiv Beograda
Termin održavanja: 29.12. i 30.12 u dva termina u 10 i 12 sati,

Drugi: Izložba „Arhitektonska kultura međuratnog Beograda – iz tehničke dokumentacije Istorijskog arhiva Beograda“, koja će biti otvorena u
Etnografskom Muzeju u sredu 21.12.2022.godine (radno vreme Galerije Etnografskog Muzeja je od 10,00 do 17,00 časova radnim danom i subotom, a od 9,00 do 14,00 časova u nedelju).
Propusnice za ulaz u Etnografski Muzej biće deljene građanima prilikom njihove posete Istorijskom arhivu Beograda 29.12.2022.godine i 30.12.2022.godine nakon čega će isti moći da produže da pogledaju gore navedenu Izložbu u Etnografskom Muzeju.

 1. CENTAR ZA LIKOVNO OBRAZOVANjE ŠUMATOVAČKA

Naziv: Dečja godišnja izložbe
Opis: Izložba dečijih radova u okviru galerije Stepenište. Radovi su nastajali tokom 2022.g. i na izložbi će moći da se vide najuspeliji radovi najmlađih polaznika Šumatovačke, uzrasta od 3 do 14 godina. Programi koji su namenjeni najmlađim našim sugrađanima, u okviru Šumatovačke se realizuju već duže od decenije. Iako su radioničarskog tipa, u okviru samih programa Šareni tabani i Baušumova, deca se podstiču da samostalno misle, rade i stvaraju. Šumatovačka se trudi u okviru tih programa da sačuva i odneguje karakter svakog deteta, bez obzira da li više voli da crta, vaja, radi mozaik, kolaž, sa bojama i td. Trudimo se da ih učimo da je likovni rad i oblik igre, da oslobode svoje pojedinačne ličnosti, da istražuju, uče, otkrivaju i stvaraju. Centar za likovno obrazovanje, kao ustanova kulture grada Beograda, omogućava našim najmlađim polaznicima da ravnopravno rade i stvaraju u profesionalnim umetničkim ateljeima u okviru Šumatovačke. Kroz takav inspirativni prostor, trudimo se da im omogućimo da se oslobode svih nametnutih standarda kojima su izloženi prilikom svojih likovnih izražavanja. Ideja nam je da detetu damo dobru početnu platformu likovnog stvaralaštva, sa koje ono može da raširi svoja krila i poleti u svet likovnosti, kreativnosti, ponekad i lucidnost tokom svog odrastanja, jer samo tako mogu da iskoriste pun stvaralački potencijal, koji svako od nas poseduje, a ponajviše deca. Na ovogodišnjoj izložbi su predstavljeni radovi dece koja su pohađala radionice Šareni tabani i Baušumova tokom 2022.g. koje vode Vanja Đorđević i Marija Urošević.
Lokacija: galerija Stepenište, Centar za likovno obrazovanje
Termin održavanja: 20. decembra 2022. u 17 sati, izložba će trajati do 31.1.2023.godine

 1. PEDAGOŠKI MUZEJ

Naziv:Vođenja kroz izložbe
Opis: Redovna vođenja u okviru izložbi u Pedagoškom muzeju. Lokacija: Pedagoški muzej
Termin održavanja: 29-30 decembara 2022. godine u 12 časova

 1. MUZEJ AUTOMOBILA BEOGRAD Zbirka Bratislava Petkovića

Naziv:Vođenja kroz postavku
Opis: Redovna vođenja u okviru postavke, a kroz postavku će voditi kustos muzeja Dr Marko Miljković

Lokacija: Muzej Automobila Beograd
Termin održavanja: 30.12.2022. godine u 17 sati i 31.12.2022. godine u 12 sati

 1. KPGT

Naziv:Pozorišni novogodišnji program KPGT
Opis: U toku tri dana, pozorište KPGT će organizovati izvođenje pozorišnih predstava
Lokacija: KPGT, Radnička 3, Beograd
Termin održavanja: 29-31. decembar 2022. godine

III – Programi drugih Sekretarijata i organizacija

 1. ULICA OTVORENOG SRCA POKRETNI PRAZNIK
 2. januar 2023. godine Tačno u podne!

Tradicionalno, kao i svake godine Beograđani će i ovog 1. januara proslaviti Novu godinu sa svojim dragim gostima i prijateljima, komšijama i sugrađanima na „Ulici otvorenog srca“, u ulici koja ih poziva da svi zajedno u Novoj godini pomognu od srca onima kojima je pomoć najpotrebnija.
„Ulica otvorenog srca“ je jedna od manifestacija koja je odavno prevazišla okvire Beograda i postala prepoznatljiv brend koji promoviše najhumanije vrednosti našeg glavnog grada i njegovu otvorenost.

Nastala je pre pola veka u „Srpskoj kafani“ kada su glumci Ateljea 212 menjali uloge sa kelnerima i prvog dana Nove godine služili goste. Iz ovog nesvakidašenjeg druženja nastao je praznik Beograda koji povezuje kulturu i privredu, radost, čaroliju i humanost. Od 1988. godine zvanično je ušla u kalendar najznačajnijih manifestacija grada Beograda, kroz koju prođe preko 100.000 ljudi.
“Ulica otvorenog srca”, otvorena za sve Beograđane i goste Beograda, jeste zamišljena kao proslava humanosti, kao „otvaranje“ srca našeg grada, ali i kao mogućnost da se humanošću svih koji učestvuju u ovoj manifestaciji nekome i pomogne.
Uz pesmu, muziku, ulične zabavljače, žonglere, akrobate, mađioničare, pozorišne umetnike i brojne atrakcije, svi će moći da otpočnu 2023. godinu na najlepši način!
Muzičko- zabavni program će se izvoditi ispred Ateljea 212, Radio Beograda i Opštine Stari Grad.
Organizatori ove manifestacije su Grad Beograd, Turistička organizacija Beograda i Gradska opština Stari grad.

MESTO DEŠAVANjA: Svetogorska ulica, deo Makedonske ulice (od Takovske do zgrade Doma omladine

PUNKTOVI DEŠAVANjA: Pjaceta ispred Ateljea 212, prostor ispred zgrade Opštine Stari grad, prostor ispred zgrade Radio Beograda…

MEHANIZAM:
Tačno u podne, posle novogodišnjih čestitki, mali vatromet simbolično „otvara“ svogodišnju „Ulicu otvorenog srca“. Iz zgrade pozorišta izlaze izvođači i započinju svoju tradicionalnu štenju, stvarajući jedinstvenu karnevalsku povorku punu muzike i igre koja simbolično pokreće „Ulicu otvorenog srca“.

Tada kreće glavni program na pjaceti Ateljea 212. OKVIRNA SATNICA:

PJACETA ATELjEA 212
12 00 Dečiji hor „Čarolija“ (dve pesme)
12 05 Voditelj programa pozdravlja prisutne i najavljuje novogodišnje čestitke Mali vatromet simbolično označava početak „Ulice otvorenog srca“.
Iz zgrade pozorišta izlaze izvođači Ulice Otvorenog srca.

GLAVNI PROGRAM

12.10 Dečiji hor „Čarolija“ (dve pesme), Leontina i gosti (muzički blok)

12.30 Orkestar „Otvoreno srce“
Glumci/ pevači: Dušan Svilar, Đorđe Kreća, Antonije Tubić, Jelena Gavrilović, Đorđe Stojković…

13.00 Koncert – muzika iz Diznijevih crtanih filmova (FMU)

13.30 Orkestar „Otvoreno srce“
14.00 Glumci/ pevači: Dušan Svilar, Đorđe Kreća, Antonije Tubić, Jelena Gavrilović, Đorđe Stojković…

14.30 Ulični svirači
14.50 Duvački orkestar

SCENA ISPRED ZGRADE OPŠTINE STARI GRAD

12.30… Teatar MIMART
12.45… Lutkarska predstava pozorišta „Pinokio“
13.15… Mađioničar
13.30… Duvački orkestar
14.00… Teatar MIMART
14.30… Ulični svirači
15.00… Mađioničar


MORE EVENTS JUST FOR YOU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.